-
-
Re: Miejsca szkoleń.
Joan > 31-07-2010, 12:30
w Proworku $40 , a w CC jakaś dziewczyna mi mówiła, że między $25-$50 -
Victoria > 31-07-2010, 15:32
W innym poscie dziewczyny pisaly, ze wiekszosci ta oplate za wycieczke do NY oplacaly im ich host rodzinki! Nie maja obowiazku, wiec niestety nie wszystkie... wiec ja bym sie chyba lekko zawiodla gdyby kazdy mial oplacona, a ja nie, co myslicie? Bo w sumie $50 to dla amerykanow to nie duzo, szczegolnie ze kuoujemy im prezenty na dzien dobry (taki mily gest) -
Joan > 31-07-2010, 16:05
ech no na wszelki wypadek trzeba wziąć na to kasę, najlepiej to chyba wysłać maila do swojej host rodziny z pytaniem o to, a co ! -
Victoria > 01-08-2010, 0:48
jak ogladalam video na youtube od CC answer mom, to mowila do rodzinek, ze miloby bylo jak wykupiluby swoim przyszlym ai pair jakies podarkunki i wyslali je na miejsce szkolenia... ahh marzenie miec taka opiekuncza rodzinke -
mloda > 03-08-2010, 0:18
Victoria ale nie mozesz byc zawiedziona. Oni nie maja obowiazku kupowac wycieczki, bo i z jakiej racji? Zapalcicli za twoj przelot, placa tygodniowki, placa za agencje. To nie sa male pieniadze jak policzysz wszystko... I nie sadze eby wszytkie rodziny szastaly pieneidzmi. Moze i $50 to nie duzo, ale jest takie przyslowie: watch your pennies grow into dollars. :wink:
A po 2: u mnie bylo tak, ze w pierwszym dniu szkolenia pare dziewczyn dostalo rano upominki wyslane przez rodziny, kwiaty itp. Zalezy od ludzi. Zycze wam takich niespodzianek bo domyslam sie, ze to bardzo mile uczucie. Ale nie nastawiala bym sie na to. A poza tym: operki zawsze maja prezenty, ale oni tez zawsze maja cos przygotowanego: koszulke, jakis breloczek, slownik czy mapy, albo przeowdinki, produkty typu szampon, itp zebys nie musiala sie o to martwic na 1 dzien. -
Victoria > 03-08-2010, 0:38
Tak, jasne nie ma sensu sie dąsać na rodzinke - zreszta ja zanim tego video nie zobaczylam i nie poczytalam forum, to nie przypuszczalam ze dostaje sie jeszcze jakies upominki od rodzinek
Rodziny nie szastaja pieniedzmi, dla nich taka au pair (szczegolnie jak maja pare dzieci) to jest tania sila robocza. Nieladne okreslenie, ale taka prawda! Nianie z USA biora co najmniej 2 razy tyle... Wiec tak naprawde to najtansza opcja. Choc na pewno nie dla wszystkich, przeciez przyjmuje sie obca osobe na rok do swojego domu, tzreba jej zaufac i zostawic swoje skarby (dzieci) w jej rekach! Podziwiam rodziny ktore sie na to decyduja.
A tak cenowo, to ogladalam zestawienie w CC - mowili ze au pair sa "affordable care" i wychodzi opieka $7,5 za godzine (gdy sie podzieli ok.$7000 oplaty za program). (no i plus jedzenie dla au pair, czy jakies inne wspolne wycieczki jesli ja zabieraja)
Zreszta same zobaczcie! http://www.youtube.com/watch?v=SqZQda98AQw
Ale wracajac do tych prezentow, to jesli ja bym byla taka host familia, to bym cos wyslala au airce juz do szkoly! Lepiej cos dac na poczatek, niz na koniec, "na zachete", zeby wiedziala ze ta rodzina chce i bedzie traktowac ja jako czlonka rodziny. Bo pomyslec ze moze sie taka au pair-ka poczuc skrzywdzona (moze i nieslusznie ale mlode dziewuszki przeciez jada) , gdy widzi ze wszytskie inne jej kolezanki cos dostaly! -
mloda > 03-08-2010, 21:17
Tania sila robocza? Ok au pair nie zarabia duzo, to fakt. Ale oni drugie tyle placa agencji. Po 2 jak masz nianie to placisz jej wiecej, ale potem ona idzie do domu, nie martwisz sie: czy moze zle sie tutaj czuje, ze nie wychodzi, wiec moze nie ma znajomych itp. Tak samo wiekszosc nianiek, nie je u swoich pracodawcow. Weic jak tak wszystko policzycsz naprawde to nie jest to duza roznica.
Co do prezentow: ja dostalam prezent to domu: koszulke z Bostonem, przewodnik i mape. Tak wiec ani sie nie nasatwialam na nic, a nawet bylo by mi glupio gdybym miala jeszcze cos w szkole dostac. Po 2 nie byla bym zla, czy tez smutka z posodu tego, ze ja nic nie dostalam, a inni tak. Nie jestem dziekciem zeby sie o takie pierdoly martwic. Ja wiem, ze trudo sie nie ekscytowac tym wszystkim. Ale podchodzcie do wszystkiego na luzie. To jest wasz rok tam i wykorzystajcie go jak najelepiej, bez wzgledu na to na jaka rodiznke traficie! -
Joan > 19-08-2010, 21:35
dziewczyny szkolenie Gawo z firmy Inter Exchange jest na Manhattanie a z Au Pai Care w New Jersey -
mloda > 24-08-2010, 18:37
Long Island nie jest w Nj tylko w NY.