-
-
Re: ile razy można jechać jako au-pair?
Mlody > 21-02-2004, 5:21
Nie to nie całkiem tak. Nie zawsze Au Perki maja wize na 2 lata. Ja miałem na rok - i ani dnia dłóżej. Mój następca ma jeszcze gorzej bo: przyjechał do Anglii pod koniec grudnia i dostał wizę UWAGA - tylko na 6 miesięcy. Wszyscy byli?my zaskoczeni. No ale tak to już jest - tłumaczyli nam w urzędzie emigracyjnym, żę sprawa Polski nie jest jeszcze rostrzygnięta i nie wiadomo czy po 1 Maja 2004 bed? nas wizy obowi?zywać czy nie??!! Trochę głupie ale tak nam powiedzieli (mi i rodzinie goszcz?cej). Nie wiem jak to będzie dokładnie awięc nie piszę teraz konkretnie. Jak co? się dowiem to dam znać.
Je?li chodzi o odwiedzenie byłej rodziny - to nie będzie problemu pod warunkiem, że przykonacie celnika, że zamiarem Waszego wyjazdu jest tylko i wył?cznie odwiedzenie "byłej rodziny". Nie jedziecie już w charakterze Au Pair tylko w odwiedziny, na wycieczkę, w celach turystyczno - rekreacyjnych. Je?li przekonacie służby graniczne o zamiarach swego pobytu to powinno być ok.
Najważniejsze to pozytywne my?lenie - ja mimo iż moja wiza wygasła 9 stycznia to byłem w odwiedzinach u rodziny na pocz?tku lutego. Nie miałem większych problemów na granicy, a co bardziej zadziwiaj?ce jechałem bez zaproszenia. Powiedziałem, że jadę w odwiedziny i je?li oczekuj? potwierdzenia rodziny, że mieli?my dobry kontakt to mogę dać im nr. ale zepsuj? im niespodziankę.
Popytali trochę o rodzinę (angielsk?) - sprawdzili bilet powrotny i życzyli miłego pobytu.
Zaskoczenie rodziny było niesamowite - ale to już inny temat :wink:
Pozdrawiam mlody -
Gość > 17-12-2004, 14:57
wlasciwie to na ile czasu najdluzej mozna dostac wize jako au pair? bo z tego co sie naczytalam to w koncu nie wiem, czy na rok czy dwa.
no i jakby sie potem ja chcialo przedluzyc i zostac? trzeba byc studentem czy po prostu miec legalna prace? czy ktos tak w ogole probowal? -
Mlody > 17-12-2004, 16:20
No teraz to wizy już nie s? potrzebne ;-) chyba, że do USA się wybierasz - gechenna z procesem wizowym Cię ni ominie ;-)
Je?li chodzi o GB to poprostu jedziesz - jesli chcesz pracowac to musisz jednak sie zarejestrowac w Home Office (koszt okolo 50 funtow) -
Gość > 18-12-2004, 0:56
hmm, to oni na stronce biura stare info maja... ja do Szwecji, stwierdzilam ze do USA moge jechac jak zmienia prezydenta -
Poziomka82 > 22-06-2005, 18:21
Do każdego kraju możesz jechać tylko raz jako aupair (je?li chcesz jechać legalnie).
Nie należy się sugerować tym, że jeste?my juz w UE i np. nie potrzebujemy wizy. Je?li chcemy by przysługiwały nam wszystkie prawa aupairek to nadal obowi?zuje specjalna wiza -
Gość > 22-06-2005, 18:56
nieprawda Poziomka, mozna jechac i 2 razy, zapytaj w urzedzie migracyjnym kraju do ktorego chcesz jechac. Tak jak Oldze Annie powiedzieli, laczny czas pobytu w Norwegii wynosi 2 lata i mozesz sobie zrobic w tym czasie przerwe JAK DLUGA CHCESZ! I ja jestem pewna co do tego. I wcale ten drugi wyjazd jej nie jest wyjazdem nielegalnym. Nielegalnie byloby gdyby postanowila zostac trzeci lub dalszy rok. -
Poziomka82 > 22-06-2005, 23:03
Zgadza się, że możesz robić sobie przerwy w czasie pracy i pracować u kilku rodzin ale tylko w okre?lonym czasie w Niemczech jest to tylko rok w niektórych krajach do 24 miesięcy ale to nie znaczy że mozna jechac po tych 2 latach czy po roku jeszcze raz, można zostać dłużej (nawet u swojej rodziny) ale juz jako Studentin lub Sprachstudentin, z tym że je?li zostajemy jako Sprachstudentin to musimy uczęszczać na kursy językowe (przynajmniej na papierku) w liczbie min. 20 godzin tygodniowo.