• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Czy mam prawo czuc sie pokrzywdzona ?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Czy mam prawo czuc sie pokrzywdzona ?

• Czy mam prawo czuc sie pokrzywdzona ?
  • Re: Czy mam prawo czuc sie pokrzywdzona ?

Schmetterling > 29-01-2011, 21:41

Jakos inne kursy mnie nie interesowaly, zreszta nie o kursy tu chodzi. Wspomnialam w pierwszym poscie, ze kursu zadnego mi nie oplacaja, zeby podkreslic ze 350 euro to jest wszystko, co od nich dostaje, ze finansowo we mnie nie inwestuja wiecej. 46 h tygodniowo jest duzo, ale nie odczuwam jakos strasznego zmeczenia. Co innego gdybym musiala cos sprzatac albo wykonywac inne domowe obowiazki, a tak z dzieckiem nie jest najgorzej. Dobrze, ze spi zazwyczaj 2x dziennie po godzinie, to i ja moge sie wtedy polozyc. W najblizszym czasie porozmawiam z "moja" rodzina na ten temat, to Wam dac znac, co powiedzieli. Rodziny nie probowalam zmieniac, chociaz o tym myslalam.

+ "mojej" rodziny:

1) (pomijajac kwestie finansowa)dobrze mnie traktuja, sa spokojni i pomocni

2) warunki mieszkaniowe mam dobre, sredni, mily pokoj z osoba lazienka (naprawde jest to duzy komfort)

3) jezdze z nimi do Polski ich autem, wiec na bilet nie musze dodatkowo wydawac pieniedzy

4) dziecko naprawde jest idealne do opieki, nie sprawia zadnych klopotow, ladnie je, szybko zasypia, lubimy sie oboje

5) nie wykonuje zadnych prac domowych

6) dostaje nieco wiecej pieniedzy, a jak z nimi pogadam, to mysle, ze mi przyznaja racje i doloza. Wiem, ze celem au pair nie jest zarobek, ale nie mniej jednak chcialabym odlozyc na dalsze studia

7) dzieki nim bede miec mozliwosc zrobienia praktyki w przedszkolu. Bardzo bym chciala w przyszlosci pracowac w niemieckojezycznym przedszkolu, wiec zaswiadczenie, ze zrobilam taka praktyke w Niemczech mysle, ze sie przyda

8 ) w piatki popoludniu i weekendy mam wolne

(- )rodziny:

1) moj czas pracy i to w ciagu 4,5 dnia

2) musze do dziecka mowic po polsku

3) mieszkamy w malym alpejskim miasteczku, ktore dotychczas strasznie mi sie podobalo, ale po powrocie ze swiat z Polski nie moge na nie patrzec. Od urodzenia mieszkalam w sredniej wielkosci miescie, a tutaj mieszkam w ladnie urzadzonej, zadbanej z pieknymi widokami na Alpy miescinie. Mi brakuje tu przestrzeni,jakis centr handlowych itp.

Zadnej au pair w okolicy nie ma, nie mam na razie tu znajomych, bo kolo nas nie mieszka zadna mlodziez, tylko dzieci szkolne. Ostatnio zaczepilam po mszy taka dziewczyne, ktora mi sie fajna wydawala i jak na razie piszemy do siebie maile i ona tez chce sie ze mna spotkac, wiec pomalu, pomalu moze bede miec znajomych.

Strasznie mnie ciagnie do Monachium, ale zmiana rodziny to zawsze ryzyko, ze ludzie mogo byc chamscy i bardziej meczace obowiazki i dostawalabym tylko 260 euro.

Dzieki, ze tak zaangazowalyscie sie w moja sprawe Chcialam wiedziec, czy Wy tez dostrzegacie moj problem, wiec teraz jestem jeszcze bardziej przekonana, ze musze sie upomniec.

rajtuzy > 30-01-2011, 4:14

Moim zdaniem przechodzisz au'pairkowy kryzys 8)

Jak sama wypisała jest więcej plusów niż minusów Twojej rodziny, a mówiąc o minusach: wychodzi, że masz 2 i pół dnia wolnego, małe miasteczka też mają swoje plusy, a jeśli brakuje Ci metropolii zawsze możesz wykorzystąc weekendy, aby pojechać do jakiegoś większego miasta i pozwiedzać galerie..handlowe ;-) czy cokolwiek Ci odpowiada

Odnośnie mówienia po polsku do dziecka - piszesz, że masz licencjat z germanistyki, więc czy naprawdę uważasz, że mówienie do małego dziecka naprawdę w znaczącym stopniu w jakikolwiek sposób poprawi Twoją znajomość języka? :roll: Osobiście jestem licencjonowanym anglistą i wiem, że mój dyplom mogę sobie schować w kieszeń w rozmowach z dziećmi, bo jest to poziom wymagający naprawdę podstawowej znajomości języka Proponowałabym Ci porozmawianie z Hostami o kursie językowym. O ile dobrze Cię zrozumiałam Twoja HF nie miałaby nic przeciwko podwyższeniu Ci kieszonkowego, więc przypuszczam że nie oponowaliby też przed opaceniem połowy kursu (skoro i tak wcześniej Ci oferowali taką możliwość. Myślę, że nie masz co pluć sobie w brodę, że trzeba było się zgadzać jak dawali a teraz za późno - po prostu powiedz im, że się namyśliłaś i już :-) ). Ewentualnie możesz sama się edukować - w moim miasteczku kursów jest jak na lekarstwo, a te które są nie są na moim poziomie, więc na własną rękę ściągam sobie materiały z Internetu, kupiłam sobie parę książek, a także poprosiłam moją Host-Mamę o materiały, ponieważ ma ona uprawnienia do nauczania angielskiego i naprawdę jestem zadowolona, bo ma to wiele plusów :-)

A jeśli mowa o towarzystwie - moje życie towarzyskie przez pierwsze 2 miesiące kulało. Bo mieszkam na osiedlu z dziećmi (nawet nie młodzieżą), a większość au pair w mojej miejscowości to albo Niemki ( które raczej trzymają się w swoim towarzystwie), albo Hiszpanki (które są niesamowicie serdeczne i otwarte, ale mają tendencję do "zapominania się" i przełączania na hiszpański, którego nie znam :roll: ). Ostatecznie zaczęłam się zmuszać do wychodzenia, zaczęłam od siłowni i stopniowo, powolutku zaczęłam poznawać ludzi :lol: Wieeem, że jest to na samym początku trudne, naprawdę TRUDNE ale warto, chyba że ktoś ma naturę samotnika i uwielbia przesiadywać dnie i noce w swoim pokoju ;-)

Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę owocnych decyzji!

zlosnica > 01-02-2011, 2:26

Piszesz, że Twoje dziecko ma drzemki w ciągu dnia, więc niestety chyba musisz to odliczyć jako Twój wolny czas, ja też tak miałam wychodzi na to, że pracujesz jednak około 38 godzin, czyli moim zdaniem łapiesz się pod au pair plus. Nie wiem jakie są stawki u Was, ale myślę, że nie wyrabiasz nadgodzin Zwłaszcza, że nie musisz sprzątać, gotować itd. no nie wiem,jak się źle czujesz, to porozmawiaj z hostami, piszesz, że dobrze się dogadujecie.

Klarasek > 01-02-2011, 12:32

To, że dziecko ma drzemkę nie znaczy że au pair ma wolne...

Bo po pierwsze raz dziecko spi raz nie, raz pośpi 3h a następnym tylko pół a poza tym. Musisz wtedy siedzieć z dzieckiem w domu więc de facto nie możesz robić tego co chcesz - jesteś w miejscu pracy i masz być dyspozycyjna.

juanita_90 > 01-02-2011, 13:05

hmm...moim zdaniem warunki masz bardzo korzystne! 360euro? Nie sprzątasz, nie gotujesz, dziecko nie sprawia problemów. Bosko!

Wyjdz do ludzi, do knajpy,do baru czy do jakiegoś centrum kultury. Napewno są młodzi ludzie wystarczy poszukać.

W wolnym czasie gdy dziecko śpi ucz się niemieckiego sama. Wejdź na jakieś forum, czy nawet jakąś stronę randkową niemiecką i napewno kogoś znajdziesz w okolicy.

zlosnica > 01-02-2011, 21:06

[quote name="Klarasek"]To, że dziecko ma drzemkę nie znaczy że au pair ma wolne...

Bo po pierwsze raz dziecko spi raz nie, raz pośpi 3h a następnym tylko pół a poza tym. Musisz wtedy siedzieć z dzieckiem w domu więc de facto nie możesz robić tego co chcesz - jesteś w miejscu pracy i masz być dyspozycyjna.[/quote]

To w takim razie chyba musi zależeć od rodziny, moja mała spała 2h w ciągu dnia i było to liczone jako mój wolny czas i te dwie godziny mi odliczano. Przykładowo: pracowałam 9-18 + dwie godziny drzemki, czyli nie liczono mi tego jako 9 a 7 godzin pracy

Schmetterling > 01-02-2011, 21:48

Wczoraj odbyla sie moja rozmowa z rodzina. Jako, ze dostaje 90 euro za ok 16 nadgodzin tygodniowo, czyli w miesiacu 64 nadgodzin, a dozwolony czas miesieczny, to 120 h, chcialam dostac jeszcze 40 euro i wtedy bylo by 130 euro, czyli polowa kieszonowego au pair w Niemczech. Powiedzieli, ze sie nie zgadzaja, bo gdyby oddawali dziecko do opiekunki, co sie zajmuje kilkoma dziecmi, jest wykwalifikowana, ma doswiadczenie i podaje obiad placili by jej 416 euro. Mnie by wychodzilo 390 euro, wiec powiedzieli, ze jestem mloda itp, itd. Za to jednak zaproponowalam, zeby mi oplacili kurs jezykowy i mi go oplaca. "Mama" powiedziala, ze na wyksztalcenie chetnie mi da pieniadze. W sumie, to na jedno by im wyszlo finansowo, no ale sie ciesze, bo poznam nowych ludzi Jeszcze tylko miesiac do rozpoczecia tego kursu. "Mama" byla mna rozczarowana, ze sie upomnialam o pieniadze...

Dziekuje jeszcze raz za zaangazowanie, porady i komentarze :*

Klarasek > 01-02-2011, 22:30

no tak..bo przecież au pair zajmuje sie dziećmi charytatywnie z miłości do dzieci...a pieniądze to taki mały dodatek..Boże jak mnie denerwują takie rodziny.

a co do godzin pracy w czasie drzemki dzieci. Wiem, że niektóre rodziny tego nie liczą jako czas pracy, ale jak myślisz dlaczego? Właśnie dlatego żeby im mniej godzin wychodziło...:/

Yoanna > 02-02-2011, 1:51

jak nie licza to operka powinna w czasie drzemki wyjsc z domu. moze wtedy zaczeliby liczyc :wink:

ja to moj pobyt w niemczech wspominam swietnie.. ale to tylko na 3 tyg bylo.. pracowalam jakies 20 godz moze, zero prac domowych, ogolnie prawie zero czegokolwiek, bo musialam jedynie z rana postawic platki na stol, potem mlodszego zawiezc do szkoly, odebrac, przywiezc do domu, zrobic cos na obiad w stylu spaghetti, pizza czy tez jakas zupa z puszki :lol: a potem ogladalam tv sama do 16 gdy host wracal a dzieciaki na gorze sie soba zajmowaly :lol: i za to mialam 100 euro na tydz plus bilet na metro

Klarasek > 02-02-2011, 11:34

yoanna 8O

To oni chcieli chyba wspomóc biedne dziewcze z Polski

A ile lat miały dzieci? Chociaż ja na swój pobyt w Niemczech tez nie narzekam. W sumie 6 godzin pracy dziennie 240/mc + opłacony intensywny kurs niemieckiego.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna