-
-
Re: Prawo jazdy /transport
angelaa > 06-02-2012, 2:10
[quote name="marvellous"]zdawac prawko w USA? ja slyszalam ze bardzo ciezko tam jezdac ale moze zle slyszalama co jesli zacznies ie rok szkoly a Ty prawka nie zrobisz?[/quote]
Wręcz przeciwnie, w USA jest o wiele łatwiej, to polskie przepisy są takie absurdalne
W Stanach na pierwszym miejscu jest bezpieczeństwo, a nie to czy najedziesz tylnym kołem na linię...
no i zdajesz na luzie, we 'własnym' aucie
Mam nadzieję że zrobię zanim zacznie się szkoła (sierpień), jak nie uda mi się, to wątpię żeby był to jakiś problem, gdyż szkoła jest blisko, a trochę ruchu nikomu nie zaszkodziło
[quote name="Piotr"]
To ty znalazlas rodzine w USA na greatau-pair??? Tam bardzo duzo rodzin ale nie chca placic dodatkowo 7000$ za program .Tez mialem rodzine z San Francisco facet z dwiema corkami mielismy rozmowe na skype z jego au-pair obecna tez,ale bez programu,a by byla California.Powiedzial ze nie da 6000$ za program,a ja ze nie legalnie nie pojade.Bez ubezpiecznia bez ewentualnej pomocy USA to nie europa ze kupie bilet za "grosze" i wroce jak by bylo zle.Facet ma utrudnione zadanie obecnie jestem au-pair i to go przekonalo do mnie,ale nie na tyle zeby 6000$ zaplacic.Wiec facet musi czekac az sie rodzinka zglosi w programie (chodzi o USA).[/quote]
Tak, znalazłam rodzinę na GAP, 'moja' rodzina ma zaakceptowane papiery w APC, tylko jeszcze LCC musi do nich do domu przyjść. Na GAP jest dużo rodzin, które z góry piszą 'no agency', ale są też takie które określają z usług jakiej agencji korzystają (często spotykałam się z CC). Mam nadzieję że jasno odpowiedziałam na Twoje pytania -
balbina > 06-02-2012, 2:17
A wiecie jak to z prawkiem USA'owskim jest ?
Czy ono jest na całe życie czy jak ;>
Mam nadzieję, że ja za tydzień zdam!
Ja słyszałam tak jak Angela - w Stanach jest łatwiej, pewnie też to zależy od stanu, ale oni nie mają jakiś łuków sruków, placyków ;/ -
angelaa > 06-02-2012, 2:22
[quote name="aguta"]ale oni nie mają jakiś łuków sruków, placyków ;/[/quote]
hahahaha
ja wiem że prawko trzeba odnawiać co jakiś czas, dlatego jest multum starych babci, które przedłużają prawko przez neta albo pocztę i nie patrzą co się dzieje na drodze
to chyba zależy od testu wzrokowego -
aivie > 06-02-2012, 5:08
nie wiem jak w innych stanach ale w PA dostalam prawo jazdy wazne tak dlugo jak wazna jest moja wiza. -
Tina > 06-02-2012, 9:22
Ja prawko californijskie mam ważne do 03.08.2012 więc mam nadzieję, że zdąrzę odnowić i nie będę musiała robić nowego
A ważne było od 2007 i jego ważność kończy się w dzień moich urodzin (chociaż robiłam w całkiem innym miesiacu).
wiec nie wiem od czego to zalezy... -
marvellous > 06-02-2012, 14:19
[quote name="angelaa"]
Tak, znalazłam rodzinę na GAP, 'moja' rodzina ma zaakceptowane papiery w APC, tylko jeszcze LCC musi do nich do domu przyjść. Na GAP jest dużo rodzin, które z góry piszą 'no agency', ale są też takie które określają z usług jakiej agencji korzystają (często spotykałam się z CC). Mam nadzieję że jasno odpowiedziałam na Twoje pytania[/quote]
tak bardzo dziekuje za odpowiedz :* moze sama poszukam, co mi szkodzi <mysli> dopuki nie zdam prawka mozna sprobowac. Na razie w te wkacje czeka mnie Wielka Brytania ale pstanowilam ze nie zrezygnuje z USA i ze zdam to prawko chodzby nie wiem co, najwyzej bede zdawac 15 razy ;p i mysle ze pojde Twoja droga
a jesli chodzi o prawko w stanach - to jak mowicie wyzej pewnie zalezy od stanu, niektore stany bardzo roznia sie prawnie wiec i prawko pewnie tez -
Tośka > 24-02-2012, 18:45
pewnie juz taki wątek był .. ale trudno ... mianowicie chodzi mi o to czy ktoraś z was wyjechała do USA jako AU PAIR i bez prawka .. i czy szybko znalazla swoja rodzine .. chodzi mi tutaj o dziewczyny z agencji jakiejs... ja obecnie planuje wyjechac z GAWO .. dzisiaj rozmawialam z pania na skyoe i uswiadomila mi ze dziewczyn bez prawa jazdy ktore znalazly sobie rodziny jest jakis znikomy procent.. dlatego moje zapytanie .. czy jest jakas dziewdczyna , która wyjechała ... i jak to wyglądało u niej ??....
mam nadzieje ,żę mi ktoś odpowie !!) -
lusija.93 > 24-02-2012, 19:35
tutaj masz link <!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.aupairpoland.com.pl/viewtopic.php?f=36&t=6282">viewtopic.php?f=36&t=6282</a><!-- l --> do takiego tematu -
Tośka > 24-02-2012, 19:44
... mianowicie chodzi mi o to czy ktoraś z was wyjechała do USA jako AU PAIR i bez prawka .. i czy szybko znalazla swoja rodzine .. chodzi mi tutaj o dziewczyny z agencji jakiejs... ja obecnie planuje wyjechac z GAWO .. dzisiaj rozmawialam z pania na skyoe i uswiadomila mi ze dziewczyn bez prawa jazdy ktore znalazly sobie rodziny jest jakis znikomy procent.. dlatego moje zapytanie .. czy jest jakas dziewdczyna , która wyjechała ... i jak to wyglądało u niej ??....
mam nadzieje ,żę mi ktoś odpowie !! ) -
sikorkaxx > 25-02-2012, 21:22
hey dziewczyny
Prawo jazdy aby wyjechac JEST WYMAGANE! SKonczcie z tym gadaniem ze chcecie szukac rodziny ktora nie wymaga prawo jazdy, ale zamiast tego przylozcie sie do egzaminu i go ZDAJCIE ! DO SKUTKU !
po co sobie zamykac drogi? jestem w USA juz jakis czas i zycie bez auta jest CHOLERNIE CIEzkie. Wiec to wazne zeby rodzina zapewniala w jakims stopniu dostep do samochodu
i powiem wam tutaj ze ja sama jeszcze zanim wyjechalam/nie mialam prawka wypisywalam do agencji czy mozliwe jest wyjechanie bezprawka/ odowiedz brzmiala: ( CC, PROWORK) WYmagane jest prawo jazdy, sama nie wiem skad sa turaj informacje ze mozna wyjechac bez.
jak zdalam to prawo jazdy to byl najszczesliwszy dzien w moim zyciu bo wtedy MOGLAM WYJECHAC. I ciesze sie ze zdalam,
wiec dziewczyny , probojcie zdac to prawko do konca!