-
-
Re: Au Pair w kuchni :)
agulka > 17-02-2006, 3:33
nie, u mnie to jest amrykanska siec marketow spozywczych. nie we wszystkch maja taki sam asortyment, ale przewaznie to samo.
najbardziej mnie cieszy ta pl kielbaska. nie wiem co to za rodzaj ale smakuje jak pl hehe
aa nazwa tego sklepu to marc`s lub gean eagle - nie wiem czy tak sie pisze ten ostatni..ale chyba tak
ps. ale nie ta to jak pl shop.. /jedyne co mnie tu w cleveland cieszy to pl i wloskie sklepy. raj jak dla mnie/ -
Gość > 17-02-2006, 13:27
zapiekanke serowo-ziemniaczana robie i nawet nie wiedzialam, ze to taka nazwe ma
ja tu znalazlam w supermarkecie ostatnio produkt nazywajacy sie wlasnie "kielbaska" i niby robiony na wzor polski (ale oczywiscie z zastrzezeniem, ze mieso jest szwedzkie!), jeszcze nie wiem jak to smakuje, ale szwedzka sama w sobie nie jest taka straszna - w Finlandii to w ogole kielbasy nie widzialam, tzn jasne jakies parowki tak, ale nie taka a'la swojska
A co do sklepow z roznonarodowosciowym jedzeniem - widzialam w miescie American Food Store :lol: hehe -
agulka > 20-02-2006, 19:04
american food store... bleee :lol: :lol: pewnie same mrozonki tam maja :wink:
ta moja polska kielbasa smakuje jak slaska, wiec nie jest zle.. ale ostatnio to mam taka ochote na pasztet...no ale bym sobie zjadla..chyba sie wybiore do pl store..
/ bede jechac ponad 1,5 godz po pasztet...a co tam... :lol: / -
Kalia > 12-03-2006, 10:51
Szukałam (nie chc?ć sie powtarzać) i nie znalazłam a więc podaje bardzo prosty i szybki przepis na przepyszne ciasto marchewkowe....
a więc potrzebujecie :
4 jajka
1i 1/4 zsklanki oleju
2 szklanki drobno starkowanej marchewki
2 szklanki m?ki pszennej
2 szklanki cukru
po dwie łyżeczki: cynamony, proszku do pieczenia i sody
szczypta soli (w sumie nie weim po co no ale było w przepisie)
duuuużo orzechów i rodzynek (ja daje pestke z dyni)
teraz wystarczy utrzeć jajka z cukrem, dodać stopniowo m?kę i olej na końcu marchewke, proszek sodę cynamon i bakalie
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach
Smacznego -
oliwka911gt > 12-03-2006, 20:25
jadlam amerykanksie cisato marchewkowe! myslalm ze bedzie poamranczowe a nie brazowe 8O i SLODKIE BYLO do granic mozliwosci! no ale to ameryka, wiec czemu sie dziwic. -
Gość > 13-03-2006, 13:03
szwedzkie i finskie tez jest slodkie - widocznie takie powinno byc. Moja mama robiac ciasta zawsze dodawala mniej cukru niz w przepisie, a tutaj znowu daja tyle samo badz troszeczke wiecej - i po prostu trzeba sie przyzwyczaicNo albo nie jesc, jak nie pasuje.
na pewno tyle az tego oleju potrzeba, Kalia? (zebym czasem czegos nie poplatala jak bede robic :lol: ) -
anetka28 > 13-03-2006, 14:51
Kiszona kapusta dla emigrantów
Szatkujemy drobno kapustę (biał?).Tarkujemy marchewkę (1,2 wystraczy).Wszystko solimy w proporcjach 1kg poszatkowanej kapusty-1 łyżka soli.Wszystko razem wymieszać rękami,ugniataj?c przy tym.
Wkładamy do dużego słoja,ugniataj?c.Potem zalewamy wod? odcedzona z dopiero co ugotowanych ziemniaków.Płyn ma całkowicie zalewać kapustę.
Przykryć czym? i odstawić na kilka dni,od czasu do czasu docisn?c łyżk?.
Po kilku dniach powinna być gotowa.
Wypróbowałam,jest przepyszna.I wcale nie czuć ziemniaków. -
Kalia > 13-03-2006, 16:31
Emi oleju dokładnie tyle- dajemy go zamiast margaryny i przez to jest lżej strawne
A z cukrem, to faktycznie można dać mniej bo z tego przepisu wychodzi do?ć sodkie, no ale co kto lubi :-D -
Lieveke > 16-03-2006, 19:23
A ma ktos przepis na stroopwafels? Najlepiej po polsku? Bo chyba nie wytrzymam do czerwca :? Albo w ogole na cos slodkiego latwego holenderskiego. Niekoniecznie po polsku -
Edi > 16-03-2006, 19:49
Dzieki za kiszona kapuste.Te barany tutaj nawet nie wiedza co to jest.Masz racje,jest pyszna.A to marchewkowe ciasto jest dobre czy nie?Bym sobie zrobila jakies,a to jest proste i niedrogie.