• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Jak przekonać rodziców do wyjazdu?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Jak przekonać rodziców do wyjazdu?

• Jak przekonać rodziców do wyjazdu?
  • Re: Jak przekonać rodziców do wyjazdu?

Sznurkowa > 03-03-2012, 1:02

Aspekty urzędowe, to nie problem. Problemem jest, jak nastawić ją pozytywnie. Ona nie wierzy w moje marzenia związane ze studiami za granicą. Chcę studiować reżyserię, ale znam polskie realia. Wiem, że trudno jest się tu wybić, cokolwiek wykreować. Jak każdy wie, znajomości ułatwiają, ale ja takowych nie mam. Dlatego mówiłam jej, że chciałabym Stany.

Ciężko z nią będzie, ona ciągle mi mówi o "realiach". Jak zacznę, skoro nie mam pieniędzy. Poza tym, jestem pierworodna i bardzo jest do mnie przywiązana

Spróbuję. W końcu rok to nie całe życie. Wszystko jest przede mną i dlatego najlepiej próbować już teraz.

marvellous > 03-03-2012, 1:44

moja mama nie wierzyla w to ze mi sie uda to doprpwadzic do skutku ;p

pozniej nie byla zadowolona, mowila ze mi nie kibicuje, ale jak zaczelam jej opowiadac o pierwszym matchu pozniej drugim to widzialam ze sie cieszy moim szczesciem

ja oznajmilam jade i koneic, z esszta jestem ju w takim wieku gdzie rodzicow o zdanie pytac nie bede

Delilah > 03-03-2012, 2:11

[quote name="Sznurkowa"]Witam, jestem tu całkiem nowa. Planuję wyjechać do USA na calutki rok. Jestem w klasie maturalnej i miałam zamiar zrobić sobie rok przerwy przed studiami.

Opowiedziałam mojej mamie, co planuję. Oczywiście nie była zadowolona z pomysłu. Najlepsza sentencja mojej mamuśki :

"A jak będę musiała później Rutkowskiego wzywać, by Cię znalazł? A jak znajdziesz się na bruku, albo, nie daj Boże, w jakimś domu publicznym."

Podpowiada mi, żebym wpierw wyleciała bliżej, np. do Wielkiej Brytanii. Sęk w tym, że jakoś mnie WB nie pociąga. Odkąd pamiętam, zawsze chciałam zwiedzić Stany.

Poza tym, chcę się troszkę usamodzielnić, zobaczyć jak to jest bez rodziny.

Jak Wy przygotowałyście swoich rodziców? Jak im udowodnić, że nie muszą się martwić, żeby byli spokojni.[/quote]

1. Pokaż Twojej mamuśce swoje ulubione blogi au-pairek gdzie będzie sobie mogła poczytać o tym jak sobie radzą i pooglądać zdjęcia.

2. Opowiedz jej też o tym, że będziesz wtedy odważnie mówiła w języku obcym, co zwiększy Twoje szanse na znalezienie dobrej pracy, i na pewno pomoże w przyszłości na studiach.

3. Dzięki takiemu wypadowi na pewno staniesz się bardziej samodzielna.

4. Zawsze ktoś tam będzie nad Tobą czuwał: czy to biuro z którego jedziesz, czy rodzinka u której będziesz. Także nikt Rutkowskiego nie będzie musiał wysyłać. Oni tam mają swoich bardzo dobrych detektywów

Sznurkowa > 03-03-2012, 2:51

Dziękuję Wam, dziewczyny, za tyle powodów do uśmiechu! Dnia nie ma, żebym nie ględziła jej o wyjeździe. O blogach nie pomyślałam, zacznę jej pokazywać od jutra.

Myślę, że najbardziej uspokoi ją spotkanie informacyjne. Będzie mogła wypytać o wszystko, co ją martwi i dostanie informacje, które uspokoją ją.

Mam cichą nadzieję, że niedługo i ja będę mogła zaszczycić grono "doświadczonych" au pairek

dosiunia > 03-03-2012, 9:52

moja powiedziała: nigdzie nie jedziesz, a ja: zobaczymy

i już dwa razy byłam au pair, ale w Europie

Saiisuke > 03-03-2012, 16:25

Mam teraz trochę podobną sytuację z mamą.

Z wyjazdami jako aupair na wakacje nie było nigdy żadnego problemu, w te też najpewniej pojadę. Za to już od dłuższego czasu wspominam mamie, że po licencjacie chcę zrobić rok przerwy i dopiero po powrocie magisterka. Ten rok przerwy trochę jej się nie podoba, ale problemem jest to co chcę wtedy robić. Chcę wyjechać jako aupair do Chin głównie z racji na to, że tygodniowo ma się zapewniony kurs 12h chińskiego. Zawsze bardzo chciałam się nauczyć tego języka.

Chiny mają niezbyt dobrą opinię, a do tego dla moich rodziców to jest jakiś tragiczny kraj, w którym na pewno upolują mnie komuniści i tak dalej w tym stylu. Do tego zarobek aupair jest strasznie niski. Rodzina płaci za kurs języka i bilet, ale miesięcznie zarabia się w przeliczeniu na złotówki ok. 300.

Katasza > 03-03-2012, 19:29

Tacy już są rodzice,że się zamartwiają Ja bałam sie mamie powiedzieć ale strach ma wielkie oczy - powiedziała,że mam działać i robić wszystko żeby moje życie było pełne

Saiisuke byłabyś chyba pierwszą polską au pair w Chinach a jak tam wygląda sprawa z rodzinami, gdzieś mi się rzuciło w oczy,że już się języka trochę uczysz ?

Saiisuke > 03-03-2012, 23:37

Katasza, Twoja mama ma dobre podejście

Chyba już jakaś polska aupair tam jest, niestety tu na forum się jeszcze nie pojawiła. Rodzinki na ogół z jednym dzieckiem, bogate i w dużym mieście. Dla rodzin są ostrzejsze kryteria niż te dla rodzin z Europy i USA.

Chińskiego się nie uczę, ale bardzo bym chciała. Studiuję japonistykę i o tym już chyba na forum pisałam, więc mogło Ci się pomylić^^

marvellous > 04-03-2012, 17:41

ja mysle ze takie slowa " nie pojedziesz", albo " to glupie" czy inne takie kore maja spowodowac ze nam zbrzydnie muysl wyjazdu sa podyktowane z mysla o nas w sensie takim ze boja sie o nas, wola zebysmybyly w domu gdzie jest bezpiecznie

ja sie ciesze ze moja mama zaczela sie cieszyc razem ze mna

ja tez tlumaczylam jej ze bede z agenjca, ze to nie az tak daleko, ze jezyk, nauka ,samodzielnsoc i zdjecie moich hostow dobrze na nia podzialalo

agnieszka89 > 04-03-2012, 19:40

Ja planuje wyjechać za rok mniej więcej i po wstępnych rozmowach z rodzicami mama stwierdziła, żebym jechała jeśli chcę bo nie chce potem słyszeć, że czegoś przez nią nie zrobiłam. A jak tatcie powiedziałam że jeszcze będzie mnie odwiedzał to stwierdził że nie bo i tak nie pojadę.

Zobaczymy co będzie mówić jak juz będę się szykować do wyjazdu.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna