-
-
Re: Odmowy wizy...
izz > 13-09-2011, 22:44
Insula ale jeśli odmówili jej wizy to chyba nie mogła jeszcze raz się ubiegać... -
Insula > 14-09-2011, 3:31
Mogła, przynajmniej w Kolumbii tak jest, sama byłam zdziwiona ze 2 miesiące temu jak nam LCC mówiła, że taka sytuacja nastąpiła, a jednak udało mi się tą dziewczynę poznać parę tygodni temu i powiedziała mi jak sytuacja wyglądała.
Fakt, faktem 2 razy za spotkanie płacić musiała. Ps jak ktoś jest zainteresowany rozmową z nią to mam namiary na FB i numer komórkowy. -
young_lady_88 > 14-09-2011, 10:30
co to za agencja! chyba po to placisz agencji, zeby pomagala w takich sytuacjach, a ta kobieta zamiast zaczac cos dzialac w twojej sprawie odsyla Cie na forum internetowe zebys sama szukala sobie pomocy. to niepowazne. oni tam mysla, ze jedziesz na wycieczke czy co? agencja umywa rece i liczy, ze inne au pair dadza Ci rade? a skad my mamy wiedziec co robic, wizy odmawia sie ludziom z roznych powodow, zalezy od humoru konsula. ta 'agencja' powinna raczej wziac odpowiedzialnosc za twoje sprawy, po to im placisz! zaczeliby raczej szukac ci nowej rodziny, i to szybko! -
izz > 14-09-2011, 11:48
No tak w różych krajach są różne prawa.
Agencji nie mogę nic zarzucić. Ten wpis na forum miał tylko na celu sprawdzenie czy takie sytuacje w ogóle miały miejsce. No i IE kontaktowało już się z ambasadą, bo podobno jest to kompletną bzdurą co usłyszałam. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. -
Ash > 14-09-2011, 11:52
Mam nadzieje, ze wszystko się ułoży. Jak przyjeła to host rodzinka? -
alexandra085 > 14-09-2011, 13:14
Jesli odmowia wizy, mozna sie odwolac, lub tez ubiegac sie znow(w momencie gdy zaistnialy okolicznosci, dzieki ktorym decyzja o odmowie moglaby byc zmieniona). Tylko ze tu nie odmowiono tej wizy...Znam wiele roznych przypadkow, ale o takim nie slyszalam, z ta konsul musialo byc cos nie tak. I tak dobrze, ze chociaz powiedziala czemu nie chciala dac wizy, teoretycznie nie musza mowic, wtedy w ogole nie wiadomo co robic. Moim zdaniem albo agencja, albo rodzina z USA powinna interweniowac. Rodzina z Usa jako, ze oni placa za ten program i oni zdecydowali sie na Ciebie. -
izz > 22-09-2011, 17:19
[quote name="Ash"]Mam nadzieje, ze wszystko się ułoży. Jak przyjeła to host rodzinka?[/quote]
Przyjęła to świetnie. Szczerze to nie spodziewałam się takiego wsparciaTyle, że sytuacja na dzień dzisiejszy wygląda tak, że mam kolejne spotkanie 30września. Tylko na to kolejne muszę wziąć ze sobą list od IE + taki sam już został wysłany do ambasady. No ale miałyście rację koszty trzeba ponieść jeszcze raz :/ -
izz > 24-09-2011, 18:19
[quote name="aupair-world.net"]Witam
Sprtawdzilam i wyglada to mniej wiecej tak:
"If the au pair is required to look after a child under the age of two, the au pair has to demonstrate that she has at least 200 hours of child care experience with infant children of that age group. If the au pair is required to care for a child younger than 3 months, it is obligatory that a parent or other adult is present during that time."
Szczegoly tutaj:
http://www.aupair-world.net/visa/america-usa/
Agencja powinna takie rzeczy wiedziec, rowniez czy referencje od osob prywatnych sa ok czy nie.
Pozdrawiam
Joanna
http://www.aupair-world.net[/quote]
Rozumiem i się zgadzam ale wymienione wymogi spełniam więc to nie za bardzo mnie dotyczy. -
anitaaa > 16-10-2011, 20:33
Miałam podobną sytuację do Ciebie w ten piątek. Również odmówiono mi wizy, zostawili wszystkie moje papiery u siebie oddali tylko paszport i wytyczne co mam przynieść. Też potrzebne były mi referencję. Poleciałam szybko do biura, babeczki wydrukowały mi kilka moich referencji, pobiegłam znowu do ambasady, zostałam wpuszczona bez żadnych ale i bez kolejki wezwana do pani Konsul, której pokazałam referencje i po chwili podpisała wszystkie papiery i teraz czekam aż kurier przywiezie mi paszport z wbitą wizą. Więc nie rozumiem czemu ty miałaś taki problem. Fakt faktem nie powinni w ogóle o referencję pytać, a tym bardziej ich sprawdzać, ale jak jest taka sytuacja no to mi bez problemu wszystko przyjęli. Ważne żeby nie robić wrażenia złej i zawiedzionej tylko mimo to uśmiechać się i dalej z nimi rozmawiać i załatwić szybko to co trzeba. -
izz > 16-10-2011, 21:27
[quote name="anitaaa"]Miałam podobną sytuację do Ciebie w ten piątek. Również odmówiono mi wizy, zostawili wszystkie moje papiery u siebie oddali tylko paszport i wytyczne co mam przynieść. Też potrzebne były mi referencję. Poleciałam szybko do biura, babeczki wydrukowały mi kilka moich referencji, pobiegłam znowu do ambasady, zostałam wpuszczona bez żadnych ale i bez kolejki wezwana do pani Konsul, której pokazałam referencje i po chwili podpisała wszystkie papiery i teraz czekam aż kurier przywiezie mi paszport z wbitą wizą. Więc nie rozumiem czemu ty miałaś taki problem. Fakt faktem nie powinni w ogóle o referencję pytać, a tym bardziej ich sprawdzać, ale jak jest taka sytuacja no to mi bez problemu wszystko przyjęli. Ważne żeby nie robić wrażenia złej i zawiedzionej tylko mimo to uśmiechać się i dalej z nimi rozmawiać i załatwić szybko to co trzeba.[/quote]
Miałaś spotkanie w Warszawie? Może Pani konsul miała długie, blond loki?
No ja w rezultacie dostałam wizę, po tym jak agencja wysłała list do ambasady, tylko niestety ja musiałam jechać drugi raz. Pani konsul przyznała się do błędu i po problemie.
Niestety teraz walczę z innym problemem. Wizę dostałam ale rodzina zrezygnowała 2 tygodnie przed moim przylotem. A agencja w zasadzie nie szuka mi rodziny - minęły już 3 tygodnie odkąd tamta zrezygnowała. Nie wiecie może czy agencja w takiej sytuacji jest zobowiązana do znalezienia mi innej rodziny czy to taka sama sytuacja jakbym była w rematchu, tyle że ja jeszcze nie wyleciałam nawet.