• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au pair w Szwajcarii

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Inny kraj

• Szwajcaria

• Au pair w Szwajcarii

• Au pair w Szwajcarii
  • Re: Au pair w Szwajcarii

Loriix > 28-07-2012, 21:27

No juz ogolnie lepiej, przyzwaczailam sie, i jak fabian ma atak to ignoruje go, w ogole nie zwracam uwagi.

Np ostatnio bylam sama z dziecmi w domu i bylam w kuchni i gotowalam sos do obiadu. I stoje, mieszam ten sos (Ktory byl juz strasznie goracy, prawie wrzatek) i nagle wlecial fabian wyrwal mi ten garnek z sosem z reki wylal na podloge, POLOZYL SIE NA TYM i zaczal sie tarzac i wrzeszczec,,Agata DU SCHLAMPE" A ja bez slowa poszlam do mojego pokoju. Normalnie jestem z siebie dumna,bo ogolnie jestem osoba, ktora ZAWSZE musi wtracic swoje 3 grosze i zawsze musze miec ostatnie slowo, a tutaj sie jednak czegos nauczylam.

prun > 29-07-2012, 3:24

Dobrze, że dajesz sobie radę z tym małym potworkiem, matko, potwór tarzający się w sosie.. nie dać się zwariować, jestem dumna i pełna podziwu!

Nathalie > 29-07-2012, 11:03

ja caly czas w Szwajcarii jestem od jutra zaczynam nowa prace, bede mieszkala w Uetikonie

monti89 > 30-07-2012, 15:52

Ja też cały czas w CH, jak coś ktoś w pobliżu.. okolice St. Gallen możemy się spotkać. Poza tym pewnie zmiana pracy mnie czekać od września. Pozdr.

dina39 > 31-07-2012, 1:23

hej, a wogóle jest jakiś profil polskich aupair w szwajcarii na facebooku?

dina39 > 31-07-2012, 1:29

[quote name="Loriix"]Hej jestem już od 4 dni i eeehh sama nie wiem.

Przez maile rodzinka wydawała się taka super, a okazało się że dzieci w ogóle nie mówią po niemiecku tylko swchweizer deutsch.

Jestem na 2 roku germanistyki i mam kilka zajęć z niemcami, nigdy nie miałam problemu żeby ich zrozumieć, a jak dzieci do mnie mówią to ja stoję jak głupia.

To jest najgorsze, bo chciałabym złapać z nimi jakiś kontakt przy zabawach itp ale nie da rady bo nie rozumiem ŻADNEGO słowa ;//

To mnie po prostu dobija.

Rodzina też mi nie opłaciła kursu bo powiedziała, że na takim wysokim poziomie nie ma.

wczoraj pracowałam 7,5 h sama nie wiem czy to dużo czy mało, zobaczymy jak dzisiaj.

A Ty jesteś już na miejscu?

[/quote]

Schweizerdeutsch to nawet Niemcy nie są w stanie zrozumieć, a co dopiero my. Ja też mam czasem problem ze zrozumieniem swojego 6-letniego podopiecznego. Nie wiem w którym kantonie jesteś ale jeśli zależy Ci bardzo na zrozumieniu schweizerdeutsch to niech hości zapiszą Cię na taki kurs do Migros Klubschule. Po co Ci w sumie uczyć się zwykłego niemieckiego w Szwajcarii skoro jesteś na germanistyce.

dina39 > 31-07-2012, 1:33

[quote name="Nathalie"]Zdarzaja sie kursy na poziomie C2, ale bardzo rzadko.

Ja po 11 miesiącach w Szwajcarii ogarniam Schweizerdeutscha(ale nie mówię). Język(hochdeutsch) na poziomie B2/C1. No i zostaje na kolejny rok w Zurichu, więc, jeśli jest ktoś chętny na spotkanie i podzielenie się doswiadczeniami to zapraszam [/quote]

Oh Natalio b. chętnie bym się z Tobą spotkała

kingulath > 31-07-2012, 8:04

jest, ale nic się tam nie dzieje...

nie wiem, czy przez linka się da wejść: http://www.facebook.com/groups/164358493602697/

jak nie, to nazywa się to: Polskie Au Pairki w Szwajcarii

Nathalie > 31-07-2012, 12:56

Jasne napisz mi wiadomośc na priv

prun > 05-08-2012, 12:50

jutro, w końcu ląduję w Bazylei! : )
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia