-
-
Re: Florida dream ??
Yoanna > 11-09-2009, 22:04
mysle ze z wiza na w&t nie powinno byc problemow, bo wrocilas do pl od razu, nie zostalas w usa nielegalnie.
takze milego studiowania, szkol ang i podbijaj stany za rok -
edytakrotoszyn > 11-09-2009, 23:45
zgadzam sie z toba Pawle.
Moi rodzice sa zawiedzeni biurem chca walczyc o jakies nie tyle co odszkodowanie co pokrycie (chociaz czesciowe) mojego powrotu do polski. zdaje sobie sprawe z tego ze to ja z wlasnej woli zerwalam umowe miedzy mna a cc , ale to bylo spowodowane tym ze nikt nie zapewnil mi opieki i bojac sie ze wyladuje na ulicy bylam w takiej sytuacji zmuszona do kupna biletu. Ze lcc nie poinformowala mnie o tym ze w czasie szukania nowej rodziny bede mogla zostac u niej tylko kazala isc do hotelu (mowiac ze jest to bardzo bardzo drogie). mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie
Co do studiowania to mam metlik w glowie...ale mysle ze wychowanie przedszkolne i wczesnoszkolne we wroclawiu
Mam nadzieje ze w lipcu bede juz znowu w USAze sie uda. ale sprobuje,warto
nie wiem tylko dokladnie na czym polega w&t i jakie sa tego firmy...wiem ze na studiach o tym wspominaja.
dziekuje za mile slowa -
cailet > 12-09-2009, 0:29
Ja nie musiałam podpisywać żadnego zerwania umowy ! Ja w sumie tylko poinformowałam moją LCC, że kończę swoją przygodę i tyle. Więc podejrzewam, że ten papier to był pic na wodę jakiś, choć może w CC są inne zasady, nie wiem.
A co do tego, że ona wyjeżdża... Oni mają zastępstwo. Muszą mieć na takie sytuacje. Najwyżej jakaś inna LCC by przejęła jej obowiązki jak ona a wakacje wyjeżdża. Więc powiem ci, że naprawdę na fatalną LCC przy okazji trafiłaś. Pewnie i takie się trafiają, co przeraża, jak się pomyśli, że to one tak naprawdę mają być gwarantem tego, że jest nam dobrze i pomóc jeśli nie jest. Tak czy inaczej... dobrze, że jesteś bezpieczna w domu, że nic ci nie jest i masz plan na przyszłość
Pozostaje tylko życzyć powodzenia w realizacji marzeń -
kamysia > 12-09-2009, 1:55
. -
ell > 12-09-2009, 8:55
wiesz, na CC jest mnóstwo skarg (a tak przynajmniej wynika ze stron internetowych), więc może i stąd ten papier do podpisania, pewnie była tam jakaś klauzula, że nie będziesz ich sądzić albo coś w tym stylu. LCC Cię olała, bo: 1) była wredną kobietą, 2) dopiero przyjechałaś, angielski miałaś słaby, nie znałaś realiów, więc wiedziała że nie poskarżysz się w centrali, 3) chciała wszystko zatuszować, żeby Twoje hostki nie wyleciały z programu i CC (a więc i LCC) miało dalej z nich kase.
Dobrze, ze wróciłaś. Jesteś młodziutka, do USA jeszcze zdążysz. 3maj się! :mrgreen: -
PawelAuPair > 12-09-2009, 14:09
Oh jak miło usłyszeć, że ktoś się ze mną w końcu zgadza w jakiejś kwestii.
WORK & TRAVEL:
http://www.studentadventure.pl/
http://www.jobster.pl/
http://www.worktravel.pl/
CAMP AMERICA:
www.campamerica.pl - miałem kiedyś ich katalog, też ładny i kolorowy jak ten w CC
Masa jest tych stronek, wystarczy wpisać w google. Musisz poszukać też na różnych forach no i sporo informacji znajdziesz na forum usa info. -
edytakrotoszyn > 13-09-2009, 3:10
[quote name="kamysia"]co do w&T to zaznaczę to na początku nie zwiedzasz 3 meisiące! zasady są takie same jak na au pair bo to J1.
Jedziesz na np 3 meiisące pracy i zwiedzasz meisiąć. Jedziesz na 4 meisiące pracy też zwiedzasz miesiac. To są odgórne założenia wizy i nie zmianisz tego.
Znam różne zdania na temat w&t od moich ex klientów jak jeszcze w pracy meiliśmy worki. To będzie ciężka ale można spróbować. Sprawdź teź opcję camp in america.
a co do wizy to zadzwoń do ambasady i powiedz jaka była sytuacja bo biuro bedzie chcialo zarobic wiec nie koneicznie powiedza ci prawde/[/quote]
Nie rozumiem co napisalas z tym ze nie zwiedzasz 3 miesiace...ja nic takiego nie napisalam. Napisalam ze pracuje 2 miesiace a 3 (Trzeci) mam na zwiedzanieCamp in america sprawdzalam, tez ciekawy.... mozliwe ze wybiore ta opcje ale dzieki ze pomyslalas o mnie pewnie niedlugo poznam nowe osoby na studiach wiec moze uda sie wyjechac jakas fajna odwazna ekipka i zwiedzic w trzecim miesiacu duzo i wspolnie razniej i weselej -
monita > 13-09-2009, 18:11
Edytka jak ja się dowiadywałam jak wygląda w&t to generalnie odstraszyły mnie koszty wyjazdu, bo były dwie opcje tańsza gdzie nie masz NIC załatwione na miejscu i druga podajże zależnie od biura 6000- 8000 zl i tam miałaś nie tyle prace załatwiona co chyba byłaś już na jakąś rozmowe umówiona, ale to była chyba tylko formalność z tego co pamiętam. Dla mnie była jedna przeszkoda nie do obejścia a mianowicie, że trzeba było jechać w czerwcu nie było w żadnej firmie opcji wyjazdu w lipcu a ja mam zawsze późno sesję więc nie miałabym jak wyjechać. Generalnie z opowiadań znajomych wiem, że fajna sprawa z jednym zastrzeżeniem, że tak jak przy au-pair zależy jak trafisz... nie ma zasady. Powodzenia
ps a ja za 11 h wyjeżdżam na lotnisko...ojej... -
cailet > 13-09-2009, 23:57
Ja też nie pojechałm na w&t właśnie dlatego, że to kosztuje dużo więcej niż program au-pair. CZerwiec nawet bym przetrwała, bo zawsze zaliczałam sesję letnią przed sesją, a więc przed początkiem czerwca. Ale koszty są niesamowite, przynajmniej dla mnie. I tak, podobno (co wiem od znajomych, którzy byli na w&t) koszty się zwracają, ale z niewielkim tylko zyskiem. A jak się chce zwiedzać to na to też trzeba mieć pieniądze.
No i oczywiście... Tak jak z au-pair, albo się trafi, albo nie.
Tak czy inaczej trzymam kciuki i życzę powodzenia. -
agulka > 14-09-2009, 1:16
moi znajomi w wiekszosci odradzali w&t. duzo kasy na to idzie, zwraca sie malo i bardzo czesto duzo pracujesz za psie pieniadze! to jest zdecydowanie ciezsza praca niz z dziecmi. poza tym osobiscie uwazam, ze wyjazd na 3 -4 miesiace do usa to strata kasy. chyba. ze ktos jedzie tylko zwiedzac.
znam tylko jednego kolege, ktory byl zadwolony z wyjazdu bo pacowal w kasynie w lv i dostawal mnostwo napiwkow od pijanych graczy i na tym sie wzbogacil