• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

czy można być 2 razy au-pair?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Porady prawne

• czy można być 2 razy au-pair?

• czy można być 2 razy au-pair?
  • Re: czy można być 2 razy au-pair?

Johnson > 10-04-2009, 0:10

cailet nie mam pojęcia

ale dopytam

Yoanna > 16-04-2009, 16:34

o ile mi wiadomo to w niemczech mozna byc au pair tylko raz, tam trzeba sie rejestrowac aby operkowac legalnie wiec po raz drugi juz ciebie nie zarejestruja. dlatego zazwyczaj nie polecaja wakacyjnych wyjazdow do niemiec, no chyba ze ktos nie bedzie sie rejestrowal, jak np ja, bylam tylko 3 tyg wiec rodzina nawet mi nic o tym nie mowila, bo po co sobie glowe zawracac rejestracja na tak krotka, zwlaszcza ze potem bym przez to nie mogla byc au pair ponownie. ale jak ktos jedzie na dluzej to musi sie zarejestrowac. inaczej nawet do szkoly nie pojdzie. poza tym sasiedzi czuwaja :lol: :lol:

Klarasek > 16-04-2009, 20:50

Trzeba być co najmniej 6 miesięcy au pair w Niemczech? Ściema jak byłam 5 miesięcy i nic mi nie zrobili. Na dodatek był to mój drugi pobyt jako au pair w tym kraju.

Ale mam pytanko jeszcze. Bo mi się mani po głowie żeby do Anglii na wakacje pojechać. Czy to ja kiepsko szukam czy rzeczywiście jest mało rodzinek?

Yoanna > 16-04-2009, 21:08

hmm w anglii to akurat chyba najwiecej jesli o europe chodzi

agulka > 16-04-2009, 23:16

cailet -musza byc 2 lata przerwy bez wzgledu na to, co masz wbite w wize.

PawelAuPair > 20-04-2009, 21:29

dokładnie tak jest. 2 lata przerwy, chyba, że 2 lata ciągiem No i trzeba pamiętać, że można wyjechać tylko do 26 roku życia. Czyli przykładowo - wyjeżdżając w wieku 25 lat nie ma już szans aby ponownie zostać AP chyba, że od razu zostaniesz na drugi rok.

blanca > 26-12-2012, 14:24

Sorry, że piszę w takim starym wątku, ale nie chciałam zakładać następnego.

Właśnie chyba moje marzenie o kolejnym wyjeździe do Niemiec jako Au Pair legły w gruzach. Po założeniu konta na Au Pair World przypomniałam sobie, że już przecież byłam operką w Niemczech przez 9 mies. u rodziny, którą znalazłam na APW, więć juz drugi raz nie mogę tam legalnie pracować:/

Czy ktoś był 2 razy w tym samym kraju, np. w Niemczech? I jak wtedy wygląda sytuacja- czy w ogóle istnieje jakis "myk", żeby to obejść? Jak jechałam na wakacje do Gastfamilie to mnie chyba zarejestrowali jako gościa, ale na ile miesięcy można kogoś rejestrować jako gościa? I co wtedy z ubezpieczeniem czy kursem językowym?

Nimell > 26-12-2012, 15:45

Przecież teraz są granice otwarte i rynek niemiecki też się 'otworzył' na polaków i możesz normalnie tam podjąć legalną pracę.

blanca > 26-12-2012, 17:18

Tylko na stronie Au Pair World dalej jest napisane, że jak się już raz było Au Pair w danym kraju, to nie można już tam pracować drugi raz jako Au Pair. Na stronie Bundesagentur für Arbeit też są takie informacje (z roku 2011).

angelaa > 28-12-2012, 0:22

jeśli rodzina Cię nigdzie nie rejestrowała jako au pai, to nie masz się czym przejmować. Jesteśmy w Unii, więc operką możesz być nawet do 50 roku zycia ;D

Wydaje mi się, że te granice czasowe są dla ludzi spoza UE, gdyż mam koleżankę z Brazylii, która mówiła mi, że musiała wyjechać z UK, bo była tam au pair przez rok, więc nie mogała ponownie zostać Ty się nie masz o co martwić.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna