• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Jaką drogę w życiu obrać?

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• O wszystkim związanym z programem Au Pair

• Jaką drogę w życiu obrać?

• Jaką drogę w życiu obrać?
  • Re: Jaką drogę w życiu obrać?

marika1 > 24-08-2012, 22:26

to po prostu spytają, czy po Ciebie wyjadą, co zaszkodzi : D

PolishGirl > 28-08-2012, 16:52

[quote name="margerich"]No właśnie. Jaką drogę ? Kilka miesięcy temu nie wyobrażałam sobie być dalej w Polsce, a teraz, kiedy dzień wyjazdu się zbliża... Mam mnóstwo wątpliwości czy rok to nie za dużo, czy sobie poradzę, juz tesknie za bliskimi mi ludźmi, miejscami. Dziwne uczucie. W dodatku hosci chyba są bardziej zdystansowanymi ludzmi, nic nie piszą, nie proponują ze po mnie wyjada a z tyloma bagażami to trochę trudno będzie... Sentymentalnie mi się zrobiło.[/quote]

Milo, ze watek dalej jest aktualny.

Ja juz jestem u rodzinki. zostawilam prace. o dziwo wszytskie kolezanki w pracy powiedzialy, ze dobrze robie bo tam nie ma przyszlosci. chyba ze ma sie kredyt mieszkaniowy na 30 lat i rodzine na wykarmieniu-wtedy nie ma sie juz za wiele do powiedzenia.

ja ze swoja host rodzinka tez nie rozmawialam zbyt wiele przed przyjazdem-tylko 1raz przez teefon i kilka maili. ale jestem bardzo zadowolona. bardzo dbaja o mnie, nie mam zbyt wiele do roboty, znjada mi szkole i jakies kontakty do znajomych. nawet korzystam z ich komputera-bo ze swoi mam problem, ale obiecali, ze mi naprawia. jestem tu 5 dzien, rozumiem ich juz na 90%, z czym mialam ogromne problemy 1 dnia. mam nadzieje, ze bedzie OK

Saiisuke > 29-08-2012, 14:12

Pytanie "jaką drogę w życiu obrać" zaczyna mnie poważnie dręczyć. Przepraszam PolishGirl, że wciskam się w Twój wątek, ale może ktoś mi coś podpowie.

W czerwcu kończę studia, będę mieć licencjat z japonistyki. I co potem? Zastanawiam się nad kilkoma ścieżkami:

1. Po wakacjach idę na magisterkę, a w wakacje wyjazd jako aupair najchętniej do Włoch.

2. Odbieram dyplom, kupuję bilet w jedną stronę i usiłuję zacząć jakieś życie w europejskim kraju. Po roku lub dwóch staram się wrócić na magisterkę.

3. Jadę jako summer aupair do Włoch, a potem na rok jako aupair do Chin, a od października 2014 zaczynam magisterkę (japonistyka) lub licencjat (sinologia) w Polsce.

4. ???

Jak myślicie? Bo ja mam mętlik w głowie, a prawda jest taka że muszę decydować się szybko. Bo np. procedura wyjazdu jako aupair do Chin trwa dobre kilka miesięcy (dokumenty, wiza, agencja, szczepienia itd).

kajtuś > 29-08-2012, 14:31

[quote name="Saiisuke"]Pytanie "jaką drogę w życiu obrać" zaczyna mnie poważnie dręczyć. Przepraszam PolishGirl, że wciskam się w Twój wątek, ale może ktoś mi coś podpowie.

W czerwcu kończę studia, będę mieć licencjat z japonistyki. I co potem? Zastanawiam się nad kilkoma ścieżkami:

1. Po wakacjach idę na magisterkę, a w wakacje wyjazd jako aupair najchętniej do Włoch.

2. Odbieram dyplom, kupuję bilet w jedną stronę i usiłuję zacząć jakieś życie w europejskim kraju. Po roku lub dwóch staram się wrócić na magisterkę.

3. Jadę jako summer aupair do Włoch, a potem na rok jako aupair do Chin, a od października 2014 zaczynam magisterkę (japonistyka) lub licencjat (sinologia) w Polsce.

4. ???

Jak myślicie? Bo ja mam mętlik w głowie, a prawda jest taka że muszę decydować się szybko. Bo np. procedura wyjazdu jako aupair do Chin trwa dobre kilka miesięcy (dokumenty, wiza, agencja, szczepienia itd).[/quote]

Ja na Twoim miejscu jezeli zalezy Ci na studiach, a widac, ze zalezy, nie robilbym przerwy w nauce... Zlapiesz troche zycia, odzywczaisz sie od nauki i bedzie coraz ciezej wrocic... Jedz jako summer au pair, wroc, na magisterskie... Zycie przed Toba, a wyjedziesz jeszcze na pewno... Lepiej miec nauke za soba i zyc zagranica, niz zyc zagranica i klocic sie ze soba, ze tak mi dobrze, ze najchetniej bym juz nie wrocila, a z drugiej strony zalezy mi na tych studiach...

Na wyszalenie sie masz czas... Bedziesz sobie dziekowac, ze sie "przemeczylas" i nic Cie juz nie trzyma w kraju... Tak zrobic Ci radze... Ja mialem isc na studia, ale chyba nie pojde, bo wlasnie nie mam az tyle sily, zeby sie przemeczyc... A chcialbym je miec. Ale oczywiscie sama musisz podjac ostateczna decyzje 8)

Saiisuke > 29-08-2012, 14:41

Rok przerwy jest właśnie tym do czego jestem przekonana na 95 % Zastanawiam się tylko jak go spędzić najkorzystniej.

kajtuś > 29-08-2012, 14:43

[quote name="Saiisuke"]Rok przerwy jest właśnie tym do czego jestem przekonana na 95 % Zastanawiam się tylko jak go spędzić najkorzystniej.[/quote]

Zrobisz jak czujesz... W sumie na sile tez nie ma co robic... No jaka decyzje byc nie podjela, zawsze jakis uszczerbek bedzie

margerich > 30-08-2012, 10:34

[quote name="Saiisuke"]Pytanie "jaką drogę w życiu obrać" zaczyna mnie poważnie dręczyć. Przepraszam PolishGirl, że wciskam się w Twój wątek, ale może ktoś mi coś podpowie.

4. ???

Jak myślicie? Bo ja mam mętlik w głowie, a prawda jest taka że muszę decydować się szybko. Bo np. procedura wyjazdu jako aupair do Chin trwa dobre kilka miesięcy (dokumenty, wiza, agencja, szczepienia itd).[/quote]

Wiesz co. Rok to jest znikoma przerwa na studiach, dużo osób tak ma i myślę że więcej korzyści da Ci roczny wyjazd, a pozniej powrot na studia, niz sleczenie na studiach. Bycie au pair w wakacje nie daje aż takich efektów, jak roczny pobyt.

margerich > 30-08-2012, 10:36

[quote name="kajtuś"]

4. ???

Ja na Twoim miejscu jezeli zalezy Ci na studiach, a widac, ze zalezy, nie robilbym przerwy w nauce... Zlapiesz troche zycia, odzywczaisz sie od nauki i bedzie coraz ciezej wrocic... Jedz jako summer au pair, wroc, na magisterskie... Zycie przed Toba, a wyjedziesz jeszcze na pewno... Lepiej miec nauke za soba i zyc zagranica, niz zyc zagranica i klocic sie ze soba, ze tak mi dobrze, ze najchetniej bym juz nie wrocila, a z drugiej strony zalezy mi na tych studiach...

Na wyszalenie sie masz czas... Bedziesz sobie dziekowac, ze sie "przemeczylas" i nic Cie juz nie trzyma w kraju... Tak zrobic Ci radze... Ja mialem isc na studia, ale chyba nie pojde, bo wlasnie nie mam az tyle sily, zeby sie przemeczyc... A chcialbym je miec. Ale oczywiscie sama musisz podjac ostateczna decyzje 8)[/quote]

no tak tylko że teraz (podczas studiow) jest najlepszy czas na wyjazd, pozniej roznie bywa. Rodzina, dzieci, praca. Po studiach malo kto wyjezdza, spojrzmy prawdzie w oczy.

kajtuś > 30-08-2012, 11:07

[quote name="margerich"]
    [quote name="kajtuś"]

4. ???

Na wyszalenie sie masz czas... Bedziesz sobie dziekowac, ze sie "przemeczylas" i nic Cie juz nie trzyma w kraju... Tak zrobic Ci radze... Ja mialem isc na studia, ale chyba nie pojde, bo wlasnie nie mam az tyle sily, zeby sie przemeczyc... A chcialbym je miec. Ale oczywiscie sama musisz podjac ostateczna decyzje 8)[/quote]

no tak tylko że teraz (podczas studiow) jest najlepszy czas na wyjazd, pozniej roznie bywa. Rodzina, dzieci, praca. Po studiach malo kto wyjezdza, spojrzmy prawdzie w oczy.[/quote]

Jezeli masz w polsce zostac na stale i tak, to lepiej jedz... Ja w PL nie chce mieszkac

PolishGirl > 31-08-2012, 0:47

ja bym zrobiła rok przerwy i pojechała za granicę ale w ramach tej twojej Japonistyki na daleki wschód, żeby wykorzystać twoje zdolności w praktyce. jeśli jesteś dobra w Japońskim to myślę, że ten język jest przyszłościowy-mało kto zna go w PL. to może być plusem.

nie rób długiej przerwy na studiach bo potem już nie wrócisz do nauki-zaznasz innego zycia i nie będzie ci sie chciało studiować dalej na mgr. ale to oczywiście moje zdanie.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna