-
-
Re: NIN,Insurence - czy rodziny w uk wam to wyrabiaja?
harc > 09-01-2013, 22:09
nie napisałam, że nie możesz, napisałam, że ściągają niezły podatek jak pracujesz bez. -
Anjaa > 09-01-2013, 23:43
Mówię jak jest, w końcu ponad 8 lat w UK zobowiązuje.
Benefit jest Ł100/miesiąc, jesli bylo 1,5 roku przepracowane dla przecietnego człowieka -
PolishGirl > 09-01-2013, 23:44
pracowałam kiedyś w UK i wiem, że jak nie ma się NIN to stawka podatku jest dość wysoka. jakieś 6 lat temu mi odcinali ok 28% (jakoś prawie 1/3 tego co zarobiłam!)ale nie wyrobiłam NIN bo byłam krótko i nie zdążyłam już, ale podatek odzyskałam później. Tylko po co mi coś takiego jak jestem Au pair?
co do służby zdrowia, to mnie Hości zarejestrowali u lekarza rodzinnego, a potem przyszło mi listownie pismo z jakimś moim numerem w tutejszym "NFZ" i jak pójdę do lekarza to okazywać się mam tym numerem.
Jutro zapytam Hosta o co kaman z tym wszystkim -
Anjaa > 09-01-2013, 23:50
Do lekarza wystarczy miedzynarodowe NFZ ;D czyli Ekuz np, i wtedy bez problemu -
harc > 10-01-2013, 4:21
czekaj, czekaj, ja tu pracowałąm tylko jako au pair i teściowa powiedziała mi, że mogę starać się o benefit, to jak będzie jak ja tu nie pracowałam? Nie należy mi się wtedy? -
Anjaa > 10-01-2013, 16:09
[quote name="harc"]czekaj, czekaj, ja tu pracowałąm tylko jako au pair i teściowa powiedziała mi, że mogę starać się o benefit, to jak będzie jak ja tu nie pracowałam? Nie należy mi się wtedy?[/quote]
Jeśli rodzina Cię zameldowała, zgłosiła, ze pracowałaś -> to wtedy tak, ale Au pair raczej sie nie zalicza do tego, bys musiała sie zapytać o to w pośrednictwie pracy/urzedzie w UK -
harc > 10-01-2013, 22:39
no właśnie nic nie zrobili, będę się dowiadywać i dam znać -
margerich > 11-01-2013, 1:47
[quote name="Anjaa"]Mając NIN, możesz znaleźć "legalnie" pracę i praktycznie wszysto dzięki niemu załatwić, to jest trochę jak polski numer NIP, sama akurat teraz w marcu bd wyrabiać Insurance'a, jeśli sie spytaja, czy masz pracę to mozna zawsze powiedzieć, że się obecnie szuka i pytaja czy juz sie ma ten numer[/quote]
Ja przykładowo dorabiam w weekendy i musze miec insurence number. Jestem tu kilka miesięcy, wlasciwie to 3 i pytalam sie hostow wiele razy o ten NIN, ale mowili mi ze za mala stawka na podatki itd i ze tego nie potrzebuje, a weekendowy pracodawca powiedzial ze musze miec NIN.
Teraz pytanie. Jesli pojde do job center bede miala jakies problemy ze dopiero po 3 miesiacach bycia w Londynie podaje ze tu pracuje?
Czy bycie au pair traktuje się w kategoriach pracy?
Jaki pytania tam zadają? -
harc > 11-01-2013, 3:09
raczej nie traktuja, jak zarabiasz wiecej niz 120f pw to hf powinna podobno placic podatek...naczytalam sie gdzies tu ze oszukuja aupairki... -
harc > 14-01-2013, 16:10
otóż pytania z dzisiaj:
- jak Twój angielski?
- od kiedy jesteś w UK?
- jak się nazywasz?
- czy pracujesz? gdzie pracowałaś? podaj adres, nazwę zawodu.
- masz pracę?
- jesteś zamężna?
- pobierasz benifity?
- czy adres się zgadza?
- pierwszy raz w UK?
- czy zrozumiałaś wszystko? Czy podane dane są poprawne?
Na NIN czekam teraz do 1 do 2 tygodni
potem dam znać o reszcie, czyli poszukiwaniu pracy i benifitach.
Acha, dowód osobisty i list zaadresowany na mnie z obecnym adresem.
Podałam, że jestem od 5.10.12 w UK i pracowałam jako au pair, zanotował, poprosił o adres, gdzie pracowałam i tyle