• Options
  • Logowanie

• Desktop Style

Au Pair 2013!

• Index  

• forumAuPair.pl - Świat Operek

• Program Au Pair w poszczególnych krajach

• USA

• Au Pair 2013!

• Wątek zamknięty
  • Au Pair 2013!
  • Re: Au Pair 2013!

madz > 27-09-2012, 18:42

[quote name="Sharon"]Madz, skoro bedziesz od października to moze sie uda gdzies blizej, tak na start ;) Zobaczymy jak to wyjdzie. Deklarowałam sie na polowe wrzesnia, trzeci tydzien konkretnie a to 16 i tak mam wpisane w dokumentach. Dzisiaj dopiero odesłałam im umowe zreszta, poleconym, bo przetrzymałam troche. Przyznam, ze troche sie pogubilam w pewnym momencie w tych dokumentach, niestety.[/quote]

Umowa to ta kartka po angielsku z tym co można itp? tak? To razem z książeczką przyszło czy to co innego? :D

A co do angielskiego jeszcze, to niestety nie mam kiedy już wcisnąć czegoś wcześniej, rano staż, potem zajęcia do 21.00 nie ma lekko :P Boże jednak indywidualny program studiów to zło :P

PauliP > 27-09-2012, 18:44

Mam jeszcze jedno pytanie, jak to jest z rodzinami. Czy w formularzu zaznaczasz w jakim regionie szukasz rodziny czy po prostu są z różnych częsci Stanów? Mi najbardziej zalezałoby na Nowym Jorku/ New Jersey i nie wiem jak to wygląda

Sharon > 27-09-2012, 18:47

[quote name="madz"]
    [quote name="Sharon"]Madz, skoro bedziesz od października to moze sie uda gdzies blizej, tak na start Zobaczymy jak to wyjdzie. Deklarowałam sie na polowe wrzesnia, trzeci tydzien konkretnie a to 16 i tak mam wpisane w dokumentach. Dzisiaj dopiero odesłałam im umowe zreszta, poleconym, bo przetrzymałam troche. Przyznam, ze troche sie pogubilam w pewnym momencie w tych dokumentach, niestety.[/quote]

Umowa to ta kartka po angielsku z tym co można itp? tak? To razem z książeczką przyszło czy to co innego?

A co do angielskiego jeszcze, to niestety nie mam kiedy już wcisnąć czegoś wcześniej, rano staż, potem zajęcia do 21.00 nie ma lekko Boże jednak indywidualny program studiów to zło [/quote]

Ło, studiujesz, to przynajmniej masz z głowy pytania pod tytułem "A co, jesli obleje mature?". Dlatego wzielam tylko podstawe maturalna, bo boje sie ze i tego nie bede w stanie napisać ;x

Tak, umowa to własnie o to coś co przyszło tez ze swiadectwami do lekarza i w ogóle. Podejrzewam ze te lekarskie rzeczy, miedzynarodowe prawo jazdy, tlumaczenia swiadectw bede robila dopiero kolo marca. No i swiadectwa, wiadomo, w czerwcu, jak je otrzymam x.x

PauliP - nie, CC wybiera tak, ze dopasowuja kogos, kto oczekuje od au pair wlasnie takich rzeczy jak sa w twojej aplikacji i przedstawiaja ci kolejno rodziny z całych stanow, a ty wybierasz sobie rodzine. Powiem ci od siebie, ze do tej pory tez kminilam wlasnie ze PRZEDE WSZYSTKIM MIEJSCE xD ale teraz juz wiem,ze przede wszystkim musze ogarnąc do kogo pojade. Mam spore doswiadczenie w opiece nad dziecmi, mimo dosc mlodego wieku. Dla mnie te 200 godzin to byl smiech na sali, bo mi powychodziło łącznie ponad 5000 W rodzinie i poza nia.

Swoją drogą - planujecie brać ubezpieczenie rozszerzone? Zastanawiam sie nad tym właśnie, czy warto.

PauliP > 27-09-2012, 18:55

Sharon- Własnie chodzi o to, że mam znajomą w New Jersey, będzie w maju w PL więc wtedy gdy bede już mieć złożoną aplikację i chciałam z nią sie jakoś dogadać, rozmawiałam już z nią na ten temat i fajnie by było żebym była gdzieś blisko bo pomogła by mi ogarnąć na początku to wszystko. Po za tym fajna babka, mieszka tam od 3 kl podstawówki, mieszkała w różnych częsciach US. Przyjechała do PL sama i ostatnio jej kolezanka amerykanka przyjechała i zrobiły sobie trip'a po Polsce, miałysmy sie zgadać na grilla ale się im przedłużyło i dzisiaj wyleciały do US, a tak chciałam z nimi jeszcze sie dogadać. No ale nic jest skype i fb wiec nie ma co narzekać

Sharon > 27-09-2012, 18:57

PauliP - Z tego co się orientuje (czy może z tego co już tu wyczytałam xD), to jeśli dogadasz się z hostami to możesz odwiedzać znajomych

PauliP > 27-09-2012, 19:00

Sharon- wiem wiem Są wolne weekendy po za tym pracuje sie nie wiecej niz 10 godzin na dobe

PauliP > 27-09-2012, 19:01

A Ty Sharon na kiedy planujesz wyjazd?

PauliP > 27-09-2012, 19:03

ok juz wiem 16 wrzesien jakas nieogarnieta jestem dzisiaj

Sharon > 27-09-2012, 19:05

[quote name="PauliP"]A Ty Sharon na kiedy planujesz wyjazd? [/quote]

Ja z doświadczenia w opiece to wiem, ze jak sie mieszka z rodziną to wiesz, te 10 godzin jest takie giętkie, na zasadzie "Sharon, mozesz zostać jeszcze chwile z małą, bo w kolejce stoje a musze to załatwic?" albo wieczorem typu "Sharon, weź Majke na dół, głowa mnie boli chciałabym się przespać". Majeczka to moja siostrzenica, to wiadomo, inaczej jest

A ja wyjazd planuje we wrześniu przyszłego roku, tuż tuż, być moze kilka dni po ślubie mojej siostry. A jak siostra sie nie pospieszy a mature zdam dobrze w pierwszym terminie to rozwazam wyjechanie już w czerwcu, poczatek lipca. To jeszcze do uzgodnienia ;>

Hahaha, to tak jest. Mi też troche trudno poruszać sie po tym forum, ale sukcesywnie czytam wątki potrzebne

Blueberry91 > 27-09-2012, 19:07

Temat wątku zmieniony i od razu więcej ludzi się zrobiło!

Cześć nowym!

Motyw szpitala psychiatrycznego? Super sprawa! Jak będziesz potrzebowała relacji człowieka wewnątrz to daj znać łuahahaha :lol:

Nie no, jeszcze tam nie trafiłam.

Mój angielski na dobrym poziomie. Umiem czytać, mówić i rozumieć. Teraz przyszedł czas na polski.

Co do kursów z angielskiego. Ja powiem, że moim zdaniem kurs jest dobrym rozwiązaniem dla tych co albo zaczynają naukę, albo nie mają kompletnie samo-motywacji do nauki. Jeśli umie się podstawy i gramatykę spokojnie nie wydając pieniędzy można się nauczyć języka, szczególnie w dzisiejszym świecie gdzie jest tyle opcji. Niektórzy lubią po prostu kursy na CD, niektórzy papierowe ćwiczenia a najlepszym sposobem jest po prostu poznać ludzi, przez internet, i z nimi ćwiczyć. Wiele nativów loguje się na stronach dla tych co chcą się nauczyć języka i z samej chęci pomocy z nimi rozmawiają i korygują ich błędy. Super sprawa. Albo po prostu obcokrajowcy. Ling.pl w jednej karcie, chat w drugiej i jedziem. No, chyba że jeszcze ktoś ma pieniądze a kurs prowadzony przez native speakera, to w sumie rozumiem.
  • Starszy wątek Nowszy wątek
  • Pierwsza
  • Poprzednia
  • Następna
  • Ostatnia