• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Czy któraś w Was była au pair w żydowskiej rodzinie?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Czy któraś w Was była au pair w żydowskiej rodzinie?

• Czy któraś w Was była au pair w żydowskiej rodzinie?
  • Re: Czy któraś w Was była au pair w żydowskiej rodzinie?

nadia247 > 25-06-2010, 23:43

[quote name="tosia_"]Ja ich absolutnie nie skreślam tylko dlatego, że są innego wyznania. Po prostu zastanawiałam się, czy ta ich koszerność nie będzie jakoś znacząco przeszkadzać osobie, która nie miała z czymś takim wcześniej do czynienia.

Pożyjemy, zobaczymy. W sierpniu do nich lecę. [/quote]

gdzie bedziesz mieszkac???

tosia_ > 26-06-2010, 13:03

[quote name="nadia247"]
    [quote name="tosia_"]Ja ich absolutnie nie skreślam tylko dlatego, że są innego wyznania. Po prostu zastanawiałam się, czy ta ich koszerność nie będzie jakoś znacząco przeszkadzać osobie, która nie miała z czymś takim wcześniej do czynienia.

Pożyjemy, zobaczymy. W sierpniu do nich lecę. [/quote]

gdzie bedziesz mieszkac???[/quote]

W Londynie.

[quote name="julita883"]JA moze nie jestem au pair u rodziny zydowskiej ale wlasnie przebywam w USA na campie wlasnie zydowskim. I z ta koszernoscia uwierzcie mi nie jest wcale zle. Poprostu trzeba sie przyztczaic ze oni nie lacza produktow nabialowych z miesnymi i tyle. Maja do tego specjalne garnki i sztucce i nie wielno tego pomyslic. Np niebieskie do nabialu a czerwone do miesa.Zydzi Ci koszerni np nie zjedza cheesburgera czy tortilli z kurczakiem. Wiec dla mnie to zaden problem i gdyby mi sie trafila taka rodzinka napweno bym jej nie skreslala. [/quote]

Teraz to już też dla mnie żaden problem. Początkowo miałam obawy, bo nie wiedziałam do końca, jak to wszystko miałoby wyglądać. Rozmawiałam z moimi hostami i ich obecną au pair o tym i na szczęście nie są oni ortodoksyjni. Na dodatek hostka wyjaśniła mi wszystko bardzo przejżyście, więc z chęcią sie do nich wybieram.

bziobzina > 02-07-2010, 18:01

Hej dziewczyny, ja w przyszłym tygodniu lecę właśnie do żydowskiej rodzinki w Londynie, Hendon dokładnie. A ty w jakiej dzielnicy miałabyś mieszkać Tosia?

tosia_ > 02-07-2010, 19:20

Finchley w Barnet

bossowsky > 02-01-2011, 19:25

mysicie, ze wypada ich pytac wlasnie o to jak sie maja do tradycji religijnej? przegladajac profile rodzin czesto trafialam na jehowych, gdzie u nas w Polsce oni chodza po domach i namawiaja do przylaczenia sie. i sama nie wiem.

przegrzebalam cale forum i trafilam na odpowiedni watek,a juz chcialam zakladac nowy!

Noemi.best > 02-01-2011, 21:28

Gdzie Ty znajdowalas te rodziny Swiadkow Jehowy?

zlosnica > 02-01-2011, 21:31

Jasne, że pytać czy są ortodoksyjni. Dziewczyny już nie raz tutaj opisywały przeboje z Żydami. Wydaje mi się, że ci nieortodoksyjni są dla nas bardziej "ludzcy", tj. mają sposób bycia bardziej zbliżony do naszego.

bossowsky > 02-01-2011, 22:18

na greataupair , jest wypisane wiecej info o rodzinach

nadia247 > 25-02-2011, 22:29

Tez myslalam podobnie, ze nie mozna skreslac rodziny po jej wyznanu/religii..

jednak jesli chodzi o zydowska rodzine.. strasznie sie zawiodlam..

po 6 mies zdecydowalam sie na rematch, bo doslownie niszczyli mie psychicznie..

sprawdzanie pokoju, szaf, prywatnych rzeczy, sprawdzanie bilingow telefonu, ciagla konrtola a gdzie, a po co, a z kim.. ciagle patrzenie sie na rece, na kazdy twoj krok.. wiem ze nie kazda rodzina jest taka sama.. niestety moja jest okropna.. wiem tez ze robili to poprzednim dziewczyna bo jestem 3 ktora ich zmienia.. totalna porazka.. i niestety zawiodlam sie tez na biurze CC.. tyle pieniedzy wpakowalam, a teraz zero pomocy, tzn niby pomagaja, ale nie w taki sposob jaki bysmy oczekiwaly..

kiedy powiedzialam im ze chce ich zmienic, rozpetalo sie prawdziwe pieklo.. kiedy byla rozmowa z lcc, kazda ze stron musiala powiedziec swoje powody, z tym ze oni nie chcieli mnie zmienic, no wiec sobie wymyslili sporo historyjek.. nie moglam uwierzyc, jacy oni podli.. zrobia wszystko, doslownie wszystko, zeby zniszczyc czlowieka,..

teraz musze sie meczyc 2 tyg podczas rematchu.. no wiec musza mi jakos jeszcze bardziej utrudnic to zycie, zero samochodu, zabrali mi telefon, pracyje prawie caly dzien, ciagle slysze obelgi, jakies obgadywanie.. cud ze jeszcze internet mam, i moge z powietrza korzystac..

istna porazka..

radze sie dobrze zastanowic nad decyzja pracy i mieszkania u zydowskiej rodziny, choc jak powiedzialam nie kazda jest taka sama, mysle ze jendak ten narod ma duzo wspolnego z tym co o nich mowi sie na swiecie..

sama sie o tym przekonalam, i niestety jeszcze musze przezywac ten koszmar.. ;/

pozdrawiam

aniolek > 25-02-2011, 22:52

o tak mi przykro ze trafilas na tak beznadziejna rodzine zydowska bo ja jestem w zydowskiej i ja uwielbiam

ale to zalezy od ludzi a nie od religii;/ ja ogolnie to wiem ze te biura sa do d... ja moge Ci podac numer do mojej lcc z CC ona jest fajna tez dostalam numer od kogos i ona probowala mi znalezc za wszelka cene host rodzinke i ogolnie bardzo fajna babka ale to jest w maryland jakbys chciala...

powodzenia

trzymam kciuki

pozdrawiam
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna