• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

paulaw > 30-03-2012, 17:41

A to dopiero 17 :roll: Wróciłam dzisiaj ze szkoły bardzo wcześnie i czas mi inaczej mija

Znacie jakieś ciekawe blogi au pairek wybierających się do/będących już w nyc?

DaisyyUSA > 30-03-2012, 17:43

Trzeba wszystkich rozbudzić.

Hm no ja wlasnie bym chciała mieszkać albo w jakims apartamentowcu ma mahattanie na wyyyysokim piętrze albo w małym przytulnym mieszkanku w domu który był przedstawiony na linku wyżej. Hm, ze skrajności w skrajność ale co tam ^^

paulaw > 30-03-2012, 17:56

O rany to chyba tylko ze mną jest coś nie tak że chciałabym mieszkać w małym ciasnym mieszkanku :| Apartamentowce i widoki na caaaałe miasto mi się strasznie nie podobają.

margo > 30-03-2012, 18:48

[quote name="paulaw"]O rany to chyba tylko ze mną jest coś nie tak że chciałabym mieszkać w małym ciasnym mieszkanku :| Apartamentowce i widoki na caaaałe miasto mi się strasznie nie podobają.[/quote]

heheh nie tylko z tobą ;p ja też wole małe ciasne mieszkanko nie wiedząc czemu ;p

paulaw > 30-03-2012, 19:11

[quote name="margo"]
    [quote name="paulaw"]O rany to chyba tylko ze mną jest coś nie tak że chciałabym mieszkać w małym ciasnym mieszkanku :| Apartamentowce i widoki na caaaałe miasto mi się strasznie nie podobają.[/quote]

heheh nie tylko z tobą ;p ja też wole małe ciasne mieszkanko nie wiedząc czemu ;p[/quote]

I to jest to! Małe mieszkania mają swój urok, a duże przestrzenie są... po prostu zbyt duże. Nie czuję się dobrze na takich otwartych przestrzeniach.

A teraz do rzeczy - czy któraś z was jedzie na program au pair na "doczepkę" był już gdzieś taki temat na tym forum, ale pytam, bo jesteśmy na tym samym etapie i będziemy jechały prawdopodobnie w tym samym czasie. Chcecie tam jechać, żeby ułożyć sobie TAM życie, czy w ogóle nie macie zamiaru tam zostawać? Różne tu już czytałam wypowiedzi, dlatego chciałabym złożyć wszystko do "kupy" :?:

merti > 30-03-2012, 19:20

Ja to mam wieeelki plan emigracji do Kanady. A najprościej przez live-in caregiver. No, ale jako że jest potrzebny conajmniej rok doświadczenia, to postanowiłam, że najpierw pooperuję w US. Nauczę się języka, przesiąknę amerykańską kulturą no i zdobędę wymagane doświadczenie. A potem 2 lata w Kanadzie i dostanę open work permit. Po kilku miesiącach czekania na kartę stałego rezydenta zacznę studia na kierunku dietetyka lub ostatecznie kosmetologia. A jak mi coś nie wyjdzie, to zawsze mogę otworzyć przedszkole i mieć z tego kosmiczną kasę Bo tam się strasznie dużo za przedszkola płaci... $1000 za jedno dziecko miesięcznie. Biorąc pod uwagę, że ma się w przedszkolu ok. 100 dzieciaków to niezła sumka się robi. Nawet jakby mi zostało "tylko" 10% z tej kwoty, to to jednak jest wciąż tyle, ile przeciętny polak w rok nie zarobi.

PS. oczywiście, że wolałabym mieszkać w US, ale Kanada zła nie jest a jak będę chciała, to po otrzymaniu obywatelstwa mogę pracować i mieszkać w Stanach. Także jak zmarznę , to się przeprowadzę do Phoenix albo LA

paulaw > 30-03-2012, 20:00

Całkiem fajny plan! A myślałaś może o studiach w Kanadzie (ile kosztują?) a później pracy w USA? Bo podczas studiów nie ma opcji, żebyś kogoś nie poznała, a jak masz zamiar gdzieś tam mieszkać to i tak wyjdziesz za mąż i tak A później prosta sprawa i z powrotem do NYC.

Anju > 30-03-2012, 20:02

Need blind oznacza, ze przyjmują bez względu na to czy masz kasę na studia, czy jej nie masz. Poza ivy tylko stany cos takiego oferuje, a on rowniez zalicza sie do elity. Bycie kujonem jest nie polecane, za to zamiłowanie do nauki jak najbardziej. Doskonale wiem co trzeba mieć, bo przez lata byłam do tego przygotowywana. Anyway, nie wybieramy sie na Ivy, nie ma sensu sie spinac kto wie wiecej lol

Co do mieszkań, ja sie widzę na ostatnim piętrze upper east nie ma innej opcji hahaha te wielkie okna są cudowneeeee

paulaw > 30-03-2012, 20:16

[quote name="Anju"]nie ma sensu sie spinac kto wie wiecej lol[/quote]

aha

[quote name="Anju"]Co do mieszkań, ja sie widzę na ostatnim piętrze upper east nie ma innej opcji hahaha te wielkie okna są cudowneeeee[/quote]

Okropne, takie nadęte. Już lepiej upper west albo... the village.

merti > 30-03-2012, 20:33

Studia w Kanadzie dla nie-obywatela i nie-rezydenta są bardzo drogie, ok. $17000, jednak dla obywateli i rezydentów ok. $5000, więc niewiele. Na pierwsze 3 lata studiów chcę mieć odłożoną kasę z operowania, a potem też coś zarobię przecież

Ogółem live-in caregiver w Kanadzie zarabia conajmniej $9 na godzinę, czyli jakieś 3x więcej niż w US

A co do pracy w Stanach - no jaaaaaaaaasne ! Chyba, że bardzo zakocham się w Kanadzie, co jest bardzo możliwe, bo to wspaniały kraj
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia