-
-
Re: Pieniądze na start
aivie > 23-06-2012, 3:55
Ja amerykanska debetowka rezerwowalam hotel. Polska karta debetowa placilam za bilet lotniczy. Nie mialam problemu. czasem polskiej karty terminal w sklepie mi nie akceptowal ale wtedy uzywalam jej jako kredytowej i byla akceptowana. -
balbina > 24-06-2012, 21:33
a ile w ogóle warto zabrać ze sobą do Stanów?
Moze "warto" to złe słowo, ale wiecie... Szkolenie i pierwszy tydzień bez pieniędzy to trochę słabo wyjdzie, więc tak się zastanawiam ile najlepiej zabrać, ile brałyście? -
Piotr > 24-06-2012, 22:48
Ja jade z IE,a w IE trzeba placic za odebranie z litniska jakies 100$ w tej kwocie tez bedzie odwiezienie na lotnisko jesli au-pair bedzie w innym stanie.
Wiec ja planuje zabrac 1000$ wiesz just in case.Oczywiscie karta debetowa w kieszeni z polskiego banku,jesli by cos nie daj Boze sie stalo.
Ja bede mial szkolenie na Manhattanie(nie bedzie wycieczki po Manhattanie,nie w IE) wiec jakies zwiedzanie jesli bedzie chwila,jakas kawa moze kolacja lub shopping na Manhattanie.Znajac zycie nie bedzie mi wiecej potrzebne niz 250$(w tym to odebranie z lotniska),ale wiesz jak to jest,wszystko sie moze zdarzyc. -
kalciaa > 26-06-2012, 4:36
Wyjeżdżając a APC miałam przy sobie 200$ + karta debetowa do konta walutowego założonego w PL (gdybym nagle potrzebowała gotówki). W zupełności wystarczyło mi to na pierwsze 2 tygodnie, przy czym ani mi w głowie było oszczędzać. Podczas szkolenia zamawiałyśmy jedzenie 3 razy (szkolenie trwało 4 dni, jeśli dobrze pamiętam), na wycieczce do NY kupiłam kilka pamiątek, po "wycieczce" do centrum handlowego również wróciłam z kilkoma drobiazgami. Plus w pierwszym tygodniu kupiłam niezbędne kosmetyki i inne pierdoły. Dzień przed pierwszą wypłatą miałam jeszcze 30$ w portfelu, więc nie widzę potrzeby brać więcej, a już na pewno nie w gotówce.
Najlepiej jest założyć konto walutowe i tam trzymać pieniądze. Karty płatnicze są uznawane wszędzie