• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Podatek

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Porady prawne

• Podatek

• Podatek
  • Re: Podatek

girlonblack > 19-02-2011, 3:28

ja sie nie dawno dowiedzialam od hostki ze jesli twoja kwota w danym roku przekracza 6 tys$ wtedy placisz ,i jak ja tu np jestem od wrzesnia 2010 do grudnia 2010 nie bylo 6 tys i od stycznia 2011 do wrzesnia 2011 te znie bedzie 6 tys $,wiec nie musze placic

wercia109 > 06-03-2012, 0:50

Witajcie. Niezbyt rozumiem, o co chodzi ze sprawą podatku w USA, który trzeba zapłacić. Trochę mi się to nie podoba ze względu na to, że osoby będące Au pair i tak mało zarabiają, a do tego trzeba jeszcze oddać jakąś część tych pieniędzy. Moglibyście mi wytłumaczyć, o co chodzi? I ile podatku zapłaciłabym w sumie przyjeżdżając do USA np. w czerwcu lub we wrześniu? Chodzi mi o to, ile razem wyszłoby mi po całym roku pobytu. Pozdrawiam serdecznie.

angelaa > 06-03-2012, 0:58

wystarczy przejrzeć forum, żeby się dowiedzieć kilku informacji nt podatku.

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://forum.aupairpoland.com.pl/viewtopic.php?f=36&t=6081&p=119706&hilit=podatek#p119706">viewtopic.php?f=36&t=6081&p=119706&hilit=podatek#p119706</a><!-- l -->

wercia109 > 06-03-2012, 1:02

No, właśnie spojrzałam i nadal do końca nie rozumiem. Powiedzmy, że ktoś przyjeżdża na początku lub na samym końcu roku... i płaci ok.1800zł?

angelaa > 06-03-2012, 1:40

jeśli przyjeżdżasz na poczatku roku, to w następnym będziesz musiala zapłacić podatek za każdy tydzień. jeśli przyjedziesz pod koniec roku, to nie bedziesz płaciła w następnym, tylko rok później. Jeśli skończysz program i czasowo bedziesz tam rok, bedziesz musiała zapłacić równowartość niecałej jednej miesięcznej pensji. Właściwie nie musisz tego płacić, ale jeśli chcesz po programie zostać w USA, albo w latach późniejszych wrócić do USA to lepiej zaplacić, gdyż później konsul może odmówić Ci wizy. Temat uważam za zamknięty, jeśli masz jakies pytania, to nie pisz w tym temacie, tylko w tym, do którego podałam Ci linka, pozdrawiam

wercia109 > 06-03-2012, 12:43

Ale to jest mój temat I chciałabym Ci tutaj serdecznie podziękować. Pozdrawiam

lusija.93 > 06-03-2012, 18:45

ja z kolei slyszalam,ze z tym podatkiem to agencje coś ściemniają i że rodzinki od operek podatku nie odprowadzają. tak jak wiemy - to KIESZONKOWE, a nie wypłata. najlepiej w jakims amerykanskim urzedzie sie dowiedziec

angelaa > 06-03-2012, 18:53

na pewno będzie to na szkoleniu, a potem LCC moze pomóc

edit:

[quote name="lusija.93"]ja z kolei slyszalam,ze z tym podatkiem to agencje coś ściemniają i że rodzinki od operek podatku nie odprowadzają. tak jak wiemy - to KIESZONKOWE, a nie wypłata. najlepiej w jakims amerykanskim urzedzie sie dowiedziec [/quote]

o nie rodzinka ma zapłacić, tylko aupairka!!

Rodzinki odprowadzają podatek od swoich zarobków, a aupairki od swoich w tym przypadku agencja nie moze ściemniać, co najwyżej aupairka, ktora nie zapłaci :p

balbina > 06-03-2012, 20:17

trzeba bylo odnowić wątek a nie zakładać nowy ;/

Nimell > 06-03-2012, 21:26

Ale mi się wydaje, że dziewczyna ma racje, bynajmniej na stronie AuPairCare wyczytałam, że au-pair nie płaci podatku, ze względu na to, że nie zarabia, tylko otrzymuje kieszonkowe/stypendium. Ale najpewniej zapytać się w agencji
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna