-
-
Re: SZKOCJA
marvellous > 17-01-2012, 0:06
podobno mniej ale tez jest "kilka" cokolwiek to znaczy ;p
najmniej w Wali ( z w sumie wiadomych przyczyn ;p)
a Anglia wydaje mi sie byc troche taka ... nudna po glebszym zastannowieniu. Bo wiekszosc moich znajomych juz tam jest i w ogole pol polski ;p Jak bylam na wakcje w londynie ( jechalam z paryza w ktorym jest o wiel mniej polakow) to musialam uwazac co mowie bo przyzwyczajenie ze mnie nie rozumia - czasami bylo dosc krepujace ;p
nie wiem czemu - nie lubie spotykac zbyt wielu rodakow za granica - byc moze dlatego ze jadac tam , chce uciec od tego wszytskiego -
fdotka > 17-01-2012, 14:45
To zależy czego właściwie oczkujesz od miejsca w które chcesz jechać. Jeśli widoków to Szkocja jest piękna, mają wzgórza, wyspy, jeziora, zamki - cudo! Z drugiej zaś strony, jeśli ktoś myśli, że w Anglii jest deszczowo to w Szkocji by utonąła, no i w Szkocji sie nie da uciec od Polaków .
Akcent jest ciężki - potwierdzam, ale jak im powiesz, że nie rozumiesz to starają się dostosować akcent tak, żeby można było ich zrozumieć. Ludzie są mili i kochani. W Anglii zresztą też
PS. Anglia nie jest wcale nudna, jest cudowna! -
dorotkaaa > 27-01-2012, 22:33
hej!
ja jestem w Edynburgu, dajcie znac jesli ktos ma ochote sie spotkać)
pozdrawiam!! -
Piotr > 28-01-2012, 13:02
[quote name="hellomaurice"]Piotrze, bez urazy, ale nauczysz się kiedyś poprawnej nazwy?Rozumiem, że można się pomylić, ale żeby od miesięcy w dziesiątkach postów walić ten nieszczęsny EDEMBURG...[/quote]
Jezeli Anglicy potrafia przetlumaczac nasze miasta zeby mieli lepiej wymowic czy napisac,to dlaczego ja bym nie mial fonetycznie pisac ich miast??Jezeli bym adresowal list czy kupowal bilet lotniczy to by musial poprawnieale tu sobie moge pozwilic na pisanie fonetycznie,pomimo ze wiem to jest niepoprawnie.Wybacz ale bede nadal tak pisal.
Oni nie tylko miasta przetlumaczaja nie znam anglika ktory wypowie moje imie poprawnie i tez przetlumaczaja na Peter.
Co do akcentu w Szkocji ojj host sie tam urodzil,ale mieszka juz od wielu lat na poludniu anglii.Dam przykad (hosci sa katolikami) w jedna niedzile po kosciele w Szkocji host pyta rozumiales ksiedza bo ja nie szokcji maja fatalny akcent.(Takie slowa powiedzial)
Jego syn z pierwszego zwiazku tam mieszka ojciec go rozumie,hostka nie koiecznie,ja mam problem ze zrozumieniem.On mieszka z matka wiec mam go raz w miesiacu na weekend,czesto piatek i poniedzialek tez.
Pogoda jest fatalna cala reszta zamki gory,morze "zimne"plaze,piekniej niz w Anglii -
Patty > 27-03-2012, 18:25
Wiecie jak tutaj wygląda Wielkanoc a mianowicie kwestia prezentów, nie wiem czy kupować dzieciom symboliczne czekoladowe jajka czy raczej prezenty. Rozmawialam z jedną au pair, która twierdziła, że w szkocji wyglada to nieco inaczej niż w polsce i prezenty nie ogarniczają sie tylko do słodyczy. -
annjg > 29-03-2012, 15:52
Ja jestem we Francji a tutaj jest jeszcze inaczej
Na twoim miejscu kupilabym im tylko jakis czekoladowy podarunek. I tak beda zdziwieni (wierz mi) ze o nich pamietalas
Ale to tez w duzej mierze zalezy od twoich mozliwosci finansowch, prawda? -
Patty > 29-03-2012, 17:54
Tak zrobiędziękuje za odpowiedź ) -
fdotka > 05-04-2012, 18:07
[quote name="Piotr"] Jezeli Anglicy potrafia przetlumaczac nasze miasta zeby mieli lepiej wymowic czy napisac,to dlaczego ja bym nie mial fonetycznie pisac ich miast??Jezeli bym adresowal list czy kupowal bilet lotniczy to by musial poprawnieale tu sobie moge pozwilic na pisanie fonetycznie,pomimo ze wiem to jest niepoprawnie.Wybacz ale bede nadal tak pisal.
[/quote]
Ale fonetycznie z angielskiego to jest coś co brzmi jak Edinbara
PS. mnie absolutnie nie przeszkadza, że piszesz Edemburg, to nawet słodkie : D -
Patty > 13-04-2012, 0:21
[quote="fdotka"
Ale fonetycznie z angielskiego to jest coś co brzmi jak Edinbara
albo cos w stylu Edynbra -
fdotka > 17-04-2012, 16:27
mój szkot mówi edinbara, ale world wymawia worruld :mrgreen: więc kto go tam wie...