-
-
Re: Czy można się nauczyć języka wyjeżając za granicę
marvellous > 03-05-2012, 17:07
jesli chdozi o nauke jezyka od podstaw to ja moze opowiem przyklad moejj cioci ktora majac 17 lat samotnie wyjechala do Wloch nie znajac ani podstaw tego jezyka. Zajmowala sie tam starsza pania i po roku mogla sie juz spokojnie dogadac
na pewno latwiej uczyc sie jezyka za granica niz w swoim kraju! -
Anek89 > 06-05-2012, 19:08
Witam wszystkich! prosze o delikatne przyblizenie mi sytuacji kursow jezykowych podczas bycia au pairka. chcialabym pojechac jako au pairka, ale zalezy mi na tym, by nauczyc sie troche jezyka. jak wyglada sprawa kursow - musze sobie to sama oplacic, czy moge liczyc na rodzine hostujsca? czy to prawda, ze koszt takiego kursu wynosi ok. 50 funtow mies.? bardzo prosze o pomoc, to dla mnie wazne. -
aaga > 06-05-2012, 23:08
Ja z moich doświadczeń związanych z poszukiwaniem rodzinki na au pair world mogę śmiało stwierdzić, że tak naprawdę mało rodzin w ogóle bierze pod uwagę uczęszczanie przez dziewczynę na kurs językowy, a jeśli już ma uczęszczać to proponują śmieszne kwoty wynagrodzenia. Nie wiem, jak inne dziewczyny i nie generalizuję, ale przynajmniej u mnie tak było, przy czym w agencji masz w kontrakcie, że na kurs będziesz uczęszczać. A co do tego, kto ten kurs ma opłacać, to trzeba dogadać się z rodziną. -
fdotka > 07-05-2012, 17:35
Ja widziałam kursy za 90 funtów tygodniowo
Niektóre rodziny oferowały mi, że zapłacą, reszta pisała "Twój angielski wydaje sie być bardzo dobry, więc myślę, że nie potrzebujesz kursu" (czyli: nie mamy kasy na Twój kurs)
Możecie poszukać kursów na uniwersytetach, moja koleżanka chodziła, zapłaciła chyba 120 funtów, ale już za cały semestr -
marvellous > 09-05-2012, 14:50
to chyba zalezy od rodziny
mi rodzina sama zaproponowala kurs angielskiego ktory wynosi 1000 funtow na rok i zapisuja mnie na niego we wrzesniu a wynagrodzenia ebde miala 90 funtow wiec normalnie
ale musze powiedziec ze zdziwilamsie z tym kursem bo nie widzialam zeby rodziny w Wb oferowaly kursy -
moya > 09-05-2012, 17:33
jak się zaczynaja kursy w Anglii, kazdy jakos we wrzensiu, czy są np od połowy października? -
marvellous > 09-05-2012, 17:36
[quote name="moya"]jak się zaczynaja kursy w Anglii, kazdy jakos we wrzensiu, czy są np od połowy października?[/quote]
moj bedzie od wrzesniaale to pewnie zalezy od kursu -
kroolewna_z_drewna > 13-03-2013, 15:05
Pewnie, że można nauczyć się języka. Ja wyjechałam w maju 2011 do Holandii, mówiłam po angielsku, od października 2011 zaczęłam się uczyć holenderskiego, nawet nie był to jakiś intensywny tryb- w styczniu skonczyłam kurs i dalej uczyłam się na własną rękę. W maju skonczyłam swoją misję i zostałam w holandii pracować, w pazdzierniku 2012 zdałam egzaminy potwierdzające znajomość holenderskiego na takim poziomie, że mogę zacząć studia na uniwersytecie. Chcieć to móc -
martowa > 24-06-2013, 20:15
Hej! Oczywiście, że TAK
Rok temu poleciałam do Włoch ze zerową znajomością włoskiego. Coś kiedyś tam, ale generalnie 0 wiedzy.
Rodzice mówili po angielsku, ale dzieciątka - nie. Były to bliźniaczki w wieku 10 lat i powiem, że ... to był najintensywniejszy kurs włosko-angielski ever!
Razem wymyślałyśmy zabawy i robiłyśmy "little English", gdzie rysowałyśmy np. owoce i warzywa. One podpisywały po angielsku, a ja po włosku. Potem rozwieszałyśmy to po domuByło przy tym mnóstwo zabawy, a nasze esperanto było świetne
Na początku były problemy z dogadaniem, ale nie na darmo mamy technologie, słowniki i kobiecą intuicję!
Podsumowując, JECHAĆ i nie bać się. Świat języków stoi otworem.
Buziaki,
M -
Olesya94 > 27-08-2013, 23:31
[quote name="bucik"]Osobiście uważam, że ciężko nauczyć się języka za granicą. Mimo, iż wszyscy trąbią, że to najlepszy sposób. Za granicą język można szkolić, wypróbować w praktyce, ale nie uczyć się go....[/quote]
ale mnie zmartwiłaś...ja za 3 tyg jadę do Francji i już się trzęse na myśl o tej barierze językowej...yyrrrr