-
-
Re: Wyjechać jako au pair i zostać na dłużej po programie?
ila > 12-11-2010, 22:44
[quote name="butterfly23"]Ale czy to jest możliwe załatwić wszystkie formalności (NIN, ubezpieczenie zdrowotne itd) w czasie kiedy jest sie jeszcze u rodzinki, albo szukac pracy kiedy jeszcze sie tam u nich jest?[/quote]
Tak, ja tak zrobiłam. Potrzebowałam dość sporo papierów bo starałam się o status nauczyciela w UK i załatwiłam sobie wszystko jeszcze mieszkając z rodzinką. Nową pracę też znalazłam podczas bycia au pair więc da się. -
butterfly23 > 12-11-2010, 23:00
ila, ale jak to? tzn nauczyciela jakiego przedmiotu i jakie mialas wyksztalcenie?
również zastanawiam sie nad tym- ale mam tylko licencjat z ang. orientowalam sie troche
i na zasw o statusie nauczyciela czyli QTS czeka sie kilka miesiecy. -
Yoanna > 12-11-2010, 23:26
[quote name="butterfly23"]Chciałabym pojechać jako au pair na początku roku do Anglii, ale na ok.3 miesiące. Potem, natomiast chciałabym zostać tam na dłużej- spróbować znaleźć pracę jako kelnerka czy coś, wynająć pokój etc. Czy Waszym zdaniem jest możliwe coś takiego? Czy może któraś z Was tak zrobiła?[/quote]
ja tak zrobilam. mialam byc z rodzina rok ale mi nie podpasowali wiec odeszlam po 2,5 mies.
co do ninu to to zalatwiasz jak juz masz prace wiec o to sie nie martw.
a o jakie ubezpieczenie ci chodzi? jak zaczniesz pracowac to sami zaczna zabierac ci pieniadze :wink: -
butterfly23 > 12-11-2010, 23:32
No, ubezpieczenie zdrowotne- mam np grypę wiec ide do lekarza. Podobno to załatwić trzeba.
Yoanna, ale jak to było u Ciebie? Czy łatwo wynająć pokój/ mieszkanie i znaleźć pracę?
Co trzeba załatwić oprócz właśnie numer nin? (ale skoro to dopiero po znalezieniu pracy) -
ila > 12-11-2010, 23:36
[quote name="butterfly23"]ila, ale jak to? tzn nauczyciela jakiego przedmiotu i jakie mialas wyksztalcenie?
również zastanawiam sie nad tym- ale mam tylko licencjat z ang. orientowalam sie troche
i na zasw o statusie nauczyciela czyli QTS czeka sie kilka miesiecy.[/quote]
No ja dokładnie to samo, mam licencjat z języka angielskiego i mam QTS i jestem zarejesrtowana z GTC. Owszem jest sporo papierów do skompletowania ale jak już złożysz aplikację to wszystko idzie z górki, ja pamiętam że poszło mi to szybciutko, po złożeniu aplikacji, QTS przyszedł mi po niecałym miesiącu. Potem jak już masz QTS to jeszcze musisz zarejestrować się z GTC ale na to też nie czekasz długo, jakieś 2-3 tyg. -
butterfly23 > 12-11-2010, 23:38
I znalazłaś tam pracę? Kogo uczysz? I (może to teraz głupie pytanie) jak to wygląda w wynagrodzeniu- czy wystraczy zeby sie utrzymac? -
Yoanna > 12-11-2010, 23:40
jesli mieszkasz w anglii to rejestrujesz sie w przychodni (paszport i potwierdzenie adresu sa potrzebne) i wtedy juz mozesz normalnie chodzic do lekarza. i oczywiscie bezplatnie.
pokoj latwo znalezc bo ogloszen w necie jest pelno (np na gumtree) ale musisz sie liczyc z tym, ze trzeba miec sporo gotowki bo zazwyczaj chca depozyt w wysokosci miesiecznego czynszu plus placisz za miesiac z gory. czasami mozna znalezc tez oferty ze np depozyt jest 2tygodniowy a za pokoj sie placi co tydzien, i wiadomo ze taka opcja lepsza.
z praca to roznie, ale jak sie mocno chce to sie znajdzie. ogolnie nic do zalatwiania nie ma, znajdujesz prace i zaczynasz. ja np nin zrobilam po dwoch latach haha taki mam refleks :lol:
aha, konto w banku powinnas miec, to taka podstawa -
butterfly23 > 12-11-2010, 23:43
cool, dzieki- jest cos jeszcze?
ja postanowiłam ze zahacze (o ile sie uda) do mojej rodzinki z summer au pair na 2- 3 mies.(jesli sie nie uda to sprobuje znow poszukac przez agencje) i w trakcie tego czasu sprobuje wszytsko poukladac i pozalatwiac.
moze praca jako teacher assistant albo cos w tym stylu...a jak wyglada sytuacja kiedy ma sie studia? czy da sie pogodzic z praca i czy finansowo mozna dac rade? -
ila > 12-11-2010, 23:45
[quote name="butterfly23"]I znalazłaś tam pracę? Kogo uczysz? I (może to teraz głupie pytanie) jak to wygląda w wynagrodzeniu- czy wystraczy zeby sie utrzymac?[/quote]
Najpierw znalazłam pracę na wakacje (bo akurat odchodziłam od rodzinki końcem czerwca) w letniej szkole językowej, ale to było tylko na 2 miesiące. Później było trochę ciężko znaleźć pracę na stałe, ale po miesiącu intensywnych poszukiwań znalazłam pracę full-time i uczę małe dzieciaczki w Montessori Nursery School. Kokosów z tego nie ma ale wyżyć się spokojnie da. -
butterfly23 > 12-11-2010, 23:48
ale czego uczysz male dziciaczki? w jakim wieku one sa? full- time czyli ile godzin? no i w sumie co to znaczy ze spokojnie da sie wyzyc? tzn nie wiazesz ledwo konca z koncem, stac Cie na wynajem pokoju/ mieszkania i na jedzenie... i jeszcze jedno (sorry jesli tego za duzo) czy pracodawom pasowalo ze masz bachelor degree, no i czy załapałas sie tam na konttnuacje studiow?