-
-
Re: Którą ofertę wybrać?
Nathalie > 15-08-2011, 23:06
Średnia stawka w Niemczech to 260 Euro, więc i tak proponuje Ci więcej. Ale jeżeli chodzi o kraje niemieckojęzyczne - Szwajcaria wydaje się być najlepsza! I tak oni zaproponowali Ci niezłe warunki, więc ja bym sie zgodziła! -
young_lady_88 > 15-08-2011, 23:52
jesli Twoj glowny cel to zarobienie pieniedzy, to mysle, ze problem juz sie rozwiazal. wybierz ta rodzine, ktora zaproponuje najwiecej kasy i najlepsze warunki. chociaz no nie wiem, jesli naprawde zalezy Ci na zaoszczedzeniu i jestes gotowa ciezko pracowac, moze udaloby sie znalezc cos lepszego, lepiej platnego niz au pair? Jesli jestes nauczycielka i masz duze doswiadczenie z dziecmi, to masz kwalifikacje i moze moglabys od razu startowac w jakims kraju jako niania. niania zwykle zarabia wiecej niz au pair, czasami duzo wiecej. -
Patty > 16-08-2011, 2:01
1 ze wzgledu na ten certyfikat -
Glenda > 16-08-2011, 9:31
Odnośnie pracy jako niania - to chyba nie jest takie łatwe, bo aplikowałam do brytyjskich agencji zajmujących się nanny services, ale niestety, wszędzie mi mówią, że nie mam wystarczających kwalifikacji, czytaj: NVQ
Oczywiście, wiele bym dała za lepsze pieniądze, ale jak same widzicie - wszędzie liczy się papier. Jeżeli któraś z was zna agencję, gdzie szukają niań bez tych wszystkich formalności, to będę wdzięczna za link.
Jadąc za granicę na rok (bo nie planuję pobytu na stałe), mam na celu
1. odłożenie kasy na studia
2. naukę, lub podszkolenie języka
3. poznanie fajnych ludzi;-)
Ta oferta z Londynu wydaje mi się o tyle fajna, że hostka jest w domu i nie zostaję sama z noworodkami. Powiedziała mi przez telefon, że kiedy w maju przyjechała jej summer mother's help, to nie umiała nic, a hostka uczyła ją krok po kroku jak zajmować się noworodkiem.
Niemcy - fajny kraj (byłam wielokrotnie turystycznie, bo mam tam mamę), tylko zastanawiam się, ile zaoszczędzę z tych 300 euro. Dodam jeszcze, że zależy mi na karnecie na siłownię, bo ja sportsmenka jestem niestety;-) -
anika1992 > 16-08-2011, 12:49
Powiem tak: ja pracowalam 10 tyg za 65 euro/tyg i wrocilam z 200 euro, ale bardzo duzo podrozowalam i nie oszczedzalam kasy, kupowlam ciuchy, kosmetyki, prezenty. Dziewczyna pisala na innym forum, ze z 1600 zarobionych zaoszczedzila 1450... wiec to zalezy od osoby i wydatkow, ale podejrzewam, ze mozna calkiem sporo oszczedzic, bo zycie w Niemczech wcale nie jest takie drogie (mowie o zakupch ogolnie i o podrozowaniu), a au pair wydaje kase tylko na swoje przyjemnosci, bo jedzenie, zakwaterowanie itp ma zapewnione
Ah, wez tez pod uwage to, ze teraz w Londynie (ogolnie w Anglii) kiepsko sie dzieje. Raz, ze jest niebezpiecznie, a dwa, ze ludzie sa niezadowoleni i maja sporo problemow. To moze nie miec wplywu na Twoja rodzine i sytuacje, ale kto wie
Duzo zelezy od szczescia, czasem rodzinka wydaje sie super, a okazuje sie koszmarna... tak jak mowila poprzedniczka: skontaktuj sie z poprzednimi au pair. Moja hostka powiedziala, ze dziwi sie, ze jej kandydatki na au pair nie chca sie kontaktowac ze mna czy jeszcze poprzednia au pair, bo przeciez to sa info "z pewnej reki". Wiec jak rodzinka jest ok, to bez problemu da Ci maila do tej dziewczyny