• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair w kuchni :)

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Off-topic czyli luźne rozmowy

• Mess

• Au Pair w kuchni :)

• Au Pair w kuchni :)
  • Re: Au Pair w kuchni :)

Emm > 26-04-2005, 12:27

nie rozumiem.

jak juz sie robi warstwy to na dno idzie najpierw beszamel, potem warstwa miesna , a dopiero potem pierwszy z trzech makaronow?

co to jest ser tarkowany?na tarce starty?to moze byc obojetnie jaki gatunek czy na przyklad parmezan?

martamaua > 26-04-2005, 12:31

Hheheh my zawsze mozarelli uzywamy.Nie wiedzialas,ze tarkowany to na tarce starty?Nie gadaj myslalam,ze to oczywiste jest Chybaze to tylko moj rodzinny slang Tak jak mowisz beszamel(??),mieso i makaron a pozniej jak pisalam.Tez tego nie moglam skumac czemu tak a nie inaczej.No ale tak musi byc.

Emm > 26-04-2005, 12:36

serio, pierwszy raz slysze okreslenie ser tarkowany.

tak, to jest sos beszamelowy, ale troche rozbudowany.Czystu sos beszamelowy sklada sie tylko z mleka, masla, maki i galki muszkatolowej ( i sol i pieprz).

ja zaczynam od makaronu na spod, tak czy siak i tak sie namoczy od warstwy miesno-pomidorowej,potem beszamel ( ale bez sera). ja ser starty klade juz na sam koniec, zeby sie podrumienil lekko w piekarniku.

Ale wyprobowac musze i tak twoj przepis, bo mnie zaciekawil.

Kurde mole, glodna jestem!!!!dzis wieczorem wychodze z domu, to chyba przy okazji skladniki na lasagne kupie.

A na marginesie-uwielbiam lasagne, po prostu kocham!!!!

Gość > 26-04-2005, 12:40

ja tez nigdy nie slyszalam o czyms takim jak ser tarkowany 8O

Yoanna > 26-04-2005, 12:44

a ja owszem

martamaua > 26-04-2005, 12:48

Yoanna z jakich regionow pochodzisz hihih

Emm daj spokoj jak ja to na poczatku szamalam.Troche mi przeszl,ale hostka na mnie patrzyla jak na wyglodzone dziecko hahah.Znikalo szybciutko I lubie popijac mlekiem czekoladowym :wink:

agulka > 26-04-2005, 12:52

eh ...alez mi smaka narobilyscie..

ja sie chyba zmobilizuje i poeksperymentuje troche w kuchni :lol: jesli to przezyje..to podziele sie wrazeniami..hm..a moze nwet jakis ciekawy przepis znajde :wink:

Mlody > 26-04-2005, 13:20

To malo tego jedzonka :-(

Ja dla siebie tylko robię 0,5kg mięsa / 0,5 kg sera Wiem, że większo?ć osób robi w proporcjach 2/3 mięsa na 1/3 sera - ja robię 1/2 na 1/2 - pyszniutkie :-)

Proponuję polać to między warstwami odrobin? soku pomidorowego (z kartonu) - tak aby w cało?ć weszło z 3/4 szklanki - nie jest wtedy tak wysuszone.

WAZNE:

Lasagne troche ro?nie (pęcznieje) dlatego zostawcie trochę do końca blaszki.

PS. Ja serem przekładam każd? warstwę, ale zawsze NA mięso!!! aby się poł?czyło:-)

He he wiem co w sobote będe jadł :-)

Emm > 26-04-2005, 13:52

ja najbardziej kocham w ogole kuchnie wloska, jest przepyszna.

Druga ukochana przeze mnie kuchnia jest grecka, a zwlaszcza owoce morza.

Na trzecim miejscu chyba polska kuchnia.

Ja wlasnie gotuje zupe pomidorowa, bo tylko na nia skladniki znalazlam w lodowce, haha.

martamaua > 26-04-2005, 14:57

Malo? 8O Cala forma.To ile ty jesz Mlody Ja mysle,ze za duzo juz tych pomidorow by bylo.Bo do miesa dodajesz dwie puchy i koncentrat i to jest wystarczajaco uwazam.Miejsce wiadomo,ze zostawic,bo sie wyleje i dopiero bedzie syf w piekarniku.. :? A nienawidze czyscic...

Mlody tylko piersza warstwa to taki ewenement a reszta przeciez to ser na miesie.Chyba,ze mowisz o przepisie Emm,ktora posypuje z wierzchu.

Ja lubie lasagne odgrzewana.Wlasnie nie jest taka wodnista...

Kurcze widze,ze wszyscy bedziemy lasagne szamac w tym tygodniu Z owocow morza to jadlam krewetki,osmiorniczki i malze-z puszki W sumie moglo byc,ale marzy mi sie takie super danie
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia