-
-
Re: dodatkowe pieniadze
Grizzly > 14-04-2007, 23:43
Jedno mnie zastanawia- czy skoro aupair s? za granic? legalnie, i maj? dodatkow? pracę musz? płacić jakie? podatki?? -
Gość > 15-04-2007, 11:56
Grizzly, to jest tak ze w bardzo niewielu krajach au pair moze legalnie podjac dodatkowa prace. W Szwecji normalnie opodatkowac sie trzeba jak kazdy inny - personnummer i takie sprawy; w Finlandii to samo z tego co wiem. W UK au pair najczesciej wcale sie nie rejestruja... -
faris > 15-04-2007, 13:58
A wła?nie - jako? nic nie mogę znaleźć na tych stronach biur au pair. Jak się przyjeżdża do jakiego? kraju jako au-pair, to trzeba się gdzie? zameldować, podpisać jak?? umowę pracy, zarejestrować czy co tam jeszcze można... ? Interesuje mnie głównie Irlandia, UK, Szwajcaria. I wła?nie -czy jest możliwo?ć podjęcia dodatkowej pracy ? :twisted: -
Gość > 16-04-2007, 9:06
Ja mialam kiedys takie fajne linki do spraw migracyjnych w UK i tam pisalo wszystko. Na rzadowych stronach sie czlowiek dowiaduje. Z tego co wiem, to wlasnie tam nie trzeba sie rejestrowac, wiec wlasciwie jak dla mnie to tak troche glupio, wole Skandynawie, gdzie w razie czego zawsze wiadomo, gdzie jestes.
A w Szwajcarii program au pair w ogole nie funkcjonuje oficjalnie, z tego co wiem. Tak samo we Wloszech. -
faris > 16-04-2007, 20:02
No to super... Trzeba samemu wszystko szukać. Oficjalnie to może i w Szwajcarii nie, ale ogłaszaj? się na stronkach, nawet swoje maj? chyba jakie? także... -
Gość > 16-04-2007, 21:02
Wiem, ze sie oglaszaja - sama kiedys bylam zainteresowana
Czekaj, pytam kumpli w UK, jak sie dowiem to ci powiem. Ja moglabym udzielic 100% prawdziwych informacji ze Szwecji, bo sama przez to przechodzilam, takze w sprawie rejestracji w Finlandii tez moge cos powiedziec, ale o reszcie swiata to nie mam wielkiego pojecia.
W ogole wyslalam ci priva, nie wiem czy doszedl - na flogu pisalam, zeby jak nie doszedl to zebys dala znac. -
faris > 17-04-2007, 10:18
O to dzięki serdeczne
Tak doszedł, jeszcze nie odpisałam bo zbieram my?li xD -
Louhans > 25-04-2007, 16:22
W UK jesli zarabiasz ponizej jakiegos progu finansowego to nie musisz sie rejestrowac ani placic podatkow. Nie pamietam jaka to kwota byla, ale ja sobie dorabiam w soboty jako recepcjonistka w Londynie, dostaje minimum za godzine i jestem ponizej progu i ani pracodawca ani ja nie placimy ode mnie podatkow.
Glowy sobie uciac nie dal ale jesli masz mniej niz chyba 160 funtow tygodniowo to nie placisz zadnych podatkow. Bo to i tak wychodzi ponizej min krajowej.
L. -
Yoanna > 25-04-2007, 23:27
a o ile ja sie orientuje to jest to 96 L -
Gość > 27-04-2007, 11:16
Wlasnie, a jak to jest z ubezpieczeniem i w ogole? Bo tu nie chodzi o placenie podatkow czy nie, ale zarejestrowanie sie, zeby w razie czego latwo mozna bylo cie znalezc - jak to jest wlasnie w krajach skandynawskich za pomoca numeru ewidencyjnego, ktory jest wazniejszy niz nazwisko.
Ok, zarabiam ponizej najnizszej krajowej, wiec podatku nie place, ale... tak sobie po prostu do pracy chodze i nikt oprocz mnie i szefa nie wie o tym? Troche to mi sie wydaje nielegalne... I szef takze nic nie placi?