• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

NIN,Insurence - czy rodziny w uk wam to wyrabiaja?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Wielka Brytania

• NIN,Insurence - czy rodziny w uk wam to wyrabiaja?

• NIN,Insurence - czy rodziny w uk wam to wyrabiaja?
  • Re: NIN,Insurence - czy rodziny w uk wam to wyrabiaja?

harc > 09-01-2013, 22:09

nie napisałam, że nie możesz, napisałam, że ściągają niezły podatek jak pracujesz bez.

Anjaa > 09-01-2013, 23:43

Mówię jak jest, w końcu ponad 8 lat w UK zobowiązuje.

Benefit jest Ł100/miesiąc, jesli bylo 1,5 roku przepracowane dla przecietnego człowieka

PolishGirl > 09-01-2013, 23:44

pracowałam kiedyś w UK i wiem, że jak nie ma się NIN to stawka podatku jest dość wysoka. jakieś 6 lat temu mi odcinali ok 28% (jakoś prawie 1/3 tego co zarobiłam!)ale nie wyrobiłam NIN bo byłam krótko i nie zdążyłam już, ale podatek odzyskałam później. Tylko po co mi coś takiego jak jestem Au pair?

co do służby zdrowia, to mnie Hości zarejestrowali u lekarza rodzinnego, a potem przyszło mi listownie pismo z jakimś moim numerem w tutejszym "NFZ" i jak pójdę do lekarza to okazywać się mam tym numerem.

Jutro zapytam Hosta o co kaman z tym wszystkim

Anjaa > 09-01-2013, 23:50

Do lekarza wystarczy miedzynarodowe NFZ ;D czyli Ekuz np, i wtedy bez problemu

harc > 10-01-2013, 4:21

czekaj, czekaj, ja tu pracowałąm tylko jako au pair i teściowa powiedziała mi, że mogę starać się o benefit, to jak będzie jak ja tu nie pracowałam? Nie należy mi się wtedy?

Anjaa > 10-01-2013, 16:09

[quote name="harc"]czekaj, czekaj, ja tu pracowałąm tylko jako au pair i teściowa powiedziała mi, że mogę starać się o benefit, to jak będzie jak ja tu nie pracowałam? Nie należy mi się wtedy?[/quote]

Jeśli rodzina Cię zameldowała, zgłosiła, ze pracowałaś -> to wtedy tak, ale Au pair raczej sie nie zalicza do tego, bys musiała sie zapytać o to w pośrednictwie pracy/urzedzie w UK

harc > 10-01-2013, 22:39

no właśnie nic nie zrobili, będę się dowiadywać i dam znać

margerich > 11-01-2013, 1:47

[quote name="Anjaa"]Mając NIN, możesz znaleźć "legalnie" pracę i praktycznie wszysto dzięki niemu załatwić, to jest trochę jak polski numer NIP, sama akurat teraz w marcu bd wyrabiać Insurance'a, jeśli sie spytaja, czy masz pracę to mozna zawsze powiedzieć, że się obecnie szuka i pytaja czy juz sie ma ten numer [/quote]

Ja przykładowo dorabiam w weekendy i musze miec insurence number. Jestem tu kilka miesięcy, wlasciwie to 3 i pytalam sie hostow wiele razy o ten NIN, ale mowili mi ze za mala stawka na podatki itd i ze tego nie potrzebuje, a weekendowy pracodawca powiedzial ze musze miec NIN.

Teraz pytanie. Jesli pojde do job center bede miala jakies problemy ze dopiero po 3 miesiacach bycia w Londynie podaje ze tu pracuje?

Czy bycie au pair traktuje się w kategoriach pracy?

Jaki pytania tam zadają?

harc > 11-01-2013, 3:09

raczej nie traktuja, jak zarabiasz wiecej niz 120f pw to hf powinna podobno placic podatek...naczytalam sie gdzies tu ze oszukuja aupairki...

harc > 14-01-2013, 16:10

otóż pytania z dzisiaj:

- jak Twój angielski?

- od kiedy jesteś w UK?

- jak się nazywasz?

- czy pracujesz? gdzie pracowałaś? podaj adres, nazwę zawodu.

- masz pracę?

- jesteś zamężna?

- pobierasz benifity?

- czy adres się zgadza?

- pierwszy raz w UK?

- czy zrozumiałaś wszystko? Czy podane dane są poprawne?

Na NIN czekam teraz do 1 do 2 tygodni

potem dam znać o reszcie, czyli poszukiwaniu pracy i benifitach.

Acha, dowód osobisty i list zaadresowany na mnie z obecnym adresem.

Podałam, że jestem od 5.10.12 w UK i pracowałam jako au pair, zanotował, poprosił o adres, gdzie pracowałam i tyle
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna