• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

NORWEGIA - 17 mai!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• Inny kraj

• Norwegia

• NORWEGIA - 17 mai!

• NORWEGIA - 17 mai!
  • Re: NORWEGIA - 17 mai!

Gość > 18-05-2005, 8:54

Monika, ja sie zastanawialam wlasnie co do PL (nawiazaniem do Skandynawii, bo ja chcialam powiedziec, ze to nie tylko Dania i Norwegia, Finlandia, Szwecja i Åland - co to swoja flage tez maja - swoja droga, gwoli ciekawostek, taka jak Islandii tylko ze zamiast bialego jest zolty krzyz) ale...

czy Polacy naprawde maja byc z czego dumni obecnie? Zeby rozwieszac flagi i swoja tozsamosc narodowa oglaszac swiatu wszem i wobec? Owszem, ktos moze powiedziec, ze historia... Ale historia to wszystko co BYLO. a w PL niestety bylo a NIE JEST

Olga Anna > 18-05-2005, 16:24

Widzisz Emi i tu sie z Toba nie zgodze (wychodzi ze mloda jestes i za krotko za granica

Przed wyjazdem nawet mi przez mysl nie przeszlo zeby wziac polska flage ze soba, nawet taka malusia ktora moglabym przyszyc na plecaczku...

a teraz zaluje!

w zyciu nie czulam sie bardziej Polka i bardziej dumna z tego ze jestem z Polski!

A Twoje myslenie Emi w tej chwili jest typowo polskie - widzisz tylko to co zle... nie potrafisz zobaczyc i docenic tego co mamy w Polsce! my lubimy wyciagac tylko "brudy" i tym sie fascynujemy... ale o tym co dobre to zapominamy i nie chcemy o tym pamietac i mowic

Wiekszosc z nas w ogole nie ma pojecia ile my mamy do zaoferowania np. zagranicznym turystom!!!!!!!! wiecie ze zubry na wolnosci zyja tylko w Pl? wiecie co to jest bifurkacja rzek (tylko w Pl)?! slyszeliscie o kanale ostrodzko elblaskim? slyszeliscie o splywie dunajcem? wiecie dlaczego jest to tak wyjatkowe meijsce (jedyne w Europie?!!!

poza tym wpadnijcie do Norwegi i sprobujcie warzyw i owocow - gwarantuje ze szybko bedziecie tesknic zjesc polskie owoce, zwlaszcza jablka....

warzywa to samo...

wiecie ze mamy jedne z najlepszych hut szkla?

mowi Wam cos nazwa "koronki z Koniakowa"?

Mamy z czego byc dumni

ewelinka > 18-05-2005, 16:37

Olga zgadzam sie z toba!!! ja uwarzam ze polska ma wiele wspanialych cech od zaoferowania a zwlaszcza madrych wykrztalconych mlodych ludzi!!! porownajcie sobie pozniom nauczania w USA i polsce!!! amerykanie nam do pet nie dorastaja moja kuzynka ktora byla przecietna studentka teraz jest jedna z najlepszych na jednej z uczelni w Bostonie a wiec Polacy gora!!!!

Gość > 18-05-2005, 17:06

ale wlasnie o to mi chodzilo, zeby ktos konkretnie powiedzial co i jak. Ja tam na angielskim forum o Finlandii mam polska flage i wcale sie nie ukrywam z moja polskoscia i jestem dumna (a zwlaszcza jak West Bromwich zostalo w Premiership i to za sprawa wroclawianina :twisted: ). zreszta zwykle ojczyzne docenia sie na emigracji. Ale wyobrazcie sobie (zwlaszcza ty Olga):

polska rodzina, 5 dzieci, ojciec alkoholik, matka zyje z zasilku ktory jej sie za miesiac skonczy. brak perspektywy pracy. mieszkanie jak w slumsach. Czy oni maja co sie cieszyc z bycia Polakami? Czy oni wywiesza polska flage? I nie mowcie mi, ze widze wszystko co zle. Ja nie jestem z wielkiego bogatego miasta, jestem ze swietokrzyskiego miasteczka...

I jasne ze wiem co to splyw Dunajcem, ale tez znam jego cene Prawie jak lodeczki w Wenecji - stac Japonczykow. No ale czlowiek moze sobie w Pieninach pospacerowac. Wiem cos o jedzeniu, bo jak juz mowilam, z wielkiego miasta nie jestem i swoje zarcie mielismy od babci Gory Swietokrzyskie, najstarsze w Europie mialam pod nosem (30km) Kanal ostrodzko-elblaski widzialam. O zubrach wiem Wiem tez jak fajnie jest miec z jednej strony morze a z drugiej gory, co sprawia, ze krajobraz nie jest monotonny I widze takze dobre strony naszej ojczyzny.

Ale wracajac do tego tematu flagi - nie wiem, czy flaga polska wywieszana wszedzie przyjelaby sie w Polsce... Bo rodzin jak ta z mojego przykladu jest stanowczo za duzo Niestety...

Aha, ale zeby nie bylo ze ja taka zla jestem - ja bym sobie polska flage w samochodziku moim umiescila i bynajmniej nie dlatego, ze jezdze jak Polak 8)

Doraz > 18-05-2005, 21:47

Wiesz Olga... tutaj chyba za to, ze wisi flaga po ktorejs godzinie naprawde mozna dostac jakis mandat - jakies chyba sa przepisy odnosnie uzywania flagi... wczoraj bylam na imprezie i wieczorem zdecydowalismy sie, ze pojdziemy do pubu... a jeden z Norwegow stwierdzil, ze musi pojechac sciagnac flage bo jest pozno!!!! :lol: I ja nie jestem pewna, czy mozesz wywiesic polska czy jakiejkolwiek innej narodowosci flage??? Ja zanim na taki krok bym sie zdecydowala to popytalabym mocno! Stavanger to miedzynarodowe miasto - centrum przemyslu paliwowego - ale tutaj jeszcze nigdy innej flagi niz norweska nie widzialam!!!! Dlatego lepiej uwazac!!!!

Faktycznie poczucie narodowosci jest tutaj bardzo mocne - straszni z nich nacjonalisci!!! Ale to ma swoje dobre konsekwencje - bronia swojego rynku, popieraja wlasnych ludzi, nie lubia jakiegokolwiek kretactwa (to nie oznacza, ze sie ono nie zdarza - afery tez sa!!!!) Kochaja swoj kraj i wspieraja sie nawzajem - a my Polacy? Czasami jak czytam o aferach to mam wrazenie, ze gdybysmy mogli to bysmy sprzedali nasz kraj i to smutne... Takze na nacjonalizm trzeba patrzec od tej pozytywnej strony!!!!

MONIKA > 19-05-2005, 0:04

Ja popieram opcje flagowa.

Nie trzeba miec powodow do bycia dumnym POLAKIEM. Tu doznalam szoku patriotycznego, wiec sama zostalam mega patriotka.

naprawde strasznie sie cieszylam, ze na domku w czasie kiedy sie tam stawilam (po siedmiu miesiacach w Stanach) byla flaga. I chcialam, zeby ja tam zostawili.

Nie trzeba miec powodow innych niz to, ze sie JEST POLAKIEM.

Zapytaj tych Amerykancow, ktorzy na samochodach sobie przyklejaja, "dumny z bycia Amerykaninem", czy wiedza dalczego moga byc z tego dumni..?

Powiedzieliby Ci pewnie, ze USA to najlepsze panstwo na swiecie. Na inne powody, nie sadze, ze byloby ich stac.

Olga Anna > 20-05-2005, 0:16

jak dla mnie Amerykanie to juz przesadzaja... z flaga... jak z wiekszoscia rzeczy

a Norwegowie... hhmmm.... moze gdyby nas bylo tylko 4 mln to tez bysmy chcieli wszystkim naokolo pokazac skad jestesmy i ze jeszcze jestesmy :lol:

a dzisiaj w gazecie bylo ze ktos ukradl flage z masztu

MONIKA > 20-05-2005, 0:23

No moze przesadzaja. (Z flaga, jak z flaga, ale np z zarciem), ale nigdzie na swiecie nie widzialam takiego patriotyzmu, jak tu.

Cos takiego by mi sie podobalo.

U nas (W PL) chyba tak bylo za "romantycznych czasow" bez niepodleglosci. Teraz kiszka.

Olga Anna > 20-05-2005, 0:28

no dokladnie...

ael bez kitu jak przyjade do Polski to pierwsze co ide do sklepu kupic polska flage, taka malusia i sobie przyszyje na plecazcku na czapce albo nie wiem gdzie

a obok bedzie flaga norweska he he he chyba by mnie norwegowie zlinczowali za to!

MONIKA > 20-05-2005, 0:33

Ja jestem zla, bo mialam sobie zabrac z PL flage, ale nigdzie nie moglam dostac, bo po smierci Papieza flag zabraklo. Takze teraz na Dzien Dziecka Mamula mi podesle, razem z PL koszulka. JUPI. :lol:
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia