• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Czy hoscie kupują wam szampony, mydło itd?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Czy hoscie kupują wam szampony, mydło itd?

• Czy hoscie kupują wam szampony, mydło itd?
  • Re: Czy hoscie kupują wam szampony, mydło itd?

vaszka > 13-05-2011, 20:43

Hehe, dostałam niedawno maila od babki, która pisała(i to w pierwszej wiadomości), że ręczniki to ona zapewnia, ale pościel trzeba przywieźć własną i oczekuje, że jej operka sama zajmie się swoim praniem tzn. oni nie udostępniają pralki... Rozumiem, że ludzie mają różne obiekcje, brzydzą się, czy coś, ale jak to ma się do tej słynnej zasady- "oczekujemy, że będziecie członkami rodziny, kimś w rodzaju starszej siostry"??

Nathalie > 13-05-2011, 20:45

Są różne rodziny. Ale to jest lekko przesada. Masz iść do pralni publicznej, jak masz pralkę w domu? Dziwne.

WhiteDove > 13-05-2011, 21:20

Pranie robie sobie sama, po prostu mam swoj woreczek, na początku jak powiedziałam, ze mam troche brudnych rzeczy to wzięli moje JASNE ciuchy i stwierdzili, że w sumie troche za mało jak na jedno pranie, więc wrzucili tez troche swoich m.in. czarne, czerwone i bóg wie jakie jeszcze, po czym nastawili pralke na niską temp mowiac 'tak jest ok, bo sie nie zafarbuje'. Od tego czasu robie je sama

90asiuniaaaaa90 > 13-05-2011, 21:32

Nie jest powiedziane jak powinni robić, to wszystko zależy od rodziny i ich nastawienia do nas - AuPairek

U mnie np. nie mam najmniejszego problemu z praniem, bo mogę robić ile i kiedy chcę, nawet jeśli mam mało do prania i wszystkich środków do prania mam pod dostatek No ale jak już mówiłam, nie każdy ma takie szczęście aby trafić na bardzo miłą rodzinkę. Zapewnili mi również wszystkie potrzebne rzeczy, np. ręczniki, płyny do kąpieli itp. itd.

dosiunia > 13-05-2011, 21:41

Ja po prostu prałam swoje pranie razem z ich. Zazwyczaj to hostka ladowała pranie a resztę robiłam ja. Pościel przebieralam kiedy chciałam etc. Tyle, że moja prała w 60stopniach, bo dzieciaki strasznie brudne ubrania miały i w ten sposób załatwila mi czarne spodnie, i z bluzek strasznie zatarły się te 'prasowanki' czy jak too nazwać ...

Ciekawska > 14-05-2011, 1:05

Ja nie kupuje praktycznie niczego oprocz tamponow. Wszystko zapewnia mi hostka lacznie z balsamem. Jesli mi sie konczy szampon, zel pod prysznic itp, dopisuje je do listy zakupow. Moge rowniez korzystac z tego co jest w lazience, a jest tego sporo. Posciel, reczniki czy suszarka czekaly w moim pokoju.

Dostep do szafki ze slodyczmi rowniez mam wolny tego typu zachcianki moge tez dopisywac do listy zakupow

zgredek > 14-05-2011, 13:01

W mojej pierwszej rodzinie miałam wszystko zapewnione. Jak czegoś mi brakowało to mówiłam. No ale hostka na początku mi powiedziała, że ona to zapewnia, więc mam po prostu zgłaszać brak (raz się nawet zapytała czy nie potrzebuję podpasek/tamponów, no ale mimo wszystko wolałam to sama kupować, bo jakoś niezręcznie by mi było).

U obecnej rodziny sama sobie kupuję. Zapytałam tylko przed przyjazdem czy zapewnią mi coś na początek żebym nie musiała wieźć ze sobą środków higienicznych, które jednak są dość ciężkie. Dostałam odpowiedź, że jak najbardziej. Zapasu starczyło na kilka miesięcy

Ogólnie wiele zależy od rodziny i sytuacji "łazienkowej". Ja mam swoją łazienkę, więc dziwnie byłoby mi prosić ich o kupno potrzebnych rzeczy tudzież korzystanie z zapasów z ich łazienki. Gdybyśmy jednak dzielili wspólną łazienkę, to myślę, że nie miałabym oporów...

Schmetterling > 14-05-2011, 13:06

Ja natomiast mam osobna lazienke i wszystkie potrzebne mi kosmetyki do higieny osobistej kupuje sama (oprocz papieru toaletowego) NIezrecznie byloby mi samej prosic o zakup srodkow czystosci dla mnie, ale jakby sami zaproponowali, to co innego, chetnie bym skorzystala ^^ Pranie host mama robi raz na tydzien i mi przypomina, zebym przyniosla swoje rzeczy do prania i ona sie juz wszystkim zajmuje. Bardzo dziwi mnie to, ze ktoras kolezanka wyzej, musi korzystac z innej pralki. Jakby mi tak kazano robic, to nie pozostaloby mi nic innego, jak robic sobie pranie reczne, bo zadnej pralni u nas w miasteczku nie widzialam, aczkolwiek kiepska ta opcja, bo niektore rzeczy ciezko sie tak pierze i bielizne trzeba non stop prac. Reczniki wzielam swoje, ale po przyjezdzie mi powiedzieli, ze niepotrzebnie.

dosiunia > 14-05-2011, 14:08

Ja wiem, że moja poprzednicznka Niemka czy Szwajcarka juz nie pamiętam, ktora to nie chciała robić prania z nimi i robiła sobie pranie ręcznie hm.

blackcar > 14-05-2011, 14:58

no ciekawe jak mnie beda traktowac "moi wlosi"... zobaczymy, ale szczerze to nie wyobrazam sobie prac recznie poscili czy recznikow
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna