• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Rematch, zmiana wizy

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Rematch, zmiana wizy

• Rematch, zmiana wizy
  • Re: Rematch, zmiana wizy

maada > 07-08-2007, 0:08

To jest nie tylko nie fair, ale wbrew jakimkolwiek zasadom ! W stanach aupair moze sie opiekowac dopiero 3-miesiecznym dzieckiem i to + fakt zatajenia ciazy to wystarczajace powody do zmiany rodziny. Oczywiscie ze dobre stosunki sa b.wazne ale przy noworodku, rocznym dzieciatku ktorego z oczu spuscic nie mozna bo uczy sie chodzic !!! i 5-cio letnim na dokladke to juz ta fajna atmosfera jednak nie wystarczy....

Jesli chcesz zmienic rodzinke na wlasna reke to jednoczesnie rezygnujesz z programu, i tutaj zalezy w jakiej jestes agencji -bo niektorym dziewczynom sie udaje, tracisz wize czyli jestes tam nielegalnie....

Nie rozumiem tylko tego ze w agnecji robia problemy jak podajesz im na tacy znaleziona rodzine i wlasciwie nie powinno byc zadnego problemu ze zmiana...

Jakkolwiek -powodzenia!

UlkaDG > 07-08-2007, 3:15

Wlasnie ja tez tego nie potrafie pojac, znaleziona rodzinakl jest z tej samej agecji, tylko chodzi o region (sa z innego). ale to nie powinien byc problem. A jednak jest bardzo wielki. Powodem jest noworodek, mam tez wracac na 11 odstawiac samochod na 10 musze sama placic za paliwo i miesiecznie nie moge przekroczyc 400 mil, ale to jeszcze jest do zniesienia jak jest fajna rodzina.

idril > 08-08-2007, 0:18

no to ja juz nic nie rozumiem? agencja powinna wspierac a nie stwarzac problemy!

a moze to jakies znajmosci i ukladziku tutaj rzadza?!

okronosc!

d.mag > 24-01-2012, 23:58

Cześć,

Chciałbym poznać waszą opinię, mam ogromne problemy z rodziną, opisywałam je w kilku poprzednich postach, od 3 miesięcy żyję w nieustannym stresie oraz strachu. Wyjechałam za pośrednictwem agencji, teraz zastanawiam się jak odejść od rodziny, czy mogę po prostu pewnego dnia oznajmić, że już nie daję rady psychicznie i po prostu wyjść? To zapewne pytanie do agencji. Jednak nie chciałabym mieć jakichś nieprzyjemności z ich strony, mam na myśli niestworzonych kłamstw na mój temat, wymyślonych na potrzebę obrony własnej rodziny. Naprawdę daję z siebie 100% wiem, że dotychczas jestem ich najlepszą au pair, nadmieniam, że moja poprzedniczka odeszła po miesiącu, podobno z powodu HOMESICK.

Czy myślicie, że jeżeli opiszę dokładnie moją historię polskiej agencji i zakwestionuję powiadomienie o istniejących problemach tutejszej agencji do czasu mojej zgody, mają prawo zignorować moją prośbę?

Myślałam o tym aby zawczasu poprosić o referencje moją host rodzinę, uzasadniając, że potrzebuję je na dodatkowe babysittingi, jednak czy nie lepiej wziąć je dzień przed opuszczeniem ich? wtedy nie będą mogli skłamać, że moje zachowanie zmieniło się na negatywne w ciągu ostatnich dni.

Z góry bardzo dziękuję za opinie i wszelkie rady.

d.mag > 25-01-2012, 1:03

mam nadzieję, że coś się tu pojawi

Piotr > 25-01-2012, 1:24

Rozumiem cie mam podobnie trzymja mnie referencje przedemna byly dwie niemki jedna po 2 tygodniach uciekla z dnia na dzien nic nie mowiac(doskonaly pomyls)druga byla pol roku.Mam do USA leciec i musze miec referencje a odziwo jak znalazlem babysitting to mi takie referencje dal ze nie wiedzialem ze az taki dobry au-pair ze mnie.Rodzina stara sie byc mila (wiedza ze moze sie stac jak z pierwsza au-pair).

Nie znosze balaganu ktory oni robia i pies,a nie zmienia tego bo sa brudasy.Ja to tylko living room odkurzam i moge sie z malym bawic reszta balagan.W zyciu nie wybiore rodziny z psem (psa kupili 2 miesiace po tym jak tu przyjecjalem nie nawidze go).Mialem mysl zeby od nich odejsc lub skrucic pobyt mowiac zeby sobie kogos znalezli.W umowie pomiedzy nimi ustnej minimum 3 tygodnie musze dam im dac czas na znalezienie au-pair.

Jezeli hosci z ciebie zadowoleni to powiedz im ze postanowilac cos innego ze nie tego oczekiwlas daj im czas na znalezienie kogos innego.To jakies rozwiazanie.

d.mag > 25-01-2012, 2:19

w ogóle nie zrozumiałeś mojego posta, to jest konkretny problem, ci ludzie są chorzy, a referencjami chcę się zabezpieczyć, żeby nie nakłamali na mój temat, więc kluczowe jest to aby poprosić ich dzień przed odejściem.

nawet nie mam zamiaru ich uprzedzać jeśli nie muszę, nie wiem czy jest to możliwe aby wykluczyć tą rodzinę z programu au pair, szkoda, żeby dziewczyny płaciły pieniądze agencji, a później trafiały w takie lekko mówiąc niezdrowe otoczenie. pewnie, że mogą sobie później szukać przez portale, ale żadna dziewczyna już nie zapłaci agencji pośredniczącej, bo naprawdę szkoda.

Piotr > 25-01-2012, 14:14

To jak oni ci te referencje dadza zazwyczaj jezeli szukasz dodatkowy babysitting to referencje przez telefon sa a nie na kartce,cy jak ty chcesz?.

Jezli jest bardzo fatalnie,a oni maja cie za najlepsza au-pair porozmawiaj,ze musi sie to zmienic inanczcej odejdziesz.(czy da sie z nimi proszmawiac)Jezeli sa odrobine normalni powinni cos zmienic,w innym przypadku szkoda au-pair na taka rodzine.znam au-pair ktora byla w Anglii rodzina ja out a program ja olal niby szukal,wrocila do Polski.Szukajac rodziny trzeba rozmawiac z poprzednia au-pair koniecznie.

d.mag > 25-01-2012, 15:57

nadal nie rozumiesz, mój pierwszy post jest tak trudny do zrozumienia? chyba za długo siedzisz z dziećmi, nikomu nie ubliżając.

mam gdzieś ich referencje(nie chcę być już au pair) są tylko po to, aby ich słowa wypowiedziane dzień przed moim wyjazdem dały mi zabezpieczenie przed oszczerstwami, które mogli by wypowiedzieć po moim wyjeździe.

Mam pozytywne referencje dzień przed wyjazdem? ( tak referencje na piśmie) to oznacza, że nie będą mogli skłamać, że to ja byłam nieporządku w stosunku do nich. teraz rozumiesz, nie wiem, coś się tak uparł na ponowne szukanie rodziny, czy jakieś babysittingi, nigdzie o tym nie wspomniałam.

Piotr > 25-01-2012, 16:47

Nie napisalas czy chcesz byc au-pair gdzie indziej czy wracac do Polski no nic.Niby opisalas w jakichs postach ale nie tu i nie znam twojej sytuacji tylko tyle co w pierwszym poscie.Nie bede szukal innych postow tylko tyle co tu spekulowal i cos doradzil z tego co moge tu zakumac po niedokonczonym poscie.

Wiesz co pisemna reference mozna uzyc jako ............... Myslisz ze ktos uwiezy tobie(a nie rodzinie) ze rodzina pisala w superlatywach o tobie a telefon pozostawiony na kartce z potwierdzeniem ze tam bylas,przez telfon mowia co innego.

Moze poprosic o referencje,ale i tak raczej nie bedzie to brane pod uwage w przyszlosci.Najlepiej pakuj sie w wracaj do kraju,czy co tam chcesz robic.

Postaw sie w sytuacji jestes rodzicem czy pracodawca sprawdzasz pracownika (tylko przyklad) pisemna referencja ok telefoniczna fatalna i co przyjmujesz osobe zeby opiekowala sie twoimi dziecmi czy pracowala w twojej firmie.Nie napisalas po co ci referencje,a zaswiadczenie ze bylas au-pair 3 miesiace powinien ci program dac.

Olj referencje,od programu wez zaswiadczenie jakies ze bylas au-pair 3 miesiace lepiej na ty wyjdziesz.

Co do tego ze chcesz referencje do dodatkowego babysittingu od obecnych hostow hehehe ja mialem takie i zawsze przez telefon nigdy pisemne.

Program ci nie pomoze znam au-pair ktora wrocila do domu bo ja program olal,raczej jakies zaswiadczenie ze bylas au-pair powinni dac.

Co do agencji to rodziny nie wykresla przeciez maja pieniadze od hostow i au-pair.Jeszcze lepiej jak to jest co 3 miesiace.Rodzina chyba placi za rok 300£ zaalezy od agencji a moze i od au-pair,ale au-pair nowa wiec musi placic.

To jest twoje zycie twoja decyzja ja mysle ze pisemne referencje sa nic nie warte,masz inne zdanie czy moze ktos inny to niech sie wypowie.Ja osobiscie tak uwazam.Prosilas o rady taka jest moje zdanie.Jestes w fatalnej sytuacji,a przyszlosc zweryfikuje zle wybory.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna