• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au pair w Szwajcarii

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Inny kraj

• Szwajcaria

• Au pair w Szwajcarii

• Au pair w Szwajcarii
  • Re: Au pair w Szwajcarii

Glenda > 18-05-2011, 16:45

Hej dziewczyny,

Mam pytanie do wszystkich au-pairek na forum. Czy któraś z was była kiedykolwiek w Szwajcarii? Ja właśnie dostałam ciekawą ofertę z biura i poważnie się zastanawiam. Nie wiem czy wiecie, ale Szwajcaria jest jedynym krajem gdzie au-pair to normalna praca, masz płacone składki i opłacone kursy językowe. Pracuje się na podstawie kontraktu, z 4-tygodniowym płatnym urlopem.

Kiedy porównuję np. kieszonkowe w Szwajcarii (550 euro + ) a takie marne grosze w Niemczech (260 euro) to zastanawiam się, dlaczego jest aż tak wielka różnica no i dlaczego inne kraje europejskie nie traktują au-pair jak normalnego pracownika....Zawsze to dodatkowe pieniądze do emerytury;-) Jedynie co to w GB nanny jest traktowana jak normalny pracownik, no ale żeby zostać nanny za 400 Ł na tydzień to trzeba kursy odbyć...

Nathalie > 18-05-2011, 17:04

Hej! Ja będę au pair w Szwajcarii, dokładnie w Zurichu ten kraj wybrałam przez przypadek, ale warunki, jakie są w tym kraju bardzo mi odpowiadają, dlatego nie zastanawiaj sie i weź ta ofertę.

Z tego, co mi wiadomo, to te 550€ nie wyglada dobrze na miejscu, bo tajności wszystko droższe, przebicie dwukrotne. Tak wiec... Jak na kieszonkowe, to to jest w sam raz zaoszczędzić możesz jedynie za pomocą magiczej, porcelanowej świnki, zwanej potocznie skarbonka

Ps. Przejrzałam forum, takowego tematu nie było- może zostać

Glenda > 18-05-2011, 18:50

Aaaaaa dzięki! Wiesz, ja nigdy nie byłam w Szwajcarii, ale nie wydaje mi się, żeby było drożej niż w Niemczech;-) A może się mylę? Naprawdę...nie wyżyłabym z tych 260 euro...Ciekawa jestem czy lepiej dotrzeć do Szwajcarii samolotem, czy może busem?

Nathalie > 18-05-2011, 19:01

Serio. Jak kawa w starbucksie kosztuje 10-13 CHF, jak rozmawiałam z dziewczynami, które tam są wiec to jest przeciètna au pairowska stawka. Każdy kanton ma inna. Gdzie dokładniej jedziesz, a raczej planujesz?

Glenda > 18-05-2011, 19:09

Kurcze...czyli okazuje się, że drożej jak w Londynie? Dostałam ofertę rodzinki z okolic Bern - stolicy;-)

Nathalie > 18-05-2011, 19:12

Ja tez ze stolicy: Zurichu

Co masz zrobić? Jechać!

Glenda > 18-05-2011, 19:19

To obie jedziemy do stolicy, można rzec;-) Ja już jestem po studiach, co prawda licencjackich a wyjechać chcę ze względów finansowych. Moja obecna pensja mnie załamuje...ponadto kocham podróże, a po powrocie myślę o zajmowaniu się turystyką zawodowo...może pilot wycieczek? ;-) Muszę koniecznie podszkolić niemiecki...A Ty dlaczego się zdecydowałaś na wyjazd i dlaczego akurat Szwajcaria?

Nathalie > 18-05-2011, 19:56

Po mi się w życiu trochę pokręciło. MArzyłam, by iść na polonistykę, ale kobieta oblała mnie po 2 klasie i zostałam bez marzeń. Wiedziałam, że kobieta nie dopuści mnie do rozszerzenia, mimo wszystko próbowałam, ale musiałąm wykreślić z deklaracji. Tak więc muszę się nad sobą zastanowić.

Byłam w Szwajcarii na wymianie, piękne państwo. Chciałam Holandię, ale co tam. Znalazłam rodzinę, która mi odpowiada, więc... dlaczego nie?

PS. Pociąg Zurich- Berno, to tylko półtorej godziny;D

Glenda > 18-05-2011, 20:19

łeeeee...no to luzik;-) tylko 1,5 godziny;-) No i oczywiście zapewne w Szwajcarii kolej lepiej funkcjonuje :lol:

Ciekawa jestem czy kursy językowe są tam drogie no i czy np. jako że jestem po anglistyce mogłabym sobie dorobić w jakiejś szkółce ekstra CHF ;-)

Nathalie > 18-05-2011, 20:24

Każda rodzina ma obowiązek opłacic kurs językowy
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia