• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?

• czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?
  • Re: czy host rodzice pomagają wam poznać kulturę kraju?

dominikan@ > 29-04-2009, 16:08

TAK TAK TAK językom. W Pl mało kto zna niderlandzki i z pewnością o wiele lepiej prezentował by się on w CV niż angielski. Wsytarczy złożyć Cv w firmie polskiej która robi interesy z Holandią, Belgią itp.

nowa123 > 29-04-2009, 16:23

Ja z rodzina rozmawiam po angielsku. Dzieci miedzy soba i rodzicami rozmawiaja po niderlandzku. Czy moge sie nauczyc jezyka jesli oni nie rozmawiaja ze mna po niderlandzku? Hostka mieszkala kilka lat w Belgii i zna jezyk francuski perfekt, poprosze ja aby mowila do mnie po francusku gdy bedziemy same-- myslicie ze to dobry pomysl?

Po jakim czasie widac efekty nauki jezyka?

kamildzianka > 29-04-2009, 16:25

Kurde, tak sie rozpisalam, to mi wszystko diabli wzieli...

Niby pomagaja, to zabiora do restauracji, to do kina, to pokazac miasto. Najczesciej beda pokazywac swoja kulture, zabierajac cie do McDonalds'a, do malla.

Ogolnie rodzinki po pierwszym tygodniu zaczynaja olewac operke. Pokazali, co mieli pokazac, pozwolili sie wyspac i dostosowac do zmiany czasu, pokazali, gdzie co jest, jakie ma sie obowiazki i koniec. Ona wraca do pracy, on siedzi w pokoju, a ty masz dzieci na glowie i odliczasz godziny do konca dnia.

agulka > 29-04-2009, 16:29

jesli wiazesz swoje zycie z Polska, to francuski jest lepszy niz niderlandzki. jest mnostwo firm francuskich inwestujacych w Pl. zreszta... na swiecie francuski tez ma uznanie i zawsze to dobrze wyglada na cv.

efekty nauki jezyka to sprawa indywidualna. ja mam francuski na zywo w genewie i musze przyznac, ze poczatki byly trudne, bo to moja 1 stycznosc z tym jezykim. po 17 miesiacach umiem jezyk na poziomie zaawansowanym. jezyk mam tylko w szkole, w pracy ang, z przyjaciolmi ang lub niem.

zawsze pomaga ogladanie tv, "czytanie" gazet itd..

Kamila - nie zawsze tak jest

dominikan@ > 29-04-2009, 16:29

Taka jest dola au pairki. Najpierw sie odlicza godziny do konca dnia. Nastepnie dni do konca tygodnia a potem tygodnie do wakacji Life is brutal!

kamildzianka > 29-04-2009, 16:30

Moja kolezanka jest w Holandii i wczesniej znala niemiecki, wiec nauczenie sie holenderskiego nie zajelo jej duzo czasu. Wiem, ze glownie rozmawia sie tam po angielsku, wiec przy okazji nauczyla sie angielskiego.

Po jakim czasie? To zalezy, jak aktywnie rozmawiasz/sluchasz/piszesz/czytasz w danym jezyku. Ja obecnie glownie czytam po angielsku (jestem cale dnie sama, wiec malo rozmawiam, a wiec i malo slucham, a i pisac nie mam potrzeby), wiec kiepsko mi to idzie. Moj poziom spadl, robie bledy, zacinam sie... A tak ladnie mowilam po powrocie do Polski!

Po jakims czasie czlowiek czuje, ze jezykowo "zaskoczyl" - tak, jakby jakas zapadka w mozgu zaskoczyla na wlasciwe miejsce i juz przestaje sie jakac, myslec, tlumaczyc. Nagle czujesz, ze zwyczajnie mowisz plynnie. Ale potrzeba na to od paru tygodni do paru miesiecy.

agulka > 29-04-2009, 16:32

haha dominikan@ dobre.

tez mialam taki okres odliczania... teraz mi przeszlo i mimo, ze prace zawodowa wiaze z czyms innym..marzy mi sie, zeby kiedys kiedys pracowac z dziecmi - charytatywnie np

a co do nauki jezyka - w momencie kiedy slyszysz zdanie i nie tlumaczysz go sobie na polski - to znak, ze zrobilas postep

nowa123 > 29-04-2009, 16:34

Ja nie wiaze swojego zycia z Polska, chcialabym podrozowac i uczyc sie nowych jezykow. Wiem, ze przychodzi mi to z latwoscia. Jezyk angielski umiem bardzo dobrze, francuski dobrze- przez rozmowy z hostka chcialabym aby byl jeszcze lepszy. A niderlandzki, raczej mi sie nie przyda podczas podrozy, tym bardziej, ze holendrzy mowia po angielsku. Z drugiej strony to jakis jezyk extra..

dominikan@ > 29-04-2009, 16:35

Nauka języka to kwestia indywidulana. Ja pamiętam przez pierwsze 3 mies pobytu w UK nzuczyałm się tylu słówek!! po 8 miesiącu byłam już zmęczona angielskim i przyswajałam zdecydowanie mniej ale za to byłam o wiele bardzej osłuchana z językiem.

Kamildzianka twój facet jest amerykaninem wiec czy chcesz czy nie to masz o wiele większą szansę od nas aby się uczyć ang. Ciekawi mnie czy jak się poznaliscie i czasem powiedziałas coś niepoprawnie to czy cię poprawiał?

agulka > 29-04-2009, 16:35

to moze niemiecki albo hiszpanski?
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia