-
-
Re: Dublin i okolice
ila > 10-07-2009, 16:58
Ok dziewczętaoto krótki przewodnik po Dublinie i okolicy, miejsca które trzeba zobaczyć
1. Guinness Storehouse muzeum / fabryka Guinnessa gdzie krok po kroku zobaczycie jak wygląda produkcja najbardziej znanego irlandzkiego piwaa jak wdrapiecie się na samą górę (budynek ma kilka poziomów) to dotrzecie do Gravity Pub’u, skąd jest świetny widok na calutki Dublin, a no i dostaniecie piwko gratis
2. Parki w samym centrum najbardziej znany park to Stephen’s Green Park, poza tym Phoenix Park, Bushy Park i inne
3. To co dziewczęta lubią najbardziej szopinggeneralnie cantrum Dublina, cała O’Connell Street, Grafton Street (najbardziej znana ulica Dublina, deptak taki w sumie, pełno ulicznych grajków i w ogóle wiecznie zatłoczone miejsce). Jeśli chodzi o centra handlowe to polecam Dundrum Shopping Centre (chyba największe w Irlandii) i moje ulubione Stephen’s Green Shopping Centre ulubione nie tylko ze względu na sklepy ale na sam wystrój, architekturę (ponoć była to pierwotnie stacja kolejowa, która została przerobiona na shopping Centre) no i położenie (centrum miasta).
4. Koniecznie przejedźcie się DART-em nad morze (DART pociąg), złapiecie go w centrum, polecam wyprawę do Bray, to najbardziej popularny nadmorski kurort, stąd świetnie jest się wybrać na wycieczkę pieszą do Greystones, widoki są nieziemskie! Inne ładne nadmorskie rejony do których dostaniecie się DART-em to też: Dalkey (dzielnica burżujów, mieszka tu Bono z U2, Colin Firth i inne vipy), Dun Laoghaire (najbardziej znany port), Killiney.
5. Temple Bar dzielnica w samym centrum miasta, znana z ogromnej ilości pubów, wszystkie najlepsze i najstarsze puby znajdziecie właśnie tutaj
6. Polecam też wypad w góry Wicklow, z tym że to już jakieś 1.5 godziny od Dublina i Glendalough (fajna celtycka miejscowość)
7. Hmmmm co tu jeszcze… A! Zooi ogrody botaniczne też mają świetne .
Dorzucam parę fotek, jak reklama to już na całego.
[ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND]
zaraz ciąg dalszy zdjęć, szkoda że można dołożyć tylko 3 -
ila > 10-07-2009, 17:01
ok jedziemy dalej
[ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND] -
ila > 10-07-2009, 17:03
i ostatni set
[ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND] -
shante > 10-07-2009, 17:17
Rzeczywiście robi wrażenieAż chce się tam być! Przyznam, że niekiedy zastanawiałam się nad wyjazdem do Irlandii, ale jednak miłość do Londynu wygrała, hehe. Chociaż zdecydowanie muszę się wybrać do Dublina, ma swój niepowtarzalny urok :wink: -
ila > 10-07-2009, 17:24
Shante, ja też tak miałam, w ogóle nie brałam Irlandii pod uwagę! Ale okazało się że za pierwszym razem nie mogłam znaleźć żadnej rodzinki i nagle z nieba spadła mi irlandzka rodzinka więc pojechałam. Za drugim razem już byłam pewna, że chcę do Londynu ale jakoś tak wyszło że znowu trafiłam do Dublinai nie żałuję, bo ten drugi wyjazd był jednym z najlepszych w moim życiu . Jednak po dwóch razach w Dublinie zdecydowałam że czas na zmianę i w końcu wyląduję w Londynie . Ale Dublin i tak będę odwiedzać regularnie . -
89dzoana89 > 10-07-2009, 17:44
Dziewczyny jedziemy tam!!!!!!!!!!!!!!!
Mi juz sie podoba a i kuzyna w Irlandii mam
Ale siara...nawet nie iwem gdzie on dokladnie jest;P
:mrgreen: -
Yoanna > 12-07-2009, 13:20
a na mnie dublin jakiegos wielkiego wrazenia nie zrobil. szczerze mowiac to spodziewalam sie czegos wiecej. juz nie wspominajac o grizzly, ktora poleciala ze mna i ciagle chodzila powtarzajac jak jej sie miasto nie podoba :lol:
pewnie okolice dublina sa ladniejsze (morze i gory o ktorych ila wspomniala) ale nie mialam okazji tam byc -
madlen123411 > 12-07-2009, 23:17
Dzięki ila,na pewno Twój mini przewodniczek się nam przyda;]Czas szykować się w podróż po Dublinie)! -
ila > 12-07-2009, 23:19
no problemcheers! -
magds > 18-07-2009, 21:24
No więc dziewczęta:
Wstępne negocjacje moje i madlen dotyczą weekendu 1/2 sierpnia. Dokładniej jeszcze nic nie ustaliłyśmy i wszystko może ulec jeszcze zmianie, ale jak któraś z was miałaby ochotę się przyłączyć byłoby miło :D