-
-
Re: Prawo jazdy w UK
Kasia_92 > 22-09-2011, 23:47
Przejrzałam kilka razy i znalazłam jeden, ale nie taki sam. Tam dziewczyna chce zrobić prawko w UK, na którym będzie mogła jeździć tylko 6m-cy w PL, a ja już je mam i nie wiem czy muszę na międzynarodowe zmieniać. Jeżeli przeoczyłam taki sam temat to proszę, oświeć mnie. -
tosia_ > 22-09-2011, 23:53
Wystarczylo zadac pytanie w tamtym watku. Tytul prawie niczym nie rozni sie od Twojego, tresc jednak dotyczy Twojego pytania. Czy ja napisalam, ze odpowiedz znajdziesz w tym watku ponizej? Nie. Chodzi mi o zasmiecanie forum - dzieje sie to ostatnio notorycznie. -
Kasia_92 > 23-09-2011, 16:55
Dobrze, zadam to pytanie tam, a to postaram się usunąć. Przepraszam -
Kasia_92 > 23-09-2011, 17:00
Cześć Dziewczyny, jak to jest z prawem jazdy w UK? Można jeździć na polskim(dłużej jak 6 miesięcy), czy trzeba wymienić?
Ciężko się przestawić z prawej strony na lewą? Jak to z Wami było? -
marvellous > 24-03-2012, 21:30
Witajcie,
zastanawiam sie nad rozpoczeniem robienia kursu prawa jazdy w UK
- placimy tylko za jazdy taka ilosc jaka chcemy - 20 funtow okolo za jazde
- nie ma teori - teorie wyklada sie przy jazdach
- nie palci sie za jakies badania lekarskie itd
- drugi koszt to egzamin 50 funtow
- mozna popelnic 15 malych bledow przy egzaminie praktycznym
- teoria - 7 bledow a dodatkiem jest egzamin na "szybkosc podejmowania decyzji" dzie mamy jakies symulacje na dodze i musimy zareagowac w miare szybko na kompuerze na dana sytuacje
co myslicie o tym? czy dla ososby ktora nigdy nie jezdzila autem, nauka jazdy po lewej stronie bylaby mozliwa? ;p
czy latwiej jednak i taniej w polsce?
ktos zdawal prawko w UK?
zaznaczam ze pytam o to jako przyszla au pair ktora bedzie miala wolne weekendy na tego typu kurs a chcialabym go zrobic na miejscu -
Buuzia > 25-03-2012, 3:05
Niby wszystko ładnie wygląda, ale sądząc po kulturze jazdy Londyńczyków, nie wiem ile musiałabym takich godzin wykupić żeby być w stanie zdać egzaminChyba że egzamin jest podporządkowany do tamtejszej kultury czyli nie bierze pod uwagę mnóstwa błędów
Dodam że mam prawo jazdy od 4lat, jestem dobrym kierowcą, świetnie się czuję za kółkiem i chciałam używać auta w Londynie...niestety po kilkunastu minutach mi się odechciałonogi miałam jak z waty jak wysiadłam )
Ale niedługo podejście drugie i dalej będę próbować tam się poruszać na kółkach
Ty też próbuj a co tam!! -
tosia_ > 25-03-2012, 4:27
Ja prawo jazdy mam od 3 lat. Mialam okazje jazdy tutaj raz i jak kolezanka powyzej musze podziekowac. Fakt, ze kierownica jest po przeciwnej stronie, a biegi trzeba zmieniac lewa reka to pikus w porownaniu do kultury, jaka obowiazuje tutaj na drogach (choc wiadomo, do wszystkiego mozna przywyknac).
Inna kwesta jest, ze komunikacja miejska jest tutaj tak dobrze rozbudowana, ze samochod nie jest potrzeby. Wszedzie dojedziesz za pomoca autobusu, metra czy DLR. Znam osoby, ktore maja samochod, ale poruszaja sie nim tylko wtedy, kiedy sa do tego zmuszone i zamiast tego wybieraja wlasnie komunikacje miejska. Korki w godzinach szczytu to koszmar, kierunkowskaz to chyba tylko ozdoba w samochodzie, miejsca parkingowe nie istnieja - tzn. istnieja, ale sa juz zajete, zawsze, albo wolne pozostaja tylko, gdzie trzeba sie samochodem doslownie wciskac (chociaz dla Anglikow to nie problem). -
marvellous > 25-03-2012, 15:21
ja mysle o prawku raczej po to zeby moc jechac do USA bo nie chcialabym wracac do polski i czekac az zdam prawko wiecie to dodatkwy czas a na miejscu byloby to szybsze
wlasnie zalzalo mi na opini oosb ktore jezdza po tamtejszych drogach czy wiedza jak to wyglada
bo same zasady sa zachecajace , jak ktos si uprze to moglby wykpic jedna jazde i pozniej egzamin to zaoszczedzilby wiele asy ( jesli umi juz jezdzic) -
Buuzia > 25-03-2012, 23:32
może będzie Ci łatwiej niż nam, bo będziesz robiła tam kurs. Nie będziesz przyzwyczajona tak jak ja i Tosia do polskich dróg, kierowców i tego zachowania. Próbuj w sumie...co Ci szkodzi, najwyżej stracisz parę funciaków, a wspomnienia bezcenneProponuję uważać na szabas żydowski...onie wtedy w ogóle na nic nie patrzą, wchodzą pod koła -
angelaa > 26-03-2012, 2:30
[quote name="marvellous"]Witajcie,
zastanawiam sie nad rozpoczeniem robienia kursu prawa jazdy w UK
- placimy tylko za jazdy taka ilosc jaka chcemy - 20 funtow okolo za jazde
- nie ma teori - teorie wyklada sie przy jazdach
- nie palci sie za jakies badania lekarskie itd
- drugi koszt to egzamin 50 funtow
- mozna popelnic 15 malych bledow przy egzaminie praktycznym
- teoria - 7 bledow a dodatkiem jest egzamin na "szybkosc podejmowania decyzji" dzie mamy jakies symulacje na dodze i musimy zareagowac w miare szybko na kompuerze na dana sytuacje
co myslicie o tym? czy dla ososby ktora nigdy nie jezdzila autem, nauka jazdy po lewej stronie bylaby mozliwa? ;p
czy latwiej jednak i taniej w polsce?
ktos zdawal prawko w UK?
zaznaczam ze pytam o to jako przyszla au pair ktora bedzie miala wolne weekendy na tego typu kurs a chcialabym go zrobic na miejscu[/quote]
też o tym myślałam, ale trzeba być w UK przez 185 dni, żeby dostać prawko.. swoją drogą, ciekawe jak oni to sprawdzają..