-
-
Re: SECURITY NUMBER
Madlene > 03-12-2012, 23:46
Moja host mama powiedziała, ze nie potrzebuje SSN i jest to zbędne. Konto w banku założyła mi bez niego. Powiedziała tez, ze nie jestem zobowiązana do płacenia podatków i żebym się tym nie martwiła. Dodała, ze jeżeli chce to mogę go sobie wyrobić SSN ale jest to bez sensu i do niczego mi się nie przyda a tylko stracę czas na wyrabianiu. Kto wie jakie są konsekwencje nieposiadania SSN czy niepłacenia podatków? -
Anjaa > 03-12-2012, 23:52
Jeśli masz SNN, łatwiej (bezproblemowo) i szybciej załatwisz sobie wizytę np. u lekarza, wizyta w szpitalu (?) odpukać, dzięki temu, jest pewność, że jesteś ubezpieczona itp. Jest to w pewnym stopniu jakieś ułatwienie - ale mogę się mylić -
Nimell > 04-12-2012, 0:05
[quote name="Madlene"]Moja host mama powiedziała, ze nie potrzebuje SSN i jest to zbędne. Konto w banku założyła mi bez niego. Powiedziała tez, ze nie jestem zobowiązana do płacenia podatków i żebym się tym nie martwiła. Dodała, ze jeżeli chce to mogę go sobie wyrobić SSN ale jest to bez sensu i do niczego mi się nie przyda a tylko stracę czas na wyrabianiu. Kto wie jakie są konsekwencje nieposiadania SSN czy niepłacenia podatków?[/quote]
to z podatkiem Cie wprowadziła w błąd, chociaż w sumie nie..bo nie musisz go płacić ale na 99% nie dostaniesz w przyszłości wizy, nawet turystycznej. Więc lepiej go zapłacić. A ten SSN, ja osobiście nie mam bo nie potrzebuje go jeszcze. Ale założenie go trwa 5 min ;P -
adziszkowa > 04-12-2012, 5:42
a skąd dziewczyny taki info, że wizy nie dostaniesz? Była au pair moich hostów nie zapłaciła a była 2 lata au pair i wróciła na wizie turystycznej dodam, że jest z Meksyku, gdzie ponoć o wizę trudniej. :p taki straszak jak na moje -
mamecia > 04-12-2012, 14:35
Mi się wydaje że wtedyb to taka loteria jest, poprzednia au pair moich hostów również nie płaciła a teraz w czerwcu wraca na pracowniczej na florydę, w disneylandzie bedzie pracowaćMoga to byc wyjatki od reguły, ale jednak jest mozliwość dostania wizy po niepłaceniu podatku -
Madlene > 07-12-2012, 5:07
Wysłałam maila do mojej koordynatorki z zapytaniem czy powinnam płacić podatki i oto odpowiedz- Since you arrived in September, you would not have made enough money to qualify to pay taxes for this year. Taxes are calculated on a fiscal year, which is January 1 thru December 31. -
californiadreaming > 08-12-2012, 11:26
[quote name="Madlene"]Wysłałam maila do mojej koordynatorki z zapytaniem czy powinnam płacić podatki i oto odpowiedz- Since you arrived in September, you would not have made enough money to qualify to pay taxes for this year. Taxes are calculated on a fiscal year, which is January 1 thru December 31.[/quote]
To całkiem ciekawe, ale może zapytaj jeszcze, czy załapiesz się na podatek za przyszły rok. I czy powinnaś mimo wszystko złożyć deklarację, czy nie. -
cien_wiatru > 08-12-2012, 21:44
[quote name="Madlene"]Wysłałam maila do mojej koordynatorki z zapytaniem czy powinnam płacić podatki i oto odpowiedz- Since you arrived in September, you would not have made enough money to qualify to pay taxes for this year. Taxes are calculated on a fiscal year, which is January 1 thru December 31.[/quote]
Musisz zarobić $3000 w ciągu roku i być w Stanach przynajmniej 6 miesięcy, żeby kwalifikować się do podatku, więc dziewczyny które przyjeżdżają w okolicach sierpnia/września nie płacą podatku za ten rok, w którym przyjeżdżają, za następny już tak. -
californiadreaming > 08-12-2012, 22:41
Teoretycznie nawet, jeśli masz mały przychód, to powinnaś wypełnić i wysłać deklarację: http://www.irs.gov/Individuals/Internat ... s/Au-Pairs
Nie wiem, jak w praktyce wygląda egzekwowanie tego...