• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Sprzątanie w host domu

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Ogólnie o programie Au Pair

• Byłam Au Pair

• Sprzątanie w host domu

• Sprzątanie w host domu
  • Re: Sprzątanie w host domu

Saiisuke > 15-06-2012, 18:36

A na ile godzin pracy i ile kieszonkowego się umówiłaś? Od tego ile zarabiasz zależy czego od Ciebie wymagają.

Jak masz standard, czyli ok. 30h i przeciętną tygodniówkę to nie powinnaś tyle sprzątać. Porozmawiaj z nimi na spokojnie i nie zapominaj, że Ty też masz prawa. Aupair w końcu nie jest niewolnicą, która ma harować od rana do nocy. Jeśli spokojnie im wszystko wyjaśnisz to na pewno nie wyrzucą Cię na ulicę.

Napisz nam jak rozwiązałaś tę sprawę

LadyInRed > 15-06-2012, 20:07

Blackcar, nie rozumiem dlaczego od razu poniżasz mnie jeszcze Ty.

Jestem umówiona na 80 funtów/tydz., z chłopcami miało być 25h/tydz + "some cleaning". Początkowo pomyślałam, że to głupio wypytywać o każdy szczegoł i bóg wie jakie konkrety na temat tego "some cleaning", potem spytałam i dowiedziałam się, że właśnie wywieszanie i zbieranie prania, czasem zmiana pościeli, dbanie o czystość w domu. Nie piszcie mi proszę, że mogłam spytać dokładniej, bo czytałam wczoraj w jakimś temacie, że kiedy host-mama podała szczegółową listę rzeczy do zrobienia, co wolno a co nie, wszystko krok po kroku, to kilka osób uznało ją za świruskę. Dlatego uznałam, że to, co powiedziała mi host-mama starcza i zgodziłam się na to "some cleaning". A "jestem na ich łasce", bo wydałam pieniądze, żeby tu przyjechać i chciałabym zarobić chociaż na powrót, a póki co to jestem goła i wesoła. Nie zamierzam ich opuścić znienacka, bo przecież po pierwsze, nie dostałam jeszcze nawet żadnej wypłaty, a po drugie, mieszkam w małej wiosce i nie mam pojęcia jak mogłabym się dostać stąd do Londynu na lotnisko i za co :roll:

Dlatego po prostu wolę póki co delikatnie dać znać, że nie uśmiecha mi się latanie ze szmatą po ich łazience, a potem zobaczymy...

angelaa > 15-06-2012, 20:40

[quote name="LadyInRed"]Blackcar, nie rozumiem dlaczego od razu poniżasz mnie jeszcze Ty.

Jestem umówiona na 80 funtów/tydz., z chłopcami miało być 25h/tydz + "some cleaning". Początkowo pomyślałam, że to głupio wypytywać o każdy szczegoł i bóg wie jakie konkrety na temat tego "some cleaning", potem spytałam i dowiedziałam się, że właśnie wywieszanie i zbieranie prania, czasem zmiana pościeli, dbanie o czystość w domu. [/quote]

Miałam dokładnie to samo. Z tym, że raz usłyszałam "od czasu do czasu mogłabyś umyć okna".

zrezygnowałam po tygodniu, miałam to szczęście, że oni mi zapłacili za bilet.

Pogadaj z nimi, bo za niedługo staniesz się pomocą domową, a nie au pair

blackcar > 15-06-2012, 21:37

nie ponizam Cie kochana i naprawde mi jest Ciebie zal, bo jesteś mloda dziewczyna, zapewne pierwszy raz zdana na siebie w obcym kraju i otoczeniu. Tylko zrozum, jeżeli nie chcesz serdecznie porozmawiac z nia o tym teraz, a chcesz czekac (na????) no to nikt nie przyjdzie Ci z pomocą jak nie Ty sama. Nie ma co od razu szukac nowej rodziny czy uciekac, tylko POROZMAWIAC. Założe sie ze jak pogadasz z nia chocby dzis bedzie ci lzej na sercu a ona to zrozumie.

No ale rob jak chcesz;p koniec mojej rady

LadyInRed > 15-06-2012, 22:36

Nie, nie jestem pierwszy raz zdana na siebie w obcym kraju, ale pierwszy raz mieszkam w moim miejscu pracy i udaję, że to coś jak dom. Poza tym, skoro udaję, że to dom, to przecież w domu od czasu do czasu myję okna... No i jak tu teraz to rozwiązać? :roll: Ech, momentami to wolę naprawdę coś sprzątać niż cały czas zabawiać dzieci, więc sama nie wiem, mam po prostu dylemat, chciałam poznać Wasze zdanie i dowiedzieć się jak to jest u innych operek z takimi sprawami, w każdym razie dziękuję za porady zobaczę jak się tu będę dalej czuła i co z tym robić. Dobija mnie też to, że przede mną ta rodzina miała 3 au-pair (!), ostatnią aż przez rok (a ja tu mam być 3-mies.) więc mam siebie za taką wyrodną, bo skoro one to wytrzymały, to co jest ze mną nie tak...

Nimell > 16-06-2012, 0:11

Tak tylko, że one może nie zgadzały się na to wszystko na co zgadzasz się Ty.. Pamiętaj, że rodziny najpierw każdą nową operkę chcą wyczuć, i Ciebie wyczuli i zrobili sobie sprzątaczkę z opiekunką w jednym a powinnaś od samego początku stawiać też trochę swoich warunków bo wejdą Ci na głowę.

LadyInRed > 16-06-2012, 0:44

Może jest w tym trochę racji, po każdym poleceniu zwykle hości pytają się "are you okay with this?", a ja na to zwykle "yes, fine", choć po poleceniu dot. mycia ich łazienki nic się nie odezwałam, bo na jawny opór brakło mi odwagi. W jaki sposób mogę im w takich sytuacjach powiedzieć "nie, nie jestem służącą, tego nie zrobię" żeby było grzecznie i nie zepsuło ogólnych stosunków?

rosario > 16-06-2012, 2:06

' i'm sorry, i don't feel comfortable with doing your laundry nor cleaning the rooms you are the only ones who use them '

ja bym jakos tak powiedziala

Agulass > 19-06-2012, 10:00

Powiem Ci , że u mnie sytuacja wyglądała tak samo byłam u moich hostów przez 11 miesięcy i poprostu przywykłam !

Miałam sprzątac 3h dziennie 3x w tyg więc zrobiłam sobie grafik: co robie w jaki dzien tygodnia ( np poniedzialek czyscilam lazienki ( były az 3 ! rowniez hostow ) odkurzalam i zmywalam podłoge wt prasowanie i kurze ( niewiem jak wasi ale moi mieli fioła na punkcie prasowania sheets Ugh nie nawidzilam tego ) Do tego mialam 2x dziennie spacer z psem min 45 min no i gotowanie dla wszystkich. ( pożniej nawet usłyszałam ze powinnam pomagac gotować w weekendy to było chamskie i wredne ale no cóż...)

Z tym, że ja miałam dosc " duże" dzieci ( 8, 17 , 20 lat xD + pies 6 mies mój główny obiekt opieki ) więc nie narzekałam - w sumie po to mnie tam wzieli a wsyzscy byli bardzo kochani i mogłam na nich liczyc ! To jest najwazniejsze ! Również mieszkałam okolice Londynu ( Petersfield jak się jedzie do Portsmouth , moze gdzies w okolicach jestes ? ;> ) i jak nie miałam kiedys jak wrocic do domu to po mnie przyjechali itp.

Więc moją radą jest : zastanów się, czy masz ZA DUZO tych obowiązków, czy optymalnie. Ja nie musiałam się opiekować dziećmi ( ewentualnie jak miał wolne albo był chory) wiec te moje 25h w tygodniu głównie zajmowałam się domem ( a był duzyyyyy) Tak na przekór to kiedyś byłam niezlą bałaganiarą haha

skomplikowana > 19-06-2012, 11:28

A jeśli chodzi o ścielenie łóżek dzieci i sprzątanie zabawek, to na serio wszyscy tego wymagają? Nie mówię o maluchach, ale przecież 7-latek jest w stanie sam pościelić łóżko, a nawet 3-latka można uczyć, że zabawki trzeba posprzątać. To jest kwestia rozpieszczenia dzieci, czy o co chodzi?
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna