• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Które z Was zostały dłużej niż rok lub osiadły na stałe?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Byłam Au Pair

• Które z Was zostały dłużej niż rok lub osiadły na stałe?

• Które z Was zostały dłużej niż rok lub osiadły na stałe?
  • Re: Które z Was zostały dłużej niż rok lub osiadły na stałe?

Gobarakago > 14-07-2011, 0:59

Ja mogę powiedzieć , że tak się to skończyło. W prawdzie po skończeniu moich działań jako au-pair wróciłam do kraju , żeby skończyć studia. Ale już wiedziałam na 100 % , że chcę w przyszłości żyć za granicą, Gdyby nie doświadczenie życiowe jakie dał mi program au-pair pewnie nigdy nie udałoby mi się zrealizować tego celu.

ula91 > 29-01-2012, 17:38

Ja w marcu wyjeżdżam ponownie do Irlandii jako au pair i będę się już stamtąd starać o normalną pracę, bo wiem że tam chcę żyć <3 Kocham Polskę, ale w Irlandii odnalazłam swoje miejsce na świecie.

marvellous > 29-01-2012, 22:57

ja mam wszytsko dopiero w planach ale tez chce uzyc au pair jako probe osiedlenia na stale w danym panstwie

fdotka > 02-02-2012, 1:46

Ja tu zostaję, bo w Polsce nie ma tylu rodzajów czekolady Cadbury.

tosia_ > 02-02-2012, 2:30

Ja siedze w Londynie juz grubo ponad rok, za miesiac osiedlam sie na tu stale (czyt. wyprowadzam sie na swoje cztery sciany), a od wrzesnia zaczynam studia.

marvellous > 02-02-2012, 17:42

[quote name="tosia_"]Ja siedze w Londynie juz grubo ponad rok, za miesiac osiedlam sie na tu stale (czyt. wyprowadzam sie na swoje cztery sciany), a od wrzesnia zaczynam studia. [/quote]

to sie nazywa SUKCES zazdroszcze Ci tak prawde powiedziawszy

mas ztam chlopaka? teo starego co imienem hmm Dean? czytama w watku hisori zyciowych i nie wiem czy dobrze pamietam ;p

owieczka dolly > 13-02-2012, 18:41

Z pewnoscia wiekszosc z Was wyjedza jako au pair na czas okreslony , z mysla o poworcie do polski i traktuje to jako przygode, mozliwosc podszkolenia jezyka itp.

Ale pewnie sa tez osoby, ktore tak jak ja wybraly ta opcje by sie na poczatek zaczepic w danym kraju i na spokojnie poszukac innej pracy.

Jakie sa wasze spostrzezenia?

Jak szybko udalo wam sie znalezc prace? jaka? czy ktos wam pomogl (znajomosci :twisted: ) czy raczej szczesliwy traf?

Jakie plusy , minusy widzicie?

Ja przyjechalam we wrzesniu do UK (200tys miasto). Po okolo miesiacu zaczelam zalatwiac numer konta w banku, NIN. Co potrwalo ok miesiac.

Po 2 miesiacach ktos polecil mnie do 2 prac w innym miescie (sasiednim,ale mniejszym). Jedna opcja byla kelnerka w restauracji (praca na dluzej) oraz praca w sklepie (moze i lzejsza fizycznie, ale okazalo ise ze chwilowa bo sklep kolo swiat zostal zamkniety a ja bez pracy - niestety ta oferta pojawila sie predzej i przy niej zostalam).Wiec ewakuowalam sie z powrotem na operkowanie.

Jadac do uk sadzilam, ze szybko znajde prace - ale rzeczywistosc troche zweryfikowala moje myslenie. Podczas pracy w sklepie roznosilam CV jednkaze odzew byl zadny - mimo ze okres byl w miare dobry-bo przedswiateczny.

Obecnie czekam na wiosne by ponownie sprobowac.

Wg mnie plusy bycia au pair i poszukiwania pracy sa tylko takie, ze masz na to sporo czasu oraz nie masz presji ze musisz cos znalezc jak najszybciej i tym samym bierzesz cokolwiek.

Minusy:

- odpada wlasciwe szukanie przez agencje..bo jak sie ma prace live-in to w momencie gdy prace dostajesz musisz wlasciwe od razu opuscic dom a ciezko jest znalezc cos w przeciagu paru h..zwlaszcza w mniejszych miastach..plus do tego zeby jeszcze bylo blisko pracy i w jakies sensownej cenie i standardzie.

A praca w agencji jest zwykle "od juz" i nie wiadomo ile jej bedzie i na jak dlugo. Wiec ryzyko spore.

Najlepiej wiec dostac prace bezposrednio i moc ja rozpoczac dopiero za pare dni..by znalezc pokoj..a takze troche jednak na ostania chwile uprzedzic rodzine.

Myslam, ze bedzie latwiej. Nie mam tez znajomych w nowym miescie, wiec nic mi sie nie obija o zadnych etatach..no i w razie czego tez nie moge liczyc na niczyja pomoc..czy nocleg w razie w..

A jak to wyglada/wygladalo u was?

marvellous > 14-02-2012, 1:31

przyczepiam sie do tematu

teraz jade jako au pair tylko by przezyc krotka przygodde, nauczyc sie jezyka poznac nowe miejsca czy ludzi

ale po studiach chce jechac wlasnie z mysla o zaczepieniu sie w innym kraju

asophioem > 14-02-2012, 2:12

Ja odpisuje jako przedstawicielka rodzin, dla ktorych takie Au-Pair, ktore chca sie po prostu "zaczepic" sa masakra.

Bo rodziny nie wiedza z pewnoscia, ze zamierzacie je z dnia na dzien dla innej pracy opuscic. Uwazam, ze to jest nie fair i chociaz szukamy naszej pierwszej Au-Pair slyszelismy wiele o Au-Pairs, ktore chca sie po prostu "zaczepic".

bossowsky > 14-02-2012, 3:24

"zaczepic" nie zawsze znaczy , ze porzucic rodzine i nie ukonczyc programu. ja wyjechalam, zeby sie zaczepic ale zostaje z rodizna do konca kontraktu.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia