-
-
Re: Au Pair 2013!
madz > 26-09-2012, 17:34
Pięknie się teraz nazywa nasza grupa ;) Może teraz ktoś nowy do nas dołączy?
Dziewczyny padam dziś na twarz... serio...
A jak tam Wasze jazdy? -
paulaw > 26-09-2012, 17:50
Jutro mam dopiero drugą jazdę i znów się trochę boję i już wiem, że szyja będzie bolała, a mam tyle nauki, aż mi się nie chcę.
A poza tym nie zapisałam się na studniówkę, więc nie idę na 100%, i złożyłam deklaracje maturalne na same przedmioty obowiązkowe, w tym polski i angielski na rozszerzeniu. Nie wiem czy potrzebuję czegoś innego... jeżeli tak będzie, wtedy będę się martwiła i wtedy też podejdę, może do tego czasu nauczę się hiszpańskiego albo (w co nie wierzę) niemieckiego w końcu i będę mogła wtedy zdać maturę z dodatkowego przedmiotu -
goodmorningamerica > 26-09-2012, 20:42
Ja mam skończoną 21 godzinę jazd, plus pozostały mi dwa wykłady (zupełnie olewam, chodzę jak mi się podoba, bo od roku szkolnego dosłownie usypiam w domu). Jutro składam deklaracje jako dodatkowe przedmioty biorę: niemiecki, angielski rozszerzony i historie sztuki. Będzie ciężko, ale dam radę.
A co do mojej studniówki (miałam już w głowie moją sukienkę, buty i fryzurę). Wychodzi zdecydowanie za drogo. Wolę ten tysiąc odłożyć na coś zupełnie innego. Tak więc czekamy do maja, aż ten koszmar się skończy -
alesliw > 26-09-2012, 21:21
Ja też planuje nie iść na studniówkę, ale nie wiem jak powiedziec o tym mamie, pewnie będzie miała do mnie pretensje, i będzie mnie nagadywać, ale ja postanowiłam- nie ide i koniec. Wolę by dała mi pieniądze na wyjazd, do USA ( i tu jest mój drugi problem-też nie wiem jak powiedzieć o tym rodzicom, bo zapewne znowu będą mieli jakieś swoje ALE. Muszę jakos się i ich na to przygotować, tylko jak?).
W każdym razie, złożyłam już deklarację maturalną, i w sumie jak widzę, to chyba jako jedyna nie będę pisać rozszerzonego angielskiego (a się porywam na wyjazd jako Au Pair do USA- dziwna jestem, co nie?). Mój angielski nie jest za dobry, jakoś nigdy nie chciał mi wejść do głowy (przekleństwo ścisłych umysłów), ale jestem komunikatywna (w każdym razie brałam udział w dwóch wymianach i jakoś z moimi partnerkami się dogadywałam). Jestem ambitna i chcę mówić dobrze po angielsku, nawet zapisałam się w tym roku szkolnym na intensywny kurs angielskiego, no i uważam że wyjazd to będzie dla mnie dobry sposób, w pewnym sensie rzucę się na głęboką wodę i będę zmuszona myśleć w 200%, będę musiała mówić, mówić i jeszcze raz mówić, co chyba jest teraz moim największym problemem. Z drugiej strony au pair to program w formie wymiany, wyjeżdża się po to by podszkolić angielski (i pilnować dzieci)- takie w każdym razie jest moje wytłumaczenie. -
paulaw > 26-09-2012, 22:15
Jak powiedziałam mojej mamie, że nie idę na studniówkę, to oczywiście był wielki problem, że jak to nie, wszyscy idą, jedyna okazja, ładnie się ubiorę, wyjdę w końcu z ludźmi, będą gadać, że jestem jakaś inna itd itd, ale powiedziałam NIE i już. To moja decyzja.
A co do matury - jaki macie temat prezentacji z polskiego? Najgorsza decyzja, jaką musiałam podjąć. Tyle fajnych tematów - Wyspiański, literatura kobieca, motyw samotności, artysta i jego różne role, słynne pary, człowiek jako istota niedoskonała, samotność, literackie obrazy zagubienia człowieka, literatura zmieniająca życie, bezsens i absurdalność istnienia, kobiecość jako przekleństwo lub przywilej i wiele więcej, ciężka decyzja! Dzisiaj wypełniam deklarację, jutro oddaję... waham się przy przedmiotach dodatkowych. W sumie nic nie szkodzi. Fakt, że dałam maturę podstawową próbną z historii tylko na 80%, ale lepsze to niż nic, prawda? Tak dla siebie, dla własnej satysfakcji, że coś się robiło. +angielski i polski na rozszerzeniu jak już mówiłam. Chociaż ta deklaracja jest tak pokręcona, że nie wiem co wpisywać. Dobrze, że do lutego można pozmieniać.
Edit - i oczywiście pomyliłam się wypisując deklarację. Nie zauważyłam, że w tabelce\ przy dodatkowych przemdiotach najpierw jest część ustana, później pisemna eh eh. Muszę znów drukować, sto razy. -
madz > 26-09-2012, 22:44
Dziewczyny co do matury nawet jak się nie czujecie na siłach to zdawajcie maturę rozszerzoną, a może okaże się łatwiejsza dla Was. Nie wiem jak na innych uczelniach ale od przyszłego roku na UW przelicznik podstawy będzie tylko 0,6, czyli 100% z podstawy = 60% z rozszerzenia, więc marne szanse na dostanie się na dzienne studia na wielu kierunkach. A przecież jak nie zdacie rozszerzenia to nic się nie stanie.
A co do ustnego polskiego to polecam pomyśleć o waszych ulubionych lekturach a potem połączyć je jakimś wątkiem ;) -
goodmorningamerica > 26-09-2012, 23:01
To jakaś masakra z tematami z polskiego! Jednak wybrałam coś o miłości pomiędzy kobietą a mężczyzną - oczywiście jakby nie patrząc prosty temat. Zresztą usłyszałam od swojej polonistki, że nie ma co się porywać na głęboką wodę, bo nie patrzą zupełnie na trudność danego tematu tylko na to jak tą prezentacje przedstawisz. Ja właśnie zdecydowałam, że jednak wezmę historie sztuki rozszerzoną.
No więc łączę się z przyjemnością z wami, że nie idziemy na studniówkę. Zawsze śmieję się, że znajdę młodszego chłopaka i wtedy pójdę z nim na studniówkę. Jakoś nie przepadam za tego rodzaju stypami. hahahah
paulaw moja koleżanka miała temat o samotności (była maturzystka), a jednak nie miałam go w kanonie pytań. -
agnieszka89 > 26-09-2012, 23:06
Ja w swojej prezentacji maturalnej nie miałam ani jednej lektury, a jej tytuł brzmiał tak: Obraz Polski i polaków przełomu XX i XXI wieku w literaturze i filmie.
Wg mnie warto wziąć sobie taki temat jaki pasuje do typu książek jakie lubimy czytać. -
Blueberry91 > 26-09-2012, 23:13
Heh, ja pamiętam jak ja się bałam powiedzieć, że nie idę na studniówkę. To znaczy, nie bałam, po prostu czułam, że będzie kłótnia. Przygotowałam listę i poszłam do mamy zaczynając, że nie idę na studniówkę. A ona "no jak chcesz" i wróciła do grania na komputerze... A ja stoję z tą listą powodów przeciw... Dałam jej tą listę i tak, a ona schowała do segregatora z moimi świadectwami, laurkami i takimi tam. W każdym razie ja już tu wspomniałam, że dla mnie to niepotrzebny wydatek. Chyba, że ktoś ma kasę, fajną klasę i lubi tańczyć, to wtedy polecam.
Paula, wybierz temat na podstawie książek czy książek i filmów, które lubisz, albo które polubisz. Ja pamiętam, że wybrałam motyw raju. Chyba jako jedyna. No i wiadomo, raj w tym, raj w tamtym i ogólnie wniosek, że raj ma różne znaczenia (nie jestem religijna, ale dla potrzeby matury oczywiście przeanalizowałam też biblijny raj bez wzmianek, że uważam że to bzdura). Dość pewnie się czułam z tym tematem chociaż prezentować nienawidzę i nie było się bez zaćmienia gdzie stałam 2 minuty dosłownie i nie wiedziałam gdzie jestem... Ehh. -
mamecia > 27-09-2012, 2:12
Ja znowu zdecydowałam się na Holocaust. Co prawda było to ponad 2 lata temu ale jeśli chodzi o temat to jest on bardzo obszerny i bardzo łatwo się go przedstawia a jesli chodzi o lektury to moim zdaniem są one o wiele ciekawsze niż jakieś Pany Tadeusze i inne Cierpienia Wertera, więc łatwiej przez nie przebrnąć. Jeśli macie do wyboru temat z tej tematyki to polecam! I jeśli się zdecydujecie to spróbuje przeszukać na swoim komputerze czy mam jeszcze moją pracę to mogłabym ją udostępnić komuś jak coś, a miałam z ustnej 100%