-
-
Re: Wątpliwości w sprawie przyszłej rodziny - Poradźcie
Ciekawska > 07-08-2010, 0:38
Macie rację dziewczyny. W dodatku w ogóle mi nie zależy na zarobieniu jakiś wielkich pieniędzy jako au pair, chcę przede wszystkim zobaczyć ile się da i podszlifować english. Wiadomo, że z większą kasą jest łatwiej, ale po co mi ta kasa skoro nie zrealizuje priorytetów. Gdybym chciała pracować na pełny etat to nie jechałabym w charakterze au-pair.
Za takie pieniądze chętnie pracowałbym do 15-16tej, bo wtedy jeszcze coś z tego dnia zostaje. Wydaje mi się też, tak jak mówiła 'catia', że po 11 godzinach nie będę już miała na nic siły.
Zapytam czy krótszy czas pracy nie wchodziłby w grę. Jeśli nie to trudno. -
Ciekawska > 07-08-2010, 0:47
Przed chwilą dostałam maila od drugiej au pair. Wychwalała tą rodzinę "pod niebiosa". Chwaliła atmosferę, hostów, którzy są bardzo pomocni i otwarci, anielskie dzieci, choć tu obie au pair trochę rozjeżdżają się w "zeznaniach" :wink:
Ten jak i poprzedni mail wybił mnie z rytmu, bo już prawie podjęłam decyzję. Ech... :roll: -
Katka > 07-08-2010, 1:19
sprawdź czy te adresy sa w ogole prawdziwe ;D np na fb albo najlepiej na skype sie umow z tymi dziewczynami i sie zapytaj kiedy były u nich aupair.. bo jesli przed urodzeniem bliźniaków to wiesz.. z jednym dzieckime jasne ze było fajnie ;p
ja w sumie tez mam od 7 do 19 prace z tym ze połowe teo czasu dzieciaki spedzaja w szkole xD szukaj dalej.. jesli nikogo nei znajdziesz to bedziesz miala chociaz te rodzine.. ale bym negocjowała wynagrodzenie i godzine pracy.. lub dowiedz sie jaki jest dokłądny plan dnia... może nie jest jakis super męczący... dowiedz sie jak najwiecej zanim podejmiesz decyzje. -
Ciekawska > 07-08-2010, 11:15
Byłe operki sprawdziłam od razu. Z jedną nawet kontaktowałam się przez FB bo nie odpowiadała na maila. To fakt opiekowały się wtedy tylko tym starszym dzieckiem. Bliźniaki były już na świecie ale zajmowała się nimi matka.
Co do rozkładu dnia to miałby on wyglądać tak: rano pobudka, karminie, ubieranie, zabawa. Później dzieci śpią 2-3godzin, znowu karmienie, zabawa itd itp a ok 18 kładzenie dzieci spać. Przy czym w ogłoszeniu (tam nie było podanych godzin pracy) pisali, że w czasie wolnym, czyli przez te 2-3 godz. au pair będzie pomagać przy starszym dziecku, później już o tym nie wspominali.
Napisałam już do nich mail odnośnie tych godzin pracy, zobaczymy co oni na to. Aczkolwiek obawiam się, że jeśli z nich zrezygnuje to nigdzie nie pojadę, bo na prawdę jest bida z rodzinami, które by chciały kogoś na 4 miesiące poza wakacjami w dodatku do Londynu. Agencja milczy już od miesiąca, a na własną rękę udało mi się tylko ich znaleźć. Nie wspominając o Greku, który chciał mnie jako aupair do psów :roll: . Niestety u mnie dłuższy termin nie wchodzi w grę :? -
Ciekawska > 07-08-2010, 11:52
Ale się rozpisałam. Wiec tak, dostałam kolejnego maila od tej pierwszej au pair, spytałam ją wcześniej w jakich godzinach pracowała. I co się okazało, praca była od momentu jak dziecko wstało, do czasu kiedy ojciec wracał z pracy czyli 18-19, plus chwila podczas dnia kiedy dziecko spało. Szkoła i zwiedzanie jedynie w weekendy.
Więc cóż chyba się sprawa wyjaśniła. Skoro tak było ze starszym dzieckiem to nie sądzę, że inaczej będzie z bliźniakami. Myślę, że rodzina powinna zatrudnić regularną nianie a nie au pair. -
Yoanna > 07-08-2010, 20:26
[quote name="Ciekawska"]Za takie pieniądze chętnie pracowałbym do 15-16tej, bo wtedy jeszcze coś z tego dnia zostaje. [/quote]
nie nastawiaj sie, hosci o tej porze sa jeszcze w pracy. zazwyczaj operka ma wolne w ciagu dnia, jak dzieci sa w szkole. takze szukaj sobie rodziny z dziecmi w wieku szkolnym, wtedy przynajmniej bedziesz miala czas dla siebi, bedziesz mogla pojsc np na jakis kurs w ciagu dnia -
Ciekawska > 07-08-2010, 23:57
Jeśli chodzi o godziny pracy to miałam na myśli tą konkretna rodzinę. Co ciekawe w tym przypadku matka nie pracuje, mają do pomocy też babcię. Przebrnęłam już przez dużą ilość ogłoszeń i mniej więcej zdaje sobie z tego sprawę.
Szczerze powiedziawszy o wiele bardziej bym się cieszyła z dzieci w wieku szkolnym i z wolnego w ciągu dnia tak jak piszesz. Tak na prawdę rodzina z dziećmi szkolnymi byłaby idealna, oby się taka znalazła.
Dziękuję Wam za wszelką pomoc, z osobami w temacie zdecydowanie lepiej można się dogadać -
tosia_ > 08-08-2010, 0:51
Na pewno w końcu znajdziesz rodzinkę odpowiednią dla siebie. Ja byłam wybredna i długo szukałam. W końcu trafiłam na rodzinę bliską mojego ideału. Także głowa do góry i trzymam kciuki! -
Ash > 08-08-2010, 10:57
Nadal szukasz rodzinki? na jak długo i od kiedy? Bo ja moją niedługo opuszczam -
Ciekawska > 08-08-2010, 17:43
[quote name="Ash"]Nadal szukasz rodzinki? na jak długo i od kiedy? Bo ja moją niedługo opuszczam[/quote]
Tak tak nadal szukam. W sumie to na już, od miesiąca szuka mi agencja bez skutecznie. Chciałam wyjechać od 15 sierpnia do świąt tzn na święta do domu. Trochę bez sensu ten termin no ale cóż. Jestem otwarta na wszelkie propozycje, wiec jakby termin był ok to daj koniecznie znać, przeglądam forum codziennie.