-
-
Re: Auperka lat 25+ Czy to nie za pozno?? Poradzcie
sylwiaQ > 05-12-2011, 20:17
Ewelka a gdzie jedziesz? -
oczubek > 05-12-2011, 20:29
Ewelka a wiesz co jeszcze można zrobić? Ja zanim zdecydowałam się na program au pair myślałam o stażu. Tylko, że o wiele trudniej znaleźć internship w usa, załatwić wszystkie formalności no i jest o wiele droższy. I mam taki plan, że podczas bycia au pair nauczę się super angielskiego, pochodzę na rozmowy kwalifikacyjne i jeśli uda mi się coś znaleźć, to np. po pierwszym roku zostanę w stanach, ale już na innych zasadach. Staże są zazwyczaj płatne więc można się utrzymać i skierowane są właśnie do osób po studiach. -
Ewelka255ufoex2u > 05-12-2011, 21:39
Oczubek jade do Texasu. Staralam sie o staz w Polsce, ale z mojego urzedu pracy dostanie stazu graniczy z cudem, wiec nie wyszlo. Zainteresowalas mnie tym stazem w stanach. Jak moglybysmy tam znalezc staz w zawodzie albo prace, jezeli o ile mi wiadomo nie mozemy podjac pracy zarobkowej? Chyba ze zrezygnowalybysmy z Au pair, ale wtedy viza wygasa... tez myslalam troche na ten temat.
A kiedy masz rozmowe o vize? Ja bede na dniach dzwonic i sie umawiac. Jestem z okolic Wroclawia a Ty? Moze udaloby sie umowic nam w tym samym dniu do ambasady.. byloby super, zawsze to razniej. Tylko nie wiem czy teraz juz moge tam dzwonic i sie umawiac jak dokumenty vizowe jeszcze do mnie nie doszly. Jak ktos cos wie to niech sie wypowie -
gatta > 05-12-2011, 22:15
[quote name="Ewelka255ufoex2u"] Tylko nie wiem czy teraz juz moge tam dzwonic i sie umawiac jak dokumenty vizowe jeszcze do mnie nie doszly. Jak ktos cos wie to niech sie wypowie[/quote]
Raczej nie ma sensu już się umawiać, bo przy rozmowie pani pyta o nr wniosku on-line. We wniosku natomiast wpisuje się nr SEVIS a ten dostaniesz dopiero z papierami z biura. Ale nie ma co się śpieszyć- na rozmowę z konsulem czeka się jakieś 2-3 dni robocze. W ogóle u mnie załatwienie formalności- od sakramentalnego tak z rodziną, do odebrania z rąk kuriera paszportu z wizą- zajęło 12 dni. Zatem wszystko to dzieje się dość sprawnie.
A co do zasadniczego tematu rozmowy, to ja miałam podobne wątpliwości. Zwłaszcza jak pomyślałam o znajomych z roku, co to się pożenili, podostawali pracę albo dostali się na studia doktoranckie. A ja co? Cudze dzieci jadę bawić! Ale zaraz potem przypomniałam sobie innych znajomych, którzy jeździli na erazmusy, praktyki zagraniczne, albo po prostu pakowali plecak i ruszali w Europe. A mi nigdy nie starczyło na to odwagi. Dlatego bardzo się cieszę, że w końcu i ja zdecydowałam się na ten krok. Zwłaszcza, że większość moich znajomych 30+ (zatem dzieci, etaty, kredyty) bardzo mnie w tym wspiera. Niemal jednogłośnie (jedynym, przykrym, wyjątkiem jest ktoś z mojej bliskiej rodziny) twierdzą, że na beznadziejne wysyłanie setek CV jeszcze się załapię. -
oczubek > 05-12-2011, 23:08
[quote name="Ewelka255ufoex2u"]Oczubek jade do Texasu. Staralam sie o staz w Polsce, ale z mojego urzedu pracy dostanie stazu graniczy z cudem, wiec nie wyszlo. Zainteresowalas mnie tym stazem w stanach. Jak moglybysmy tam znalezc staz w zawodzie albo prace, jezeli o ile mi wiadomo nie mozemy podjac pracy zarobkowej? Chyba ze zrezygnowalybysmy z Au pair, ale wtedy viza wygasa... tez myslalam troche na ten temat.
A kiedy masz rozmowe o vize? Ja bede na dniach dzwonic i sie umawiac. Jestem z okolic Wroclawia a Ty? Moze udaloby sie umowic nam w tym samym dniu do ambasady.. byloby super, zawsze to razniej. Tylko nie wiem czy teraz juz moge tam dzwonic i sie umawiac jak dokumenty vizowe jeszcze do mnie nie doszly. Jak ktos cos wie to niech sie wypowie[/quote]
No więc ja nie mam jeszcze oficjalnego matcha, cały czas czekam. Jeśli chodzi o internship, to dotyczy on absolwentów do roku po obronie i osób, które mają dwa lata doświadczenia w zawodzie w jakim chcą odbywać staż. Wiza ta sama j1, ale podejrzewam, że trzeba ją od nowa załatwiać bo od przyszłego pracodawcy dostajesz plan praktyk i z nim idziesz do konsulatu. Au pair i internship to dwa różne programy i musisz przejść z jednego do drugiego więc formalności trzeba załatwiać od początku. Mam nadzieję, że nic nie pomyliłam. O programie można poczytać, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę internship usa -
Ewelka255ufoex2u > 06-12-2011, 0:37
gatta dzieki za informacje dotyczace vizy, odetchnelam z ulga, ze zdaze do wyjazdu.
Oczubek wiec trzymam kciuki za match z rodzinka ta najlepsza!! Stazu juz niestety nie zrobie,ale zobaczymy moze po Au Pairkowaniu osiedle sie tam na stale i zaczne pracowac.
Dziewczyny wyjezdzajac na drugi koniec swiata, z dala od rodziny, to wszystko moze sie zdarzyc. Jestem gotowa naprawde na wszystko. Lepiej sie milo rozczarowac niz negatywnie zaskoczyc. I nie wiem jak wy ale ja traktuje ten wyjazd jako wyzwanie, szkole zycia, i nie oczekuje ze pojdzie jak splatka. -
mrowka87 > 09-12-2011, 2:17
Podobne dylematy mnie trapiły i w sumie trapią...
Zresztą już też prosiłam o radę i słowo w temacie Dylemat...
Mi nie tyle co rodzina, co facet podał podobne argumenty... że gdzie... że bezsensu... bo tutaj powinnam założyć własną rodzinę, a nie cudze dzieci bawić, znaleźć prace taką porządną i kupić kota... -
Ewelka255ufoex2u > 09-12-2011, 13:39
[quote name="mrowka87"]Podobne dylematy mnie trapiły i w sumie trapią...
Zresztą już też prosiłam o radę i słowo w temacie Dylemat...
Mi nie tyle co rodzina, co facet podał podobne argumenty... że gdzie... że bezsensu... bo tutaj powinnam założyć własną rodzinę, a nie cudze dzieci bawić, znaleźć prace taką porządną i kupić kota...[/quote]
A jestes Au Pair czy dopiero bedziesz? Ile masz lat? Napisz cos o sobie -
mrowka87 > 10-12-2011, 2:12
Mam 24 lata jeszcze
Nie nie jestem aupair... niestety a może stety...
Więc o mnie i moim dylemacie, przeczytasz w poście o temacie Dylemat
A Ty już zdecydowana na wyjazd, i jak wątpliwości już minęły? -
Ewelka255ufoex2u > 11-12-2011, 0:39
Minely na szczescieZ reszta juz mam date wylotu wiec za pozno na rozmyslanie... trzeba byc konsekwentnym i juz. Nic nie trace a zobaczymy co mnie w tej Ameryce spotka.