-
-
Re: Dlaczego warto byc au pair
martamaua > 15-12-2006, 14:10
Może zbytnio uogólniłam mówi?c Polska, chodzi mi o moje otoczenie.
Nie czepiam sie ludzi mlodych, bo to wlasnie oni maja aspiracje ale mozliwosci rozwoju zadnych. Ci z ktorymi rozmawialam wcale nie maja checi wracac i cos tu ulepszac. Tu sie ludzi ze szczerymi ambicjami gniecie.
Mi tez przykto patrzec jak to wszystko wyglada tez chcialabym aby bylo tu lepiej, ale nie bede sie umartwiac wiedzac, ze sa miejsca gdzie mozna wszystkim pokierowac inaczej.
Co do Zachodu to tez nie napisalam, ze oni sa kryształowi. Mase razy ?miałam się z glupoty i niewiedzy tamtejszych ludzi ale mimo wszystko jakos mozna im to wybaczyc.
Nie wiem z jakiego miejsca pochodzisz, ale Szczecin to miasto frustratow.
Niestety nie mieszkam na dzielnicy z domkami i nie jezdze samochodem.
Ogladam te zwieszone gęby w tramwajach, kłóc?ce się baby w kolejkach, a uwierz mi ze chcialabym ten swiat zobaczyc bardziej kolorowym.
Dlatego lubie chodzic do mojej szkoly, spotykac sie z pozytywnymi ludzmi, i na poziomie oraz wcisnac sluchawki do uszu i wlaczyc muze na cał? parę aby zamkn?ć się w swoim swiecie i nie patrzec na to co sie dzieje(i nie dolowac sie tym) chociaz podczas drogi do szkoly.
Powiem ci, ze moglabym tam siedziec caly dzien, bo jest przyjemnie, bo czuje, ze sie rozwijam i jestem z dala od problemow-w wiekszosci tych wyimaginowanych, bo przyznaj sama, ze Polak zawsze sobie powod do narzekania znajdzie. -
Gość > 15-12-2006, 16:42
[quote name="risette1"]Martamaua, czesc twojej wypowiedzi dot. Polski nieco mnie przygnebila...
Nie uwazam, abym bedac w Polsce miala przyziemne marzenia...[/quote]
bo jestes, risette, mloda. Ale to sie zmienia - w miare uplywu czasu przywyka sie do tej szarosci, do tego, ze do pierwszego nie starcza - co budzi dalsza frustracje. Widzi sie, ze to wszystko stoi (ciekawe dlaczego kazdy inny kraj, ktory do UE przystapil, ruszyl do przodu, tylko polska ekonomia i mentalnosc jakos dziwnym trafem stanela dawno jeszcze w socjalistycznych czasach). W szarej rzeczywistosci nawet czlowiek kolorowy po pewnym czasie staje sie szary.
-------------------------------------------------------------
Co Marta napisala o byciu au pair - podpisuje sie rekami i nogami, nic nie dopisze, bo DOKLADNIE to samo mysle
Edi - czy szukaja? Nie mam pojecia -
madzieeek > 15-12-2006, 17:39
A ja i tak mimo wszystko do Polski chce wracac ;p
Na razie na swieta...potem jeszcze "tylko" 6 miesiecy i powrot w wielkim stylu
Nie podoba mnie sie "za granica" i tyle. W Polsce mam to co kocham...
(...w Paryzu mam za to soldy od 10 stycznia i tylko dlatego tu wroce :twisted: ale za ch... nie zostane ;p ) -
natalia_spontan > 31-03-2007, 16:20
[quote name="madzieeek"]A ja i tak mimo wszystko do Polski chce wracac ;p
Na razie na swieta...potem jeszcze "tylko" 6 miesiecy i powrot w wielkim stylu
Nie podoba mnie sie "za granica" i tyle. W Polsce mam to co kocham...
(...w Paryzu mam za to soldy od 10 stycznia i tylko dlatego tu wroce :twisted: ale za ch... nie zostane ;p )[/quote]
Dokladnie, mimo wszystko w Polsce jest nasza rodzinna, najblizsi i co jak co ale to prawda ze wszedzie dobrze ale w domu najlepiej .... -
Gość > 01-04-2007, 15:42
Cytat:ale to prawda ze wszedzie dobrze ale w domu najlepiej ....
a ja sobie znalazlam dom po drugiej stroniei - tak jak mowilam niejednokrotnie do tej pory - do PL wybieram sie od teraz juz tylko na urlop.
Tak chcialam od kiedy skonczylam 12 lat wlasciwie, no i nareszcie sie spelnia. -
madzieeek > 02-04-2007, 11:30
Wiecie co...?
Moze troche odbiegam od tematu, ale..
Moj brat wlasnie przyjechal do Polski na tygodniowy urlop.
Do anglii wyjechal rok temu w maju i od tej pory byl w PL na krotko tylko raz, no teraz juz drugi.
I narzeka, ze nuuda, ze nawet nei ma z kim flaszki wypic :twisted: , bo wszysc albo pracuja, albo sie ucza, albo ich w kraju nie ma, albo juz nei kochaja...
Ja wyjechalam w sierpniu.
Jade na swieta na dwa tygodnie, w miedzyczasie bylam juz dwa razy, raz kilka dni, raz rowniez dwa tygodnie.
Za kazdym razem jak przyjezdzam, to nei starcza mi czasu i kasy, zeby sie zobaczyc ze wszystkimi, z kotrymi bym chciala, na ktorych mi zalezy...
Kurde...o czyms to chyba swiadczy?
Aaaa....i zdecydowanie nie zgadzam sie, ze w PL ludzie maja przyziemne marzenia!
I ze w PL nie mozna "fajnie" zyc
No ale mimo calego mojego podejscia (chyba ze wzgledu na moj konkretny przypadek..) zgadzam sie akurat, ze operka WARTO byc
....ale pokrecilam... ;p -
Gość > 03-04-2007, 11:02
Cytat:Kurde...o czyms to chyba swiadczy?
Tylko o tym, ze nie mozna ani powiedziec: "ales glupia, po co do tej Polski jedziesz, tam nic nie ma" ani tez "ales glupia, przeciez sie w Polsce urodzilas to powinnas ten kraj kochac, w Polsce jest super, po co za granica siedzisz, tylko ci psycha siada"
bo WSZYSTKO jest wzgledne i zalezy od indywidualnego przypadku. -
Kierlajn > 08-08-2007, 20:26
i ja podpisuje sie pod Marta!mimo ze jestem 3miesiace a nie rok i odpada mi szkola, bo nie ma szkoly na wakacje.. a chcialam isc..
hmmm akt desperacji -
agunne > 27-09-2008, 17:36
ja bylam au pair 2 razy raz w angli i raz w holandi, za kazdym razem uczylam sie wiele. dlaczego warto byc au pair? dla mnie poniewaz nauczylam sie nowego jezyka, poznalam zupelnie inny swiat i mentalnosc ludzi, poznalam wielu ciekawych ludzi i zawarlam bliskie znajomosci, zwiedzilam piekne miasta i poznalam nowe krajobrazy. nauczylam sie wiele o ludziach, o komunikacji i o wspolpracy. wzmocnilam swoj charakter.
wszystkim ktorzy chca byc au pair zycze powodzenia zeby wasza rodzinka goszczaca byla ta wymarzona.
pozdr
agunne