• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair in America czy GAWO?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Agencje Au Pair

• Au Pair in America czy GAWO?

• Au Pair in America czy GAWO?
  • Re: Au Pair in America czy GAWO?

monitis > 20-03-2014, 2:59

hej dziewczyny! Zdecydowalam sie na wyjazd do USA jako aupair i chcialabym wyjechac jak najszybciej.. Nie wiem, ktora agencje wybrac, roznice cenowe sa ogromne (np miedzy Gawo a CC) dlaczego? jakie sa miedzy nimi roznice? czy warto zainwestowac wiecej pieniedzy w te 'popularne' agencje czy tez nie?

bede wdzieczna za wszelkie odpowiedzi pozdrawiam Monika

AuPair_Domi > 21-03-2014, 13:36

Ja uważam,że każda agencja działa na bardzo podobnych zasadach, z każdej dziewczyny wyjeżdżają,z każdą da się dogadać.
    Jeżeli chodzi o CC to jest to agencja, która ma swój oddział zarówno w PL jak i w Stanach, dlatego też kwota jaką trzeba zapłacić jest tak duża. ( nie chcę błędnie powiedzieć,ale APiA chyba też tak działa )
    Jeżeli chodzi o Prowork i Gawo,to są to tylko agencje polskie, a za granicą przejmuje nas APC lub IE. Stąd też kwoty dużo niższe, bo większość kosztów pokrywa rodzina goszcząca.
    APiA ma dosyć mocno rozwiniętą stronę marketingową i ogólnie jest taka "najgłośniejsza'' dlatego też mogą sobie na ceny pozwolić.
    Osobiście zaczełam z CC, ale potem przeszłam do Proworku. Ceny w mojej agencji porównywalnie - nawet 4 krotnie niższe, a rodzinkę mam, kontakt z moim polskim przedstawicielem znakomity, wyjeżdżam za miesiąc, więc nie wydaje mi się,ażeby wydawanie nadmiernie pieniędzy miało jakiś sens ;D
    Jedyne co,to w Proworku trzeba zapłacić 200zł i podpisać umowę przed znalezieniem rodziny, ale wolę to, niż potem płacić kupe hajsu. Do tego mam ubezpieczenie opłacane przez rodzinkę, i o nic martwić się nie muszę.
    Jeżeli chodzi o działanie, dobór rodziny, aplikacje etc to wszystko wygląda dosyć podonie - inna szata graficzna, czas w jakim trzeba coś zrobić, etc. Tak czy siak trzeba mieć referencje, zdjęcia, filmik i tym podobne.
    Jak jest na miejscu - znam tylko z opowieści moich znajomych Operek. Żadna z nich nie narzekała na żadną z wyżej wymienionych agencji. Także ja nie widzę różnicy. ^^ Jedyną różnicą dla mnie jest - wynagrodzenie dla agencji plus to która jest bardziej znana.

Divertissante > 22-03-2014, 20:06

A ja uważam, że ciężko oceniać bezstronnie agencje, bo głównym elementem na podstawie którego wszystkie je oceniamy, jest nasz kontakt z konsultantem. A wiadomo jak to wygląda, każdy z nas jest inny i też z różnymi ludźmi inaczej sie dogadujemy. A wszystkie agencje działają podobnie, różnice są w ubezpieczeniach najczęściej (z tego co widzę). Ciężko się zdecydować, wiem, ale myślę, że jeśli ktoś z was ma którąś z tych agencji na miejscu (tak jak np siedziba GAWO jest w Trójmieście), to najlepiej wybrać tą co się ma pod nosem  

yamisouls > 23-03-2014, 14:05

Dokładnie! Ja na przykład zastanawiałam się czy wybrać prowork czy gawo i wybrałam prowork bo ma siedzibę w Warszawie gdzie mieszkam i nie muszę chodzić na pocztę aby wysłać jakieś dokumenty ani umawiać się specjalnie na interview, tylko przychodzę do biura i już. Jakbym mieszkała w trójmieście wybrałabym gawo. Różnica w cenie jest minimalna a i tak zadaniem tych akurat agencji jest przekazanie nas do amerykańskiego agencji (APC lub IE). 

Tak samo różnica między APiA i CC obie działają na takiej samej zasadzie. Są to po prostu amerykańskie agencje, które bezpośrednio mają siedzibę w PL z tego względu są droższe. Również nie ma większej różnicy między nimi. A jak ktoś ma pieniądze na CC (bo APiA cenowo jest jeszcze w miarę ok) to może zgłosić się do obu bo i tak płaci się cokolwiek dopiero po znalezieniu rodzinki. Nie ma żadnych rat wcześniej jak w tych pośrednich agencjach.

Moim zdaniem agencje CC, APC i APiA są podobnie duże i popularne w stanach, wszystkie mają mniej więcej takie samo ubezpieczenie, więc w sumie nie ma większego znaczenia w której się znajdzie. W każdej można znaleźć zarówno rodzinkę z marzeń jak i z koszmarów pewnie haha

agniesia > 03-04-2014, 18:12

Mieć siedzibę biura pod nosem zawsze świetna sprawa, jednak w pozostałych regionach Polski pracują lokalni koordynatorzy, więc oprócz wyskoczenia na pocztę by przesłać papiery, z interview jest już mniejszy problem. Sama umawiam się z dziewczynami w przeciągu dwóch dni więc na pewno nie spowalnia to procesu aplikacji.

Swoją drogą, jakby ktoś z wielkopolski był zainteresowany wyjazdem z Gawo to dawajcie znać
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia