-
-
Re: Au Pair w kuchni :)
agulka > 24-12-2005, 6:13
uwaga! bede sie chwalic...
zrobilam pyszny barszcz! ulepilam 80 uszek i 100 pierogow z kapusta i grzybami...
ale brak mi bedzie klusek z makiem -
oliwka911gt > 27-12-2005, 0:02
od jutra dieta odchudzajaca :lol: sylwester za pasem, a jam usze sie w moj dyzurny gorset zmiesic :twisted:
jutro silownia :twisted: -
pati_california > 27-12-2005, 8:50
nie ma to jak polskie potrawy za granica.. miami...
grzybowa yum, yum.. co nie Czarna..?
ah..
zapowiedzialam juz mamie, ze jak wroce to przez dwa tyg bedzie przy garach stala.. :twisted: -
Czarna_ski > 28-12-2005, 4:53
hehe ja jej nigdy nie lubilma i nie polubie, jak zreszta grzybow w ogole...
Ale masz racje PATI, za granica docenia sie to czego sie nie ma.... zwlaszcza polskich specjalow...
boje sie tylko ze po powrocie do PL pozostana mi glupie nawyki, czyli jedzenie na szybkiego oraz to czego do teraz nie rozumiem, ale jestem zmuszona- obiady o 8 wieczorem!!! -
martamaua > 16-02-2006, 15:31
Zmolestowaly mnie w historii.
Juz wam mowie
Zapiekanka serowo ziemniaczana:
Skladniki: 115g tartego sera Gruyere lub chedar (ja wzielam mozarelle),1 jajko, sol, pieprz, 30g masla, 1 duza cebule, 675g srednich i duzych ziemniakow, 150ml gestej smietany (slodka wzielam, 38%).
Jak to zrobic:
1)Nagrzej piekarnik do 180 stopni.Obierz ziemniaki i pokroj w cienkie plastry. Wloz je do miski z woda.
Pokroj cebule w waskie paseczki. Rospusc maslo w rondlu na malym ogniu i smaz cebule az lekko zmieknie.
Zetrzyj ser. Wysmaruj maslem naczynie do zapiekania, na dnie uloz warstwe pokrajanych w plastry ziemniakow.Na wierzch posyp cebule.
Dodaj sol i pieprz, nastepnie posyp serem. Potem znow poloz kolejno warstwe ziemniakow, cebuli i sera. Na samym wierzchu powinna byc warstwa ziemniakow.
2)Widelcem rostrzep jajko i dodaj smietane. Polej masa jajeczna ziemniaki i posyp znowu warstwa sera.
Piecz ziemniaki ok. 1,5 godziny. Wyprobuj czubkiem noza, czy sa miekkie.
Kurczak a'la frytki:
Skladniki: ½ duzego kurczaka (ja wzielam filety), sol czosnkowa, pieprz, sol, 3/4 szklanki maki, 2 jajka, mleko, szklanka oleju.
Wykonanie: Kurczaka umyc, wyjac kosci. Mieso pokroic w paski (wiec w moim przypadku tylko filety w paski pokroilam) i natrzec sola czosnkowa i pieprzem. Przygotowac ciasto nalesnikowe: make przesiac, wbic jajka, posolic, dodac tyle mleka, aby ciasto bylo nieco gestsze niz na nalesniki i wymieszac na jednolita mase. W tak przygotowanym ciescie maczac kawaleczki kurczaka i smazyc na rozgrzanym oleju (ja wlalam olej do rondelka i smazylam). Gdy ciasto bedzie zlotego koloru, wyjmowac lyzka durszlakowa na udekorowany zielona salata polmisek. Podawac z surowka.
Ja ostatnie detale (salata, surowka) pominelam i bylo dobre.
Zebyscie widzieli jak sie hosci zajadali. Nic nie zostalo wyrzucone.
Smacznego!!!!!!!!
Az sama zglodnialam, lece do kuchni! -
Madzius_kitkat > 16-02-2006, 21:39
Podobno w USA nie ma kwaszonej kapusty...bo oni uważaj? ze jest juz nie dobra do jedzenia!? Czy to prawda...bo jadac tam...zamierzalam zrobic rodzince krokiety lub pierogi -
kasik > 16-02-2006, 22:19
Zapomnij o takich rzeczach jak kwaszona kapusta w usa. W ogole o takim zarciu "polskim". Jak bedziesz szczesciara i bedziesz miala w poblizu polski sklep to mozesz sobie cos tam kupic, ale takie jedzenie na codzien to na prawde zapomnij. Ja nie mam pl sklepu
A choc jestem tu 7 mcy to nadal nie przyzwyczailam sie do tego dziwnego jedzenia i zazwyczaj jak otwieram lodowke (mam 3 zawsze pelne) to zastanawiam sie co zjesc, bo nie ma nic normalnego! :twisted: -
agulka > 16-02-2006, 23:07
martusia - dziekuje za przepisw weekend bede robic
co do kwaszonej kapusty.. u mnie w sklepie znalazlam kapuste..niby kwaszona..ale smak inny wiec pewnie ona taka do konca kwaszona nie jest.. ale krokiety i pierogi mozna na tym zrobic.
ja nie wiem jak wy w usa, ale ja w zwyklym sklepie jak np. marcs mam pod reka polska kielbase - bynajmniej pisze na niej po polskui pl grzybki, pieczarki w sloiczku.. nawet ogorki kiszone...
a to wcale nie pl sklep.. -
oliwka911gt > 17-02-2006, 0:55
a to nie sa te tzw ruskie sklepy?? u mnie jest i PL tez. w tym "ruskim" sa PL produkty i papu -
kasik > 17-02-2006, 3:04
8O
Wow!
U mnie nie ma nic takiego!!
Owszem, jest Russian Store wlasnie, ale tam ch... wieje i z polskich rzeczy niewiele co mozna znalezc.. I zawsze to samo jak Ptasie Mleczko czy Torcik Wedlowski lub Delicje (zaopatruje sie czasami), czasem sie trafi Zywiec lub Lech wtedy sie zaopatruje na zapas (panie mnie tam juz znaja i zawsze mowia kiedy bedzie dostawa pl browcow, bo zazwyczaj dzien po juz nie ma), z takich rzeczy jak kielbasy czy jakies pierogi to nic tam nie ma, wszystko ruskie, troche niemieckiego stuffu. Ach Kubusia bym sie napila :roll: