• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Wasze relacje z host rodziną

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Wasze relacje z host rodziną

• Wasze relacje z host rodziną
  • Re: Wasze relacje z host rodziną

paulinanor > 15-06-2014, 10:34

Bo na Skype mi gadali że oni z niej zrezygnowali, że tylko oglądała TV, że nie odzywała się do nich, chociaż z niemiecki była na poziomie C2, że nie zamykała takiek kratki przy schodach, że kiedyś poszedł do garażu, ona siedziała na kanapie z tabletem a dziecko na schodach się bawiło itp. A ta rodzina naprawdę była bardzo miła, otwarta itp. Więc pojechałam
    Po przyjedzie dowiedziałąm się po jakiś 2 tygodniach że zrezygnowała au pair a nie ta rodzina. Sami się wygadali w rozmowie. Znalazłam w jej telefonie zdjęcia a w biurku jakiś powitalny list z banku gdzie było jej imię i nazwisko. Napisałam na facebooku ale mi nic nie odpisała

embryo > 15-06-2014, 11:25

paulinanor napisał(a):Bo na Skype mi gadali że oni z niej zrezygnowali, że tylko oglądała TV, że nie odzywała się do nich, chociaż z niemiecki była na poziomie C2, że nie zamykała takiek kratki przy schodach, że kiedyś poszedł do garażu, ona siedziała na kanapie z tabletem a dziecko na schodach się bawiło itp. A ta rodzina naprawdę była bardzo miła, otwarta itp. Więc pojechałam
    Po przyjedzie dowiedziałąm się po jakiś 2 tygodniach że zrezygnowała au pair a nie ta rodzina. Sami się wygadali w rozmowie. Znalazłam w jej telefonie zdjęcia a w biurku jakiś powitalny list z banku gdzie było jej imię i nazwisko. Napisałam na facebooku ale mi nic nie odpisała

Rezygnuj jak najszybciej możesz,nie ma co się męczyć skoro możesz mieć inną rodzinę,która doceni Twoje starania i będzie Ci w niej po prostu dobrze. Zapytaj się swojej koordynatorki co zrobić,porozmawiaj,poradź się i podejmij decyzję. Zapytałabyś się jej o te kursy czy musiałabyś im oddać część pieniędzy,ale nie wydaje mi się,to hości przecież opłacają zawsze,więc chyba nie masz się czym martwić... Masz do tego prawo,Host Ci groził nie raz,więc nie powinnaś mieć żadnych problemów.

paulinanor > 15-06-2014, 12:09

Wyjechałam tym razem bez agencji. Ale umowę mam. 1 stronę, nie ma tam nic napisanego co w razie gdy zrezygnuje z bycia u nich au pair w czasie gdy kurs mam opłacony. Jest tylko wzmianka o jedno miesięcznym okresie wypowiedzenia. Poczekam do 1 lipca gdy zacznie pracować. Jeżeli będzie całyczas ten facet tak się zachowywał to rezygnuje. Nawet w dzień wolny żyję w stresie bo od 8 rano wrzeszczy już na pasierba. To jest człowiek który wprowadza innych w nerwową atomostferę i żeruje na tym. Zawsze musi mieć ostatnie zdanie, nawet jeżeli kompletnie nie ma racji. Dla niego każdy jest idiotą prócz niego. Nie cierpię takich ludzi. Napisałam do tej byłej au pair jak się zachowywali względem niej i jak zrezygnowała jak to było przez ten 1 miesiąc, ale nic mi nie odpisała.

Gosia1423 > 15-06-2014, 13:34

Prosta zasada: Nie zatrudnia się pracownika, który napieprza na swojego byłego pracodawcę i to samo tyczy się pracodawców, którzy na dzień dobry źle mówią o swoim byłym pracowniku, na którego miejsce chcą nas zatrudnić.

Po drugie: Jeśli jakaś rodzina wcześniej miała au pair, koniecznie trzeba poprosić o kontakt z nią. 

Może to brutalnie zabrzmi, ale same jesteście sobie winne. A tyle się pisze na tym forum, jak dokładnie sprawdzić rodzinę, jakie zadawać pytania, co powinno wzbudzić nasze podejrzenia itp.

Sunniva > 15-06-2014, 13:38

Dziewczyno... Wiej po prostu. Ja zrezygnowałam z rodziny, bo po prostu dzieci były niemiłe a hostka oziębła, Ty masz masakryczna sytuacje. Nie rozumiem czemu jeszcze tam siedzisz, skoro koleś Ci centralnie grozi, po pierwszym takim tekście poszłabym do pokoju, spakowałabym sie i wyszła! Bo po prostu 1. Bałabym sie że serio może mi coś zrobić 2. Nie dam się zastraszać i mieszkać z kimś takim.
    Nie masz inne opcji jak się stamtad wynieść, polecałabym nawet szybko, zanim host pójdzie do pracy, bo w ten sposób nawet jak wyjdziesz z dnia na dzień to dzieciaki nie zostana same.

paulinanor > 15-06-2014, 19:40

Napewno Gosia masz rację. Zaufałam im i teraz mam. Boję się że jak wyjadę z dnia na dzień to będe miała jakieś konsekwencje prawne. Bo w umowie mam 1 miesiąc wypowiedzenia, podpisałam się po tym. A oni są tacy, że raczej nie popuszczą. A może ma któraś z was konto na aupair world i mogłaby sprawdzić czy mają tam nadal swój profil??

Sunniva > 16-06-2014, 0:09

Możesz sama sprawdzić, bez logowania się, w wyszukiwarkę wpisz nazwisko.
    Gdzie jestes, bo w UK nie ma legalnie programu au pair, umowa nie jest prawomocna, bo nie ma czegoś takiego jak program au pair, ewentualnie sama w odwecie powiesz że ci grozili, możesz nawet ich sobie nagrać jak coś, i oni nie mieli by nic do powiedzenia. poza tym w umowie masz że masz miesiąc siedzieć, ale żadnych kar, więc tak naprawdę nic kompletnie nie mogą Ci zrobić.

paulinanor > 16-06-2014, 19:19

Dziękuje za wskazówkę. Okazało że szukają nowej au pair najwcześniejsza data przyjazdu lipiec najpóźniejsza wrzesień. Dzisiaj się logowali, zaktualizowali wiek dzieci, zdjęcia. Ciekawe kiedy mi powiedzą.

labamba > 16-06-2014, 21:33

no to szukaj jak najszybciej rodziny! zrób screena z datą dzisiejszą, żebyś miała dowód. Skoro oni szukają ty też możesz. powodzenia!
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia