-
-
Re: Au Pair 2013!
Astrid > 27-03-2012, 20:31
Oj to wam współczuję... -
ThEveline > 27-03-2012, 20:34
[quote name="mamecia"]Przejmować się będziecie mogły studiami jak taką mature, tyle że gorszą o 10000 razy będziecie miały co pół roku podczas sesji. O zgrozo, wtedy to dopiero jest mękaUwierzcie [/quote]
No niby tak ale wybierasz ( a przynajmniej kierunek, który Cię interesuje.No chyba, że ktoś chce się męczyć 5 lat) i wtedy w większości uczysz się rzeczy które Cię interesuję albo są Ci przynajmniej obojętne, a nie tak jak w LO. Gdzie uczysz się wszystkiego a tak naprawdę niczego.
Bo do matury musisz się uczyć sama. -
Tośka > 27-03-2012, 20:35
ja tez współczuje .. dobrze ze ja mam to wszystko juz dawno za sobą.. teraz moge realizowac moje plany ..) powodzenia zycze wszystkim tak nawiasem... matura nie jest taka zła jak to o niej wszyscy mówią ... -
mamecia > 27-03-2012, 20:44
Nie prawda bo na każdych studiach są przedmioty, które i tak nie mają nic wspólnego z Twoim zainteresowaniem, a i tak niestety zdawać je musisz:p Idziesz na studia a i tak połowa przedmiotów jest Ci do niczego potrzebna -
merti > 27-03-2012, 21:44
Mamecia - w Polsce. Za granicą jest zupełnie inaczej. Uczysz się rzeczy przydatnych oraz jak wykorzystać nabytą wiedzę, a nie wkuwanie teorii. To z doświadczeń znajomych oraz historii z netu. I dlatego też nie chcę studiować w moim kraju, bo kurczę, wszystko jest takie na pokaz. Studia, praca, ludzie... niby mamy jeden z największych współczynników wykształcenia w Europie, ale co z tego, jeśli pielęgniarka po 5 latach studiów zarabia 1500 zł , a połowa socjologów czy pedagogów lata z miotłą po sklepie. Jesteśmy zbyt zacofani, żeby ludzie mogli się rozwijać w każdej dziedzinie.
Ja bardzo chętnie studiowałabym europeistykę, iberystykę albo amerykanistykę (to w PL), ale nie widzi mi się po ciekawych studiach stać na kasie do końca życia.
Ostatnio do nas do szkoły przyszedł doradca zawodowy. Pracuje na pełny etat. Skończył psychologię. Zarabia 1300 zł na rękę i musi z tego utrzymać rodzinę. No bicz plis. -
mamecia > 27-03-2012, 21:50
Merti a ktoś teraz mówił o studiach za granicą?Nie wspominałam o tym ani słowem, chodziło mi o polskie uczelnie.. Bo do tych za granicą nie mamy się co porównywać ;] -
DaisyyUSA > 27-03-2012, 21:57
Wracając do planu zajęć klasy trzeciej to u mnie akurat jest tak, że te 3 klasy kończą najpóźniej o 13.40 ;d. I nie mam chemii, fizyki geografii itd
A co do studiów, to kolejnym marzeniem jak narazie chodz jestem zdecydowana to niewiem czy mi się uda ( chociaż nie, musi mi sie udac ;d.! ) to studia w usa ;D. -
Lilianna1 > 27-03-2012, 22:07
U mnie bądź co bądź odpadają takie przedmioty jak chemia fizyka itd. ale fakultetów jest więcej więc w sumie na to samo wychodzi. A co do studiów to po polskich studiach zagranicą tak naprawdę nic nie mamy więc jak ktoś chce mieszkać później na stałe gdzieś tam to lepiej mu tam studiować niż u nastak mi się przynajmniej wydaje -
merti > 27-03-2012, 22:11
Lilianna, zgadzam się w 100%
Ja jestem matfizem z angielskim, także mi tylko bio, chemia, po i pp odpadną. Za to będzie jeszcze WOS. I pewnie z 8h matemtyki nam doje***, bo już inaczej nie powiem. Teraz mam 7h i mi mózg odpada, kiedy 2x w tygodniu mam po dwie matmy.
A faktultetów tak straaaasznie mi się nie chce... -
paulaw > 27-03-2012, 23:50
U mnie na rozsz polskim też zapierdziel jest, lektury po 600-1000 stron musimy czytać z dnia na dzień, tak samo jest z wierszami na sześć stron. I dochodzą do tego warsztaty, dodatkowe lekcje, dodatkowe testy, a w trzeciej fakultety i dwa razy tyle warsztatów. I mnóstwo prawa, prawo, prawo, prawo wszędzie prawo. Całe szczęście że w porę wypisałam się z łaciny, bo nie wyrobiłabym. No i angielskiego dużo, ale na to nie narzekam, mogłabym mieć dziennie po cztery godziny bo to akurat jest czas, kiedy odprężam się po, albo przed kolejnymi okropnymi godzinami.
A studia... jeżeli będę zmuszona wracać to piar, media albo coś w kierunku psychologii. Sama nie wiem...