• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

na ty do Hostów?????

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• na ty do Hostów?????

• na ty do Hostów?????
  • Re: na ty do Hostów?????

agulka > 07-06-2009, 18:59

dla nas to moze byc dziwne na poczatku bo nas nie ma zwyczaju mowienia "na ty "do wszystkich, ale w usa to normalne i trzeba sie przyzwyczaic. kazdy mowi tak do siebie...tam nawet z pania przy kasie w sklepie rozmawia sie jakby sie ja znalo sto lat

dominikan@ > 07-06-2009, 19:02

No tak. Chodziło mi o to że pisze do nich na TY w sensie You (bo w USA i UK nie mówią tak jak w PL na Pani) ale co innego jak piszemy list formalny to zaczynam Dear Mrs/Mr a potem już w treści nie pisze Mrs ani Mr tylko na TY.

kamysia > 07-06-2009, 23:22

.

Yoanna > 07-06-2009, 23:53

[quote name="dominikan@"] A któregoś dnia hostka mi ospisała że bym mówiła im po imieniu że nawet studenci hotsa na uniwerku mówią do niego porfesorze a poza uczelnią po imieniu. [/quote]

my do wszystkich wykladowcow mowimy po imieniu

Summertime > 08-06-2009, 1:03

Do Hostki Jackie, do Hosta Paul, i juz Od samego początku na ty. A do babci to jednak sprówowałabym Mrs i nazwisko albo imię, mimo wszystko.

shante > 08-06-2009, 1:28

Jak już z Mrs/Mr to lubię do tego imię takie niby grzecznościowe, ale nie do końca oficjalne

kamildzianka > 08-06-2009, 4:51

A mnie sie wydaje, ze jak sie uzywa Mr/Mrs, to oni moga uznac, ze jestesmy do nich zdystansowane i nie ufamy im.

Ja slysze wokolo, ze uzywa sie Mr/Mrs, gdy zwraca sie do kogos po raz pierwszy, np. recepcjonistke u lekarza, gdy chcemy o cos zapytac: Excuse me, Miss, ...

A potem to juz na ty.

dominikan@ > 08-06-2009, 10:58

Yoanna to dziwne jak ja chodziłam do collegu w Uk to też mówiliśmy nauczycielom na Ty. A na filmach amerykańskich bardzo czesto studenci mówią do profesorów Mrs/Mr.

kamysia > 08-06-2009, 11:04

.

agulka > 08-06-2009, 16:13

ja sobie nie wyobrazam mowic na pan /pani. tak odnosze sie tylko do ludzi w polsce.. poza granicami jestem niemila i niegrzeczna, jak to uznal moj ojciec

mam kol , ktora pracowala u arabskiej rodziny i oni jej kazali mowic per sir / madam. kiedys opowiadalam o niej rodzicom dziewczynki , ktora sie obecnie zajmuje. jej ojciec - widzisz a ty do mnie tak pyskujesz ( i w smiech ) na to ja , ze ok, od teraz bede mowic sir i smiech w calym domu. na co moja rezolutna 3 latka, ze do niej moge mowic madam maya
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna