• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Walizka, torba, czy ... ? z czym jeździmy?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Byłam Au Pair

• Walizka, torba, czy ... ? z czym jeździmy?

• Walizka, torba, czy ... ? z czym jeździmy?
  • Re: Walizka, torba, czy ... ? z czym jeździmy?

moon_river > 13-10-2009, 21:45

no biore ale zostawiam w depozycie i nie wiem czy obydwie czy jedna moge miec ze soba...

marlenao > 13-10-2009, 22:08

jedna walizke mozesz miec przy sobie a druga do depozytu idzie, a gdzie macie szkolenie? sheraton? jak bedziesz sprytna to przemycisz 2 walizki tak jak ja

cailet > 14-10-2009, 0:07

Ale to z tym depozytem dotyczy tylko i wyłącznie walizek. Ja miałam walizkę dużą i plecak duży, do tego sporą torbę podręczną i torbę z laptopem. I nie musiałam nic zostawiać w depozycie, bo plecaków to nie dotyczy, tylko walizek Nie mam pojęcia o co w tym chodzi, ale tak jest. No i radziłabym te najpotrzebniejsze rzeczy do podręcznego spakować. Bagaż kilku dziewczyn nie doleciał nie z Europy chyba, ale zawsze.

moon_river > 14-10-2009, 14:51

aha aha no to dziekuje dziewczyny;d no tak do sheratonu. tzn wolalabym wziac torbe niz walizke bo jest lzejsza i miec przy sobie bo w koncu nie wiem co bede miala ochote zalozyc (plus pogoda )a znajac zycie to to wlansie co bedzie w depozycie. zobaczymy...;p a jesli chodzi o podreczny to lepiej mala torbe czy plecak ? zawsze waza dokladnie podreczny? mam przesiadke w monachium jeszcze a pozniej w stanach lece do michigan z nj

marlenao > 14-10-2009, 15:39

mi wazyli bagaz podreczny tylko w pl , w monachium nie musialam go wazyc. wiesz ze max to 8 kg. u mnie to 8kg to byla torba z laptopem i z najwazniejszymi dokumentami hahaha nawet przyslowiowych majtek na zmiane nie zabralam w razie jakbym zgubila glowny bagaz ;d

moon_river > 14-10-2009, 17:48

no tak wiem ze 8kg ale to laptopa ci w tym wazyli czy po prostu tak chcialas miec? bo na stronie lufthansy pisze ze oprocz bagazu podrecznego mozna zabrac torbe na laptopa/torebke wraz z zawartoscia.

cailet > 14-10-2009, 21:10

Mi nigdzie nie ważyli podręcznego. To zależy. Ja miałam taką sportową torbę, ważyła jakieś 7kg, ale dużo jeszcze w niej miejsca zostało. + oczywiście torba z laptopem, a do niej w sumie można wsadzić wszystko bo na nią nie ma limitu wagi. Tyle tylko, że jak masz potem lot, to wejdż na stronę United Airlines, czy American Airlines i sprawdź sobie wymiary bagażu podręcznego. Są chyba takie same jak te w pl, tylko nie ważne ile bagaż waży, byle by się zmieścił w schowku na górze, nad głową. W tym locie wewnątrz US, możesz mieć 2 sztuki bagażu byle się w schowku mieściły albo pod siedzeniem, nieważne ile będzie ważyć. I też nie ważne czy to laptop, czy co tam innego.

A co wziąć na podręczny? To zależy. Ja miałam sportową torbę, bo plecak wzięłam duży, więc tak mi było wygodniej. Ale to zależy, jak ci wygodniej będzie.

Sake > 11-12-2010, 2:23

Odświeżam

Jeszcze nie mam wizy i biletu ale już świruję... :|

Wiem, ze do tej pory do USA można było jeździć z walizkami 2x23kg (LOT). [Mój brat tak jechał]

ale:

PLL LOT do USA/Kanday

od 15.02.2010r

klasa ekonomiczna: 1sztuka :!: , 23kg, wymiary: 158cm/62cale

opłata za nadbagaż 165zł

Bagaż podręczny (nierejestrowany) x1, waga: 6kg, wymiary: do 118cm :|

Cytat:Dodatkowo, w ramach ceny biletu, jako bagaż podręczny mogą być przewożone przez pasażera: mała torebka damska, płaszcz, peleryna lub koc, parasol lub laska, aparat fotograficzny, lornetka lub kamera...

http://www.lot.com/web/lot/baggage

LUFTHANSA

Bagaż rejestrowany (do luku)

1 sztukax23kg

Podręczny

Cytat:Każda sztuka bagażu nie może być większa niż 55 x 40 x 20 cm i nie może ważyć więcej niż 8 kg. Wyjątkiem są składane torby ubraniowe, których dopuszczalne wymiary nie mogą przekroczyć 57 x 54 x 15 cm.

Przedmioty, które można dodatkowo zabrać na pokład samolotu.

Oprócz bagażu podręcznego i urządzeń technicznych, dodatkowo można zabrać ze sobą na pokład następujące przedmioty:

* torebkę, mały neseser lub niewielką teczkę (bądź torbę na laptopa) wraz z zawartością

* płaszcz, szal lub koc

* mały aparat fotograficzny lub lornetkę

* odpowiednią ilość gazet do czytania w czasie podróży

* nosidło i jedzenie na podróż dla niemowlęcia

* kule lub inne przedmioty o zastosowaniu ortopedycznym niezbędne w czasie podróży

http://www.lufthansa.com/pl/pl/Free-baggage-allowance

Także tego... no... Dziewczyny w 2009r miały problem jak się spakować w 2 walizy... Ja nie wyobrażam sobie jak mam się zmieścić w jedną, bo podręczny to laptop, inna elektronika, dokumenty, jakiś zestaw na wypadek zgubienia walizki...

3PiotrD > 14-05-2012, 23:18

Jak podróżować to tylko z walizką ale nie taką za setki złotych jak samsonite tylko najzwyklejszą, dobrą walizką z lidla! a dlaczego? bo walizki się psują.. a dokładniej mówiąc są psute przez pracowników lotnisk rzucającymi nimi jak śmieciami oraz przez taśmociągi.. dlatego kupuje się tanią walizkę i wymienia ją po roku czy dwóch

Buuzia > 15-05-2012, 0:13

tylko że walizka samsonite jest jakościowo dużo lepsza niż walizka z lidla, czyli nie wymaga wymiany po roku czy dwóch, przecież nie latasz co chwilę ! kupisz w lidlu wymienisz po roku, kupisz samsonite wymienisz po kilku latach...tzw pozorna oszczędność
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna