-
-
Re: Au Pair 2013!
Lilianna1 > 28-03-2012, 0:01
Co do psychologii to radze się tam nie pchać bo jest bardzo obleganym kierunkiem podobno a pracy po tym nie ma
Moim marzeniem są studia w USA ale sama cena wprost krzyczy do mnie że to niemożliwe bo skąd wziąć 50 czasami więcej tysięcy dolarów i to jeszcze za jeden rok! -
DaisyyUSA > 28-03-2012, 0:20
[quote name="Lilianna1"]Moim marzeniem są studia w USA ale sama cena wprost krzyczy do mnie że to niemożliwe bo skąd wziąć 50 czasami więcej tysięcy dolarów i to jeszcze za jeden rok![/quote]
Kochana to wcale nie jest tak jak sie wydaję, ostatnio sama bardzo dużo czytałam na ten temat i naprawde to jest troche inaczej. Są różnego rodzaju stypendia które niekiedy pokrywają Ci nawet polowe kosztów studiów tylko dlatego, że jestes obcokrajowcem. I to nie wynosi ogolnie ok. 50 tyś $ jak mowisz, wiadomo - sa granice ale i za 20 tyś $ znajdziesz z wykupionym pokojem juz w akademiku a nawet i za 5 tysięcy, tyle ze wtedy wlasne mieszkanie musisz juz miec, albo miec u kogo mieszkac, no sama rozumiesz.
Zreszta zapraszam do poczytania, wujek Google dużo Ci powie na ten temat. -
Lilianna1 > 28-03-2012, 0:22
A wiesz czy po pobycie w USA jako au pair można tam zostać i starać się o obywatelstwo? Czy raczej to niemożliwe? -
marysia > 28-03-2012, 2:41
Można przerzucić się na wizę studencką, uczęszczać do jakiejś szkoły i w ten sposób sobie poradzić. Albo wziąć ślubSzybsza droga hehe
Jednak nie myśl o tym jeszcze. Ja bym nie myślała. To znaczy to po prostu nie ma sensu, przyjechałam tu myśląc że zostanę, ale teraz uważam że nie ma sensu się tu osiedlać, nie jest tak kolorowo jak to się myśli-słynny american dream- ale wiem że po powrocie wrócę to nie raz jeśli będzie mi dane mieć pieniądze i dostać wizę żeby jeszcze wiele pozwiedzać! -
paulaw > 28-03-2012, 16:17
Co do studiów w USA - jest jeszcze wyjście studiów w community college, są nieco niższej rangi, ale wiadomo jak to jest. I tak się wykształcisz i tak znajdziesz prace. Kosztuje to około 5k $ i to też jest jakieś rozwiązanie, np. jeżeli wyjdziesz za mąż albo zakochasz się i nie będziesz już chciała wracać do Polski na studia, a na studia w USA nie będzie Cię stać. 50k $ to kosztują studia na uczelniach Ivy League, więc o czym my w ogóle rozmawiamy? Chyba, że ktoś z was jest ukrytym i (obrzydliwie) nadzianym geniuszem -
merti > 28-03-2012, 16:53
Noo, studia w USA to cholerny wydatekDlatego ja planuję to obejść Studiować w Kanadzie, dostać obywatelstwo i już jako wykształcona obywatelka Kanady legalnie sobie pracować i żyć w US -
merti > 28-03-2012, 16:53
Noo, studia w USA to cholerny wydatekDlatego ja planuję to obejść Studiować w Kanadzie, dostać obywatelstwo i już jako wykształcona obywatelka Kanady legalnie sobie pracować i żyć w US -
paulaw > 28-03-2012, 17:35
Dubelek (:
Tak też można, ale nie można niczego zakładać z góry. Tak będzie i tak będzie. Chcesz osiągnąć cel, ale nigdy nie wiesz co się stanie podczas Twojego pobytu w USA. Ja wciąż wierzę w romantyczną stronę programy au pair (: -
ThEveline > 28-03-2012, 17:45
[quote name="paulaw"]Ja wciąż wierzę w romantyczną stronę programy au pair (:[/quote]
Ja też wiedzę xd
A studia? myślałam żeby jechać na rok do US wrócić na studia w Polsce, potem znowu pojechać jako au par i tak zostać.
Ale wiadomo jak to będzie? Może nie spodoba mi się tam ( chociaż w to wątpię), może szczęśliwie się za kocham xd
Na razie mam jakieś typy studiów ale nie planuję niczego konkretnie oprócz jechania jako au pair w 2013. Potem się zobaczy -
paulaw > 28-03-2012, 17:59
No właśnie to jest problem bo bardzo chcę studiować i zdobyć jakiekolwiek wykształcenie, chociaż tak naprawdę chciałabym otworzyć własną kawiarnię (: A jeżeli się zakocham, to cóż... czy istnieje coś takiego jak związek na odległość? Wątpię... zobaczymy, zobaczymy, mam nadzieję, że wszystko się super ułoży i będę baaardzo szczęśliwa i zakochana.