• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Podroz do Polski w 2 roku jako au pair??

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Podroz do Polski w 2 roku jako au pair??

• Podroz do Polski w 2 roku jako au pair??
  • Re: Podroz do Polski w 2 roku jako au pair??

MLODY-AU-PAIR > 21-08-2007, 23:20

Doei schatje ! :lol:

Gość > 21-08-2007, 23:26

:roll:

MONIKA > 22-08-2007, 7:44

[quote name="MONIKA"]W pierwszym roku sie podrozuje, nie w drugim, bo ma sie status, nie wize. Status pozwala byc legalnie w US, ale nie podrozowac poza granice. Jestem w US 3 lata i nie slyszalam o ZADNEJ operce, ktora w drugim roku leciala do domu, bo sie nie wraca. Sama polecialam po 7 miesiacach poerwszego roku.[/quote]

Nie wiem Iza, w ktorym moejscu nie mam racji.

Moim zdaniem za wielkim ryzykiem jest podrozowanie w drugim roku operkowania, bo ma sie status to raz. Dwa jestem tu 3 lata i nie slyszalam o ZADNEJ OPERCE, ktora w drugim roku wrocila do swojego kraju i odstala wize!! Oczywiscie, ze mozna sie starac i leciec, ale jakbym miala 3 razy isc to zeszlabym na zawal i wole sobie czekac, az mnie familia odwiedzi w US. Kazdy swoje wybiera.

Gość > 22-08-2007, 11:07

A Iza, Twoje latanie za papierkami to nie bylo czasem wlasnie teraz w drugim roku? Jesli tak, to znasz Monika jedna, jest nia wlasnie Iza.

Mlody, nie wiem, czy zauwazyles, ale na poczatku oboje z Iza pisaliscie to samo - o zmianie statusu... Nie wiem, dlaczego Iza pisze:

Cytat:Nie ma czegos takiego jak przedluzenie wizy w stanach.To sie nazywa zmiana statusu.

a ty na to:

Cytat:JEst takie cos jak przedluzanie wizy Tylko potem ma sie status , i musi to nastapic przed uplyniemciem waznosci twojej wizy,

Ja nie widze, zeby te dwie informacje sie od siebie roznily, poza tym, ze Mlody nazywa to prawdopodobnie blednie przedluzaniem wizy (tak jak ludzie mowia popularnie) a Iza fachowo zmiana statusu.

asiafrugo > 22-08-2007, 12:44

nic dodac nic ujac - dokladnie tak jak mowi Emi ( Tobie to nigdy nic nie umknie :wink: )

MLODY-AU-PAIR > 22-08-2007, 14:11

w Polsce dostaje sie w konsulacie promese wizowa pozwalajaca na wjazd do portu lotniczego w USA , na lotnisku w US dostaje sie wize .

Jezeli wiza sie konczy a chce sie dostac dluzej zalatwia sie odpowiednie papiery i dostaje sie status . PA

MONIKA > 23-08-2007, 7:55

[quote name="Emi"]A Iza, Twoje latanie za papierkami to nie bylo czasem wlasnie teraz w drugim roku? Jesli tak, to znasz Monika jedna, jest nia wlasnie Iza.[/quote]

Z tego, co wiem, Iza leciala juz po otrzymaniu papierow ze szkoly to raz. Dwa nie starala sie w PL o przedluzenie operskiej wizy J1, tylko o nowa wize studencka F1. Czyli nadal nie znam zadnej;P

Gość > 23-08-2007, 8:17

a znasz taka co poleciala i nie dostala??w drugim roku mam na mysli.

nie Emi, lecialam w trzecim roku, zmienialam status F1 na wize studencka, co wydaje mi sie duzo trudniejsze niz ubieganie sie o wize w ambasadzie drugi raz o J1

prawda jest taka ze jak ktos nie jest odwazny na tyle by zaryzykowac to bedzie nawet z wiza siedzial na dupie i bal sie ze go spowrotem nie wpuszcza..bo ktos mu tak powiedzial.

Monika nie zgadzam sie juz z pierwszym zdaniem. Mozesz podrozowac w drugim roku. I pewnie ze mozesz sobie czekac az to Ciebie odwiedza, Twoj wybor.

Nie polecialam w pierwszym roku jako au pair do Pl bo zanim sie zdecydowalam mialam 2 miesiace do uplyniecia terminu wizy. Na forum przeczytalam ze to taaaakie wielkie ryzyko jechac kiedy Twoja wiza ma niedlugo starcic waznosc'... Jak mi kumpela z ktora bylam w NY napisala ze poleciala do domu na miesiac przed uplynieciem terminu jej wizy to myslalam ze sie w d..e ugryze.

Nie wiem skad sie biora te glosy

-NA BANK CIE NIE WPUSZA

-NA BANK NIE DOSTANIESZ WIZY

-NIE LEC BO NIE WROCISZ

do odwaznych swiat nalezy, i bardziej trzeba ufac wlasne wiedzy i untuicji niz opini innych

moje doswiadczenie z ubieganiem sie 3 razy o studencka nauczylo mnie wiecej niz myslalam. cholernie jestem z siebie dumna, wiem ze dokonalam tego co chcialam, wiele mnie to kosztowalo ale satysfakcja z osiagnietego celu byla ogromna.

nie darowalabym sobie gdybym zdecydowala sie nie leciec do Pl.

dlatego tak twardo stoje przy swoim i nie bede krzyczec ze to OGROMNE ryzyko i ze lepiej siedziec na dupie i tesknic.

zawsze mowie ze co ma byc to bedzie ...

MLODY-AU-PAIR > 23-08-2007, 13:27

[quote name="ib_iza85"]

nie Emi, lecialam w trzecim roku, zmienialam status F1 na wize studencka[/quote]

Ja tez mialem tak zrobic ale sie bałęm bo mowia ze jak ma sie status w USA to bardzo trudno dostac potem F1 ( normalna wize zamiast statusu ) no ale widac roznie to bywa.

Gość > 23-08-2007, 17:03

Dobre podsumowanie jednak, Mlody, roznie bywa.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna