-
-
Re: Filmik do aplikacji
merti > 16-08-2012, 22:24
panama, bardzo fajny filmikJa się nie nudziłam jak go oglądałam ! Szkoda tylko, że nic nie mówiłaś, bo troszkę błędów gramatycznych masz w tych napisach, pewnie przez niedopatrzenie Znalazłaś już host family? -
panama > 16-08-2012, 22:58
mało mówię, bo nie chciałam zanudzać nikogo
jakie błędy? fajnie, że zauważyłaś.. cały filmik sprawdzała mi siostra z Irlandii i twierdziła, że tak musi być... -
panama > 16-08-2012, 22:58
a rodzinę ciągle szukam :/ A Ty już masz rodzinkę?? -
merti > 16-08-2012, 23:09
nieee... mam jednak nadzieję, żę za 9 miesięcy tydzien i 4 dni będę już w USA
a co do błędów-obejrzałam jeszcze raz i
2:22 - I like to spend powinno być (spending uczą, chociaż nikt tak nie mówi :/)
4:04 reading poems, bez 'a'
i tylko to mi się rzuciło -
blonde > 16-08-2012, 23:13
'reading poems' ewentualnie 'the poems' a nie 'a poems'
'I like spendING time with children' a nie 'spend'
ale to takie drobne błędy, nie takie ważne
Generalnie Twój filmik jest fajny, ale
1) w jakiej agencji jesteś? bo ja byłam w CC i APiA i w obu przypadkach film nie mógł być dłuższy niż 3 minuty
2) z którejś z tych agencji (nie pamietam już której...) dostałam takie wskazówki co do filmu i tam było napisane, żeby nie wstawiać tych czołówek wytwórni filmowych, bo to nielegalne, bo sie nie ma na to praw autorskich itp. -
blonde > 16-08-2012, 23:14
hah merti chyba w tym samym czasie to napisałyśmy -
panama > 16-08-2012, 23:35
merti masz rację przecież zawsze po I like pisze się z ingiemno ale cóż.. filmiku jeszcze nie załadowałam na swój profil na szczęście
blonde jestem w AuPairCare i powiem Ci szczerze, że nie wczytywałam się w wytyczne bo wiesz jak to jest... obejrzałam z 100 filmików i tak stworzyłam własny, ale teraz mam powód aby przeczytać to bardziej szczegółowoczytałam tylko co powinien taki filmik zawierać a większość dziewczyn miało właśnie filmiki po ok 5 min 8O -
merti > 16-08-2012, 23:44
z tym gerund i infinitive to nam wkręcają źle. Serio! No mam koleżanke z Kanady i jej spytałam to ona powiedziała, że nikt nie mówi z ingiem... Nie wiem, może po brytyjsku jest to bardziej poukładane. Ale jedziemy do stanów i ja robię mały bunt przeciwko polskiemu nauczaniu angielskiegoZresztą przyjrzyjcie się w filmach, piosenkach czy na youtube - wszyscy mówią infinitive. Może ze dwa razy na youtube słyszałam gerund po like/love. Nie wiem, może z to jest bardziej potocznie czy coś i dlatego nas tak uczą... -
blonde > 16-08-2012, 23:49
No wiesz merti, to jest tak, że oni nas uczą albo poprawnie albo po brytyjskuAle te różnice brytyjski - amerykański to są przeważnie w pisowni a nie w gramatyce. Np. travelling - traveling, colour - color, favourite - favorite i inne takie.
W tym przypadku wydaje mi się, że 'I like doing' jest poprawnie, a oni mówią 'I like do' bo tak ot sobie skracają... Na tej samej zasadzie ludzie w US mówią 'what ya doin' a nie 'what are you doing', jak jest poprawnie. No nie wiem, mi po prostu nie pasuje wersja z infinitive'em po like/love. Jakoś mi to nie brzmi i w uszy gryzie -
cien_wiatru > 16-08-2012, 23:52
A ja wam powiem, że to zależy od osoby! Spotkałam się, że jedni piszą po like, love z ingiem, a drudzy z kolei dają to+bezokolicznik, (chociaż z ingiem to brytyjczycy jednak częściej! w ogóle mam wrażenie, że oni bardziej dbają o czasy! Amerykańce to wszystko past simple jak mogą i byle jak najprościej!! Z kolei kolega, anglik bardzo często present perfect używa i jakieś bardziej szalone rzeczy ;D) także myślę, że to nie robi większej różnicy i tak każdy wie o co chodzi!