-
-
Re: PROWORK
89dzoana89 > 25-03-2009, 22:20
Myslalam tez nad Connecticut albo Massachusetts
Z z reszta ja za duzo mysle wogole
Przemeczam sie niepotrzebnie hehe 8) -
dominikan@ > 25-03-2009, 22:33
Mariusz Max Kolonko, Boston Masaczjusets
Przepraszam tak mi sie coś przypomniało -
Johnson > 25-03-2009, 22:40
Co za skojarzenie
Hah
powiem Wam ,że tak sobie myśle...rodzinka to priorytet -
89dzoana89 > 25-03-2009, 22:45
No ja tysz ja tysz
Ale dobra ja juz nie mysle o tym 8)
Poczekam co czas przyniesie
Ale pierwsza rozmowa to bedzie przelomowa hehe :lol:
Poczuje sie jak na maturze z anglika :wink: -
agulka > 25-03-2009, 22:56
2 rok spedzilam w Silver Spring - w Maryland ale 20 minut od downtown DC. Lokalizacja dobra bo wszystko w zasiegu reki. Blisko ( jak na USA ) do NY, Bostonu.
Do NY mialam okazje jechac autokarem - wyjazd zorganizowany dzien przed... na wariata! 4,5 godz ( 35$) i juz bylam na zakupach w NY
Mozna zorganizowac wycieczki do pobliskiej Philadelphi - zobaczyc pomnik Rocky`ego, wbiec po schodach - ja maniak filmu uznalam to za najwieksza atrakcje tego miasta! Plus serowe steki
Blisko tez do Atlantic City - mowia, ze to takie Las Vegas Wschodniego Wybrzeza - przesadzone, ale ogolnie miejsce ladne
Mialam okazje zobaczyc wiele miejsc i osobiscie bardzo podobalo mi sie San Francisco, Chicago, Atlanta.
Gdybym mogla wybierac jeszcze raz, mysle, ze wrocilabym do DC. Niektorzy mowia, ze jest tam nudno i ze takie nie bardzo amerykanskie ( brak wysokich budynkow ) i jak na stolice to oczekiwali czegos innego, ale mnie urzeklo to miasto.
Odradzalabym OHIO,Iowa , Wisconsin i Texas.Ale to moje zupelnie prywatne odczucia. Bylam, widzialam i mi osobiscie sie nie spodobalo. Nudno!
Rowniez Pennsylvania moze byc zdradliwa jesli wyladuje sie na odludziu.
Najwazniejsze jest to, aby dopytac sie rodzin o auto - jak daleko jest do downtown, jesli auta dla au pair brak ( tez sie zdarza) to od razu pytac o metro
DC ma swietny system metra i autobusow i choc mialam auto, wygodniej bylo podrozowac komunikacja miejska
W Ohio utknelam na zadupiu bez chodnikow, 40 MINUT AUTOSTRADA od Cleveland downtwon. Masakra ;/ Dlatego warto wypytac o wszystkie drobne szczegoly
ps. zapomnialam dodac - moja 2 rodzinka pod koniec mojego pobytu przeprowadzila sie do Virginii - Richmond, takze mialam 2 miesiace na poznanie nowego zakatka - mialam swietna rodzine, wiec mi sie podobalo, byly to moje ostatnie miesiace, wiec traktowalam to jako wakacje..ale jako stan do zamieszkania to rowniez nie polacam. -
magd_ka > 25-03-2009, 23:11
A czy wykorzystałaś ten 13 miesiąc na podróże czy podróżowałaś w weekendy i dni wolne? -
agulka > 25-03-2009, 23:17
zostalam w USA na 2 lata. uznalam , ze po nudnym roku w Ohio nalezy mi sie czas na zapoznanie sie z prawdziwie cywylizowana Ameryka
zwiedzalam glownie w trakcie urlopow i weekendow -
magd_ka > 25-03-2009, 23:25
Hmmm czyli ten 13sty miesiąc Ci przepadł? Czy po 2gim roku ma się miesiąc wolnego? A miałaś jakieś bonusy w związku z przedłużeniem programu? I byłaś w tym czasie w Polsce? Rodzinka nie tęskniła? -
magd_ka > 25-03-2009, 23:27
A zahaczyłaś może o Caroline, Georgie, Alabamę, Missisipi, Luizjanę? -
dominikan@ > 25-03-2009, 23:39
Ja powiem wam szczerze że skrycie licze że rodzinka będzie mnie zabierała gdzieś czasem. Ten program jest naprawde świetny z tego względu że nie tylko można nauczyć się języka ale i zobaczyć kawałek swiata. Ja jak byłam au pair w UK to nie tylko zwiedziłam wiele miast angielskich ale kawałek Szkocji, Francję a tym Riviere Francuską, Szwajcarję. Żyć nie umierać.