• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Kreatywna Au Pair?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Byłam Au Pair

• Kreatywna Au Pair?

• Kreatywna Au Pair?
  • Re: Kreatywna Au Pair?

natalia.z > 02-09-2010, 19:44

[quote name="zlosnica"]"1,2,3, król patrzy!" [/quote]

Pamiętam jak bawiłam się w to za dzieciaka, ale mówiliśmy "1,2,3 babajaga patrzy!"

Dzięki wielkie za pomysły Fajny pomysł z tymi skrzynkami na listy

Ooo..o tym "unbirthday" nie słyszałam wcześniej Może dlatego że nie czytałam nigdy "Alicji w krainie czarów"

Dziś znalazłam troszkę pomysłów na zabawy na świeżym powietrzu M.in znalazłam dobrze mi znaną z dzieciństwa "murarz" o której zupełnie zapomniałam Czy też w zbijaka

Jednak jestem ciekawa czy dzieci będą chętne do takich zabaw

zlosnica > 03-09-2010, 0:15

Racja, pomysł z mailbox-ami super, dzisiaj zrobiłyśmy sobie z małą takie, była zachwycona[quote name="Yoanna"]hahah no mi sie bardzo podobalo unbirthday w alicji, fajna rzecz [/quote] Zawsze trzeba znaleźć okazję do świętowania

martak > 24-10-2010, 17:49

[quote name="Klarasek"]Z maluszkami od 6-1,5 roku można bawić się w wierszyki masażyki albo uczyć bobo migów. Dzieciak się nie nudzi a i Tobie jest miło "pomigać" z maluchem a jaka satysfakcja jak maleństwo zamiast rozpaczliwie krzycząc "łłeeeee" przyjdzie, zaciśnie piąstkę pod bródką pokazując Ci tym samym, że chce mleka...[/quote]

Ojej, Klarasek, umiesz bobomigi?

Ja tak chciałam się nauczyć, ale nie wiedziałam jak się za to zabrać... Chodziłaś na kurs czy może inną drogą się nauczyłaś?

Klarasek > 25-10-2010, 16:36

uczyłam sie ze stronek internetowych jest dobra stronka o ta http://www.smarthands.ca/Site/Baby_Sign_Language.html

wchodzisz na słowniczek i babka super pokazuje i tłumaczy. Nawet na różne sposoby bo wiadomo ze każde dziecko jest inne. Na youtube ta sama kobietka ma pare filmików ze swoją mogającą córeczką

Nauka wychodzi spontanicznie!

martak > 25-10-2010, 22:27

[quote name="Klarasek"]uczyłam sie ze stronek internetowych jest dobra stronka o ta http://www.smarthands.ca/Site/Baby_Sign_Language.html

wchodzisz na słowniczek i babka super pokazuje i tłumaczy. Nawet na różne sposoby bo wiadomo ze każde dziecko jest inne. Na youtube ta sama kobietka ma pare filmików ze swoją mogającą córeczką

Nauka wychodzi spontanicznie![/quote]

Jej, Klarasek, dzięki wielkie za linki :*

W wolnej chwili zacznę się uczyć, ale podrzuciłaś mi świetne zajęcie dodatkowe, dzięki!!!

blondi > 27-11-2010, 1:23

odświeżam wątek

dzisiaj szukałam na necie gier, które są przydatne w moim przypadku, a mianowicie:

-starsze dzieci (9 i 12 lat; dziewczynka i chłopiec)

- często bawię się tylko z młodszą(straszy się uczy)

- mój hiszpański jest słabiusieńki( na początku umiałam się tylko przedstawić)

-są to zabawy, w które można się bawić w kazdych okolicznościach, bo nie są potrzebne wyszukane rekwizyty

(A i opisze wszystkie zabawy dokładnie, wiem , że pewnie większość z was je zna ale może dla kogoś będą nowościa 8) )

Zabawa nr. 1 Ciepło- zimno

Razem z dzieckiem wybieracie jeden przedmiot(długopis, notes, maskotke...), którą jedna osoba chowa przed drugą. Aby ułatwić zadanie szukającemu mówimy- gdy dziecko zbliża się do przedmiotu CIEPŁO gdy się oddala ZIMNO.

Zabawa nr 2 ( W to bawiałam się na samym początku, bo nie trzeba nic mówić, a Marta to uwielbia 8) )

ROZŚMIESZANIE- należy rozśmieszyć drugą osobę.

Zabawa nr 3 - Coś się zmieniło??

Dziecko wychodzi z pokoju, (wcześniej dokłądnie ten pokój obejrzało), w tym czasie zmieniasz jakąś rzecz np przestawiasz krzesło itp . Dziecko ma odgadnąć co się zmieniło

Zabawa nr 4 - Odbicie lustrzane

Dziecko ma za zadanie naśladowac twoje gesty

Zabawa nr 5 - Wyprawa po skarb

Jeszcze się w te grę nie bawiłam , aele wyobrażam to sobie tak i ty i dziecko chowacie jakiś przedmiot w domu, a następnie macie np. pół godziny na namalowanie dla drugiej osoby mapy prowadzącej do skarbu.

Narazie tyle

zlosnica > 27-11-2010, 3:12

Bardzo fajne pomysły, zabawę w szukanie skarbu można poszerzyć (żeby nie było zbyt prosto ) o wskazówki porozkładane w różnych miejscach, np. pierwsza przyklejona na drzwiach i napisane "szukaj tam, gdzie siadasz do obiadu", dziecko idzie więc do krzesła przy stole i znajduje tam podpowiedź "jestem za dużym, białym, okrągłym przedmiotem" (przykładowo-doniczka) itd. A skarbem może być jakiś wypasiony deser

Z kolei zabawa w odbicie lustrzane może być też super dla mniejszych dzieci, robimy miny mówiąc głośno najpierw samogłoski, a później zgłoski (sz, cz itd.) a dziecko nas naśladuje, ale też inne dźwięki typu bzz, pfff, grr - to bardzo dobre ćwiczenia logopedyczne ułatwiające dziecku naukę mówienia pamiętam jaką miałam radochę kiedy moja amerykańska trzylatka powiedziała mi po polsku- trzy białe myszki

Klarasek > 27-11-2010, 12:27

A ja wczoraj z Carmelą zrobiłam masę solną. Dużo czasu zajęło i była bardzo zadowolona. Na początku starała się stworzyć jakąś księżniczkę ale skończyło się na odciśnięciu ręki i pokolorowaniu tego flamastrami (nie miałyśmy farbek). Fajnie wyszło

blondi > 29-11-2010, 0:36

zlosnica na pewno wykorzystam wskazówki do zabawy w skarb- super pomysł

Klarasek a powiedz mi jak sie robi taką masę solną?? i czy ją sie potem wypala jak np gline?? czy jak...bo nie mam pojęcia co to tak właściwie jest

martak > 29-11-2010, 0:43

Ja zawsze wypalałam w piekarniku z tatą, a robiliśmy jakoś że na szklankę mąki ok. pół szklanki soli no i wody na tyle dodawać, żeby konstytencja masy była idealna do lepienia

A tu znalazłam o taką stronkę z kilkoma przepisami http://www.abcgospodyni.pl/masa_solna.html
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia