-
-
Re: Per Pani/ Per Ty ?
Buuzia > 07-03-2012, 15:13
zacznij pisać/mówić normalnie jak na tamtejsze warunki przystałonigdy mi przez myśl nie przeszło -ani szukając rodziny, ani będąc w Anglii mówić do nich Pan/Pani pomyśl że Twoja hostka może być zdziwiona, że tak się do niej zwracasz, ale nic nie mówi na ten temat bo nie chce Cię urazić czy zawstydzić często są takie niedomówienia, więc....
albo napisz w mailu Dear V a potem tak pół żartem pól serio zwal wszystko na Twoją mamę i na to jak w Polsce się odnosi do obcych/starszych) na pewno zrozumie ) -
marvellous > 08-03-2012, 0:39
Nie mowilam do niej ciagle jezykiem forumalnym, w mailach no witalam sie nie jako Dear Vicky ale Mrs Vicky ;p
dlatego tez pytam i dobrze ze tego nie ciagne ;p chociaz swoja droga milczy i nie odpowiada na maila 2 dni wiec moze faktcyznie sie obrazila i nie mam juz swojej hostki ? :lol: -
Buuzia > 08-03-2012, 2:00
e tam...kobieta zajęta jest...odezwie się na pewno napisz Dear V i będzie dobrze ) -
aivie > 09-03-2012, 19:53
Czasami i po angielsku uzywa sie form mr/mrs ale raczej nie z imieniem. Znawca nie jestem, ale Mrs Vicky jakos tak smiesznie brzmi. W sytuacjach formalnych czesto uzywany byl w stosunku do mnie zwrot Miss + nazwisko. Najczesciej u lekarza, ale to tylko dlatego, ze kiedy amerykanie widza moje imie i musza je wymowic na ich twarzach maluje sie przerazenieTylko po nazwisku bylo by glupio i niekulturalnie wiec uzywaja zwrotu miss. Ale zaczeli tak sie zwracac kiedy zmienilam nazwisko na amerykanskie. Wczesniej moje nazwisko sprawialo im rownie duzy problem jak i imie wiec lamali sobie jezyki probujac zawolac mnie po imieniu. Nawet w takich formalnych sytuacjach raczej uzywa sie imienia, wiec nie widze powodu zeby do kobiety z ktora mozliwe bedziesz mieszkac i przynajmniej w teorii powinnas byc "czescia jej rodziny", zwracac sie inaczej niz po imieniu.