-
-
Re: Au Pair 2013!
agnieszka89 > 02-10-2012, 11:22
Ja właśnie jestem na etapie umawiania się na rozmowę z rodzinką. Na pewno wykorzystam trochę z tych pytań -
cien_wiatru > 02-10-2012, 14:08
Moja rada, rozmawiając z rodzinką wypytajcie o dzieci dokładnie. Samochód, pokój czy miasto nie jest ważne, kiedy dziecko cię bije czy jest agresywne, a uwierzcie, że rodzice nie mówią tego sami, więc lepiej zapytajcie. Moi host rodzice są tacy sami jak byli na skypie, najfajniejsi ludzie, którzy chcą, żebym czuła się jak u siebie w domu, co z tego, skoro mój host dzieciak mnie bije, drapie do krwi niszczy moje rzeczy śmiejac mi się w twarz i rzuca kamieniami...Więc pomyślcie sto razy i zapytajcie o każdy szeczegół dotyczący dziecka, czy ma skłonności do bicia itd. -
Sharon > 02-10-2012, 14:19
Ja odnoszę wrażenie, że każde dziecko 2+ ma opcje "nie podoba mi sie wiec ci zrobie krzywde". Ale po moim chrześniaku (naprawdę diabeł wcielony, potrafił wymusic wymioty z kriwą, rozdrapujac sobie gardło, byleby tylko coś wymusić) jestem naprawdę przysposobiona do kazdego rodzaju dzieci. Wiadomo, ze korci, aby oddac, ale można także umówić się na coś w rodzaju "Buki".
Powiedz, że jesli będzie cie bił, to w nocy przyjdzie do niego jakaś zła czarodziejka i będzie mu czarowała zabawki, tak że będą złe. Albo cośGrunt to rozmowa.
Ja mam z tą rodziną co z nimi pisałam jeszcze jedną rozmowę, teraz jakoś na tygodniu, bo chcieli pogadać ;D Ogólnie się bardzo ciesze, a w przyszłym tygodniu zaczynam takie korepetycje na mowienie i słownictwo, więc moze stres przy rozmowie bedzie mniejszy -
cien_wiatru > 02-10-2012, 14:36
Problem niestety jest bardziej złożony i nie jest to tylko zwykłe bicie, jak to czasem dzieci mają w zwyczaju. On jest po prostu agresywny, nawet nie chodzi teraz do szkoły, bo nauczyciele go tam nie chcą, bo jest taki niegrzeczny i wygaduje bzdury typu chcę się zabić, a ma tylko 6 lat, więc hostka musi go zabierać do psychatry aby otrzymać jakiś list o tym,że jest zdolny do powrotu do szkoły, od piątku od żadnego lekarza takiego listu nie potrafi otrzymać...
Na niego rozmowa nie działa, kiedy mówie mu, że coś złego się stanie jak bedzie taki on mówi, ze chce, żeby takie rzeczy się działy, bo on lubi ból..
Kiedy mnie bije i pytam się czy myśli, że to naprawdę miłe i chciałby, żeby ktoś go też tak traktował to odpowiada tak, chcę, żebyś mnie biła, bo lubie ból.. nie wydaje mi się, że to jest zachowanie normalne dla jakiegokolwiek dziecka.. -
Sharon > 02-10-2012, 14:39
Cien wiatru... To nie jest zachowanie normalne nie tylko u dziecka ale i u kazdej osoby dorosłej. Mowi ze lubi ból, zadaje bol, wiec to taki masochisto-sadysta. Nie dziwie sie, ze hostka nie moze zalatwic nic, bo to jest dosyć niebezpiecznego... Jo, albo jakieś skrzywienie psychiczne, albo naoglądał się za dużo brutalnych scen. A co ojciec na to jego? Bo pewnie mowisz o tym hostom? O tym co on mowi? -
cien_wiatru > 02-10-2012, 14:44
Hości zdają sobie z tego sprawę, robią wszystko co mogą, od piatku byliśmy u 4 różnych psychiatrów dla dzieci, ale żaden nie chce im pomóc.. Wczoraj, kiedy stał się naprawdę agresywny, chciał zniszczyć wszystko w moim pokoju, dosłownie rozerwał na małe kawałki moje słuchawki, ciągnął za włosy tak, że myślałam, ze będę łysa host i hostka wrócili natychmiast do domu, hostka płakała i sama zaproponowała, że napiszę do LCC co ona o tym sądzi i powiedziała, że jeśli on nie zmieni, będziemy muieli się niestety pożegnać.. -
Sharon > 02-10-2012, 14:47
Popros moze swoja agencje o zmiane hostów? Jest taka możliwość w CC, że jesli w trakcie wyjazdu nie bedzie mi cos pasowało a nie zechce wracac, to moge prosic o zmiane rodziny, tylko ze wtedy jest taka opcja, ze wybieraja ci tą rodzinę, z tych, które również zostały porzucone rpzez aupairki. Ryzyko jest, ale próbowac możesz. No chyba ze chca ci zapłacić za przelot, to wtedy moze wracaj do Polski i spróbuj od nowa z inna rodziną na swoim doswiadczeniu? -
PauliP > 02-10-2012, 15:38
kurde kilka dni mnie nie było a tu ile postów
No to faktycznie z tym dzieckiem jest coś nie tak, a nie da sie zmienić rodziny na miejscu? Ale hości powinni powiedzieć, ze z dziecko jest agresywne. Kurde, to masz teraz głupią sprawę, faktycznie trzeba pytac o wszytsko... -
paulaw > 02-10-2012, 15:40
Przykra sprawa... okropne dziecko, a hości wydają być się takimi super ludźmi! Ale od zawsze wiedziałam, że dzieci-diabły istnieją i to wcale nie zależy od wychowania. Po prostu się takie rodzą.
Sugeruję rematch, chociaż co ja tam się znam... nie możesz tak cierpieć przez jakiegoś dzieciaka. Nie da się takiego zachowania długo znosić. -
Nimell > 02-10-2012, 16:54
cien_wiatru współczuję! Wiem coś o niegrzecznym dziecku, ale nie o niegrzecznym aż w takim stopniu. Moja mała też ciągle na mnie krzyczy, próbuje płaczem wszystko wymusić.. ale zauważyłam, że jak ją olewam i jak jest niegrzeczna to przestaje się z nią bawić i w ogóle nie reaguje na to co do mnie mówi to jest trochę lepiej. Ale ogólnie to mam wspaniałych hostów, chłopcy 6 i 5 lat bardzo fajni a ta mała psuje mi całą radość wyjazdu bo z nią spędzam najwięcej czasu i na prawdę czasami mam ochotę się spakować i uciec przez nią bo wyczerpuje codziennie wszystkie moje siły a czasem robi mi się przykro, że nie daję po prostu rady z tą 3 latką ;(